Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία πολύ κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία πολύ κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Στην Ελλάδα επιστρέφουν (;) τα γλυπτά του Παρθενώνα...
Σχετικά Άρθρα
Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου, ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής που θα δώσει τέλος στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για τα Ελγίνεια η οποία χρονολογείται από το 1800.
Σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, που μίλησαν στο Bloomberg, βάση της συζητούμενης συμφωνίας, τα Ελγίνεια θα μπορούσαν να εκτίθενται στην Αθήνα ως υποσύνολα και με κυλιόμενο τρόπο, δηλαδή να έρχεται ένα μέρος τους στο Μουσείο του Παρθενώνα, να εκτίθεται για αρκετά χρόνια, και στη συνέχεια να επιστρέφει στο Λονδίνο για να έρχεται ένα άλλο υποσύνολο προς έκθεση στη θέση του.
Σε αντάλλαγμα, θα μπορούσε η Αθήνα είτε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο είτε η Βρετανία να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Οι συζητήσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες και βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει το Bloomberg, και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς η επιμελητεία της μετακίνησης των έργων ενέχει πολλές δυσκολίες.
Μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα έλυνε πάντως μια διαφωνία που μαστίζει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832.
Τα γλυπτά του Παρθενώνα που είναι γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που ελήφθησαν από την Ακρόπολη της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα υπό αμφισβητούμενες συνθήκες και τα μετέφερε στη Βρετανία.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.
Καταγραφή_25.JPG
-1x-1_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης