Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Putin: Καταστροφικός ο ρόλος της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας - Ο Erdogan... ειρηνοποιός, ζήτησε κατάπαυση πυρός

Putin: Καταστροφικός ο ρόλος της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας - Ο Erdogan... ειρηνοποιός, ζήτησε κατάπαυση πυρός
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του
Σχετικά Άρθρα
(upd) Για καταστροφικό ρόλο της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, μιλώντας την Πέμπτη με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyop Erdogan, o οποίος ζήτησε κατάπαυση του πυρός.
O Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία.
, ο"Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο. 
Από ρωσικής πλευράς, τονίζεται ο καταστροφικός ρόλος των δυτικών κρατών, που εξοπλίζουν με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό το καθεστώς του Κιέβου, παρέχοντάς του επιχειρησιακές πληροφορίες και προσδιορισμό στόχων", ανέφερε το Κρεμλίνο στο κανάλι του Telegram.

Οι προϋποθέσεις για διάλογο

"Υπό το φως της ετοιμότητας του Erdogan για τουρκική διαμεσολάβηση για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, ο Putin επαναβεβαίωσε το άνοιγμα της Ρωσίας σε έναν σοβαρό διάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές του Κιέβου θα συμμορφωθούν με τα γνωστά και επανειλημμένα εκφρασμένα αιτήματα και θα λάβουν υπόψη τους τα νέα εδαφικά δεδομένα", πρόσθεσε το Κρεμλίνο, αναφερόμενο στην επιμονή της Ρωσίας να αναγνωρίσει το Κίεβο εδάφη που έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία.

Ο Erdogan σε ρόλο ειρηνοποιού

Τον ρόλο του ειρηνοποιού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιχειρεί να διαδραματίσει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα του.
«Οι εκκλήσεις για ειρήνη και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα πρέπει να υποστηριχθούν από μονομερή κατάπαυση του πυρός» φέρεται να επεσήμανε ο Erdogan σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin.
Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατασκευή ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία αλλά και για τη Συρία.

Η Τουρκία κόμβος φυσικού αερίου

Ο Putin και ο Erdogan σημείωσαν την πρωταρχική σημασία κοινών έργων, όπως η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.
"Συζήτησαν θέματα περαιτέρω επέκτασης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Τα μέρη σημείωσαν την προτεραιότητα της υλοποίησης κοινών έργων στρατηγικής σημασίας, όπως η δημιουργία περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Όπως ανέφερε νωρίτερα η τουρκική πλευρά, ο Erdogan δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου. Σημείωσε επίσης ότι "οι σχετικές υποδομές έχουν ενισχυθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας του κόμβου φυσικού αερίου και οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται.

Η Συρία στο επίκεντρο

Ο Putin και ο Erdogan εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την ελπίδα ότι η συνέχιση των επαφών για τη Συρία στο τριμερές σχήμα θα συμβάλει στην επίλυση της κατάστασης.
"Δόθηκε προσοχή στις προοπτικές για μια διευθέτηση του συριακού.
Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2022 με τη συμμετοχή των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας αξιολογήθηκε θετικά. Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη των επαφών σε ένα τέτοιο τριμερές σχήμα θα συμβάλει στη ριζική βελτίωση της κατάστασης στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητάς της, της επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος και των καθηκόντων για την καταπολέμηση των διεθνών τρομοκρατικών δομών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Erdogan και Putin συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και κυρίως την ενέργεια, αλλά και για περιφερειακά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Συρία.
Από την πλευρά του, ο Erdogan δήλωσε ότι ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν τις υποδομές για την ίδρυση κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και δήλωσε ότι στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν τον οδικό χάρτη και να λάβουν συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή του το συντομότερο δυνατό.
Υπενθυμίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το ρωσο-ουκρανικό φάνηκαν στον διάδρομο σιτηρών, στην ανταλλαγή αιχμαλώτων και στις πρωτοβουλίες για την ασφαλή ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, ο Erdogan είπε ότι οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις πρέπει να υποστηρίζονται από μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση.
Τέλος, τονίζοντας ότι πρέπει τώρα να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την εκκαθάριση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG από τις παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας, ιδιαίτερα το Τελ Ριφάτ και τη Μάνμπιτζ, ο Erdogan είπε ότι το καθεστώς πρέπει να είναι εποικοδομητικό και να κάνει κάποια βήματα στην πολιτική διαδικασία για να συγκεκριμένα αποτελέσματα στη Συρία δήλωσε ότι είναι απαραίτητο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης