Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Όταν εκτοξεύσαμε τον πύραυλο Tayfun οι Έλληνες τρόμαξαν, γιατί φτάνει στην Αθήνα – Να μην τα βάλουν μαζί μας

Erdogan: Όταν εκτοξεύσαμε τον πύραυλο Tayfun οι Έλληνες τρόμαξαν, γιατί φτάνει στην Αθήνα – Να μην τα βάλουν μαζί μας
«Όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάζουμε μαζί σας», είπε ο Erdogan απευθυνόμενος στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Η Άγκυρα δεν έχει πρόβλημα με την Ελλάδα εφόσον «δεν τα βάζει» με την Τουρκία στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan το Σάββατο (7/1/2023).
«Εκτοξεύσαμε τον πύραυλο Tayfun (Typhoon). Πόσο μακριά είναι η εμβέλεια του Tayfun; 561 χιλιόμετρα. Τι έκαναν οι Έλληνες; Σήμαναν συναγερμό.
Οι εφημερίδες έκαναν αμέσως πρωτοσέλιδο: "Θα χτυπήσουν την Αθήνα".
Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα αρκεί να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο», είπε ο Erdogan.
«Όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάζουμε μαζί σας», είπε ο Erdogan σε τελετή στη νότια επαρχία της Αττάλειας το Σάββατο (7/1/2023).

Η δοκιμή του πυραύλου

Η Άγκυρα πραγματοποίησε δοκιμή του εγχώριου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Tayfun (Typhoon) τον Οκτώβριο 2022.
Ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων σε 456 δευτερόλεπτα.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε την αναπτυσσόμενη εγχώρια αμυντική βιομηχανία λέγοντας ότι κάθε χώρα «ζηλεύει» το μαχητικό drone Bayraktar TB2 και το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
O Erdogan κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με τις ενέργειές της ματαιώνει τις καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας για ειρήνη.

aegean.JPG


Επικοινωνία Macron – Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, είχε το Σάββατο (7/1/2023) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα συντονισμού, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.

Φόβος και πανικός

Την ίδια ώρα το μοτίβο των προκλήσεων της ηγεσίας της γείτονος ακολουθούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με την εφημερίδα Hurriyet να κάνει λόγο για «Φόβο και Πανικό» στην Αθήνα, στο φύλλο του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου, μετά το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς, το οποίο προκλήθηκε έπειτα από έλεγχο των ελληνικών Αρχών σε Τούρκους ψαράδες που βρίσκονταν εντός των ελληνικών υδάτων, στο Φαρμακονήσι.
Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει στον τίτλο της: «Πρόκληση, παρενόχληση και πανικός στο Αιγαίο», σημειώνοντας πως «το ελληνικό σκάφος πυροβόλησε στους Τούρκους αλιείς», ερμηνεύοντας αυθαίρετα τα γεγονότα πως, το ελληνικό πλήρωμα προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές μετά την εμπλοκή της τουρκικής ακταιωρού, η οποία αποπειράθηκε να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος.

Το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Υπενθυμίζεται πως το σοβαρό επεισόδιο παρενόχλησης και προσπάθειας εμβολισμού σκάφος του Λιμενικού, συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όπου τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμποδίσει την πλεύση του ελληνικού σκάφους και κυρίως να το εμβολίσει.
Το πλήρωμα του Λιμενικού αναγκάστηκε να ρίψει προειδοποιητικές βολές προκειμένου το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει.
Το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά εμπρηστικών δηλώσεων από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης που αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.
Απάντηση έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές της χώρας από τη Γαύδο, όπου έδωσε το παρών στην τελετή Αγιασμού των υδάτων.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε.
«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης.
Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά.
Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας» σημείωσε.

00_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης