Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Περίεργη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά με εμπλοκή της Δύσης - Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες, παρά τις απειλές Erdogan

Περίεργη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά με εμπλοκή της Δύσης -  Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες, παρά τις απειλές Erdogan
Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, στις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες γύρω από τα ελληνοτουρκικά με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ μάλιστα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο παρά το γεγονός ότι, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε την Κυριακή (18/12/20220 στις απειλητικές δηλώσεις περί νυχτερινών επισκέψεων.
Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, στις Βρυξέλλες κάτι που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση έγινε την Παρασκευή (16/12/2022) στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας, παρουσία του διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελαρίου, με αφορμή την παρουσία τους στην πρωτεύουσα του Βελγίου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.
Στόχος της συνάντησης, όπως λέγεται επισήμως, ήταν να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, ο οποίος είχε ατονήσει τους τελευταίους μήνες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα είχε δηλώσει, πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί.

Ενεργοποίηση του «ξένου παράγοντα»

Τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δεν ανακοίνωσαν τη συνάντηση διότι καμία πλευρά δεν ήθελε να δημιουργήσει προσδοκίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ραντεβού των δύο πιο στενών συνεργατών των Μητσοτάκη και Erdogan για διπλωματικά θέματα, έγινε στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ανοιχτή ατζέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου η κάθε πλευρά να διερευνήσει τις προθέσεις της άλλης για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.
Για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης υπήρξε πυκνό πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο, στο οποίο ενεπλάκησαν φίλοι και σύμμαχοι, όπως η Γερμανία με τη σιωπηρή παρότρυνση των ΗΠΑ.
Συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού μάλιστα έλεγαν, πως αποκαταστάθηκε δίαυλος επικοινωνίας με την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενεργοποίηση του …«ξένου παράγοντα» έλαβε χώρα αμέσως μετά τις απειλές του Erdogan για απευθείας χτύπημα κατά της Αθήνας με πυραύλους «Τayfun».

Οι παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΕΕ

«Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και πολεμική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση», αναφερόταν στην ανακοίνωση του State Deparment, μετά τις δηλώσεις Erdogan.
«Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμιζε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Εξωτερικές Peter Stano και συμπλήρωνε:
«Έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η αντικατάσταση της απειλητικής ρητορικής με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και επικοινωνία είναι το κλειδί για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
ος.

Τι έλεγε ο Δένδιας την ημέρα της μυστικής συνάντησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα που γινόταν η συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστελνε …αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για την
αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της.
Παράλληλα, έλεγε ότι η Ελλάδα θα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δεν θα διολισθήσει στο πεδίο του παραλογισμού και της επιθετικότητας της.
Ο κ. Δένδιας μίλησε για συγκεκριμένη, συγκροτημένη νεωτερική εξωτερική πολιτική, που όπως είπε, ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, στη βάσει του διεθνές δίκαιου για το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα όλων των κρατών για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.
«Με τις σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που υπογράφηκαν έχε ενισχυθεί το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας.
Και η Τουρκία ενοχλείται από αυτό. Δεν θα έπρεπε όμως.
Αντίθετα θα έπρεπε να επιδιώξει την αποκλιμάκωση με διάλογο επί της διαφοράς μας και με συγκεκριμένη βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, χωρίς απειλές πολέμου, πυραύλων ή νυχτεριών αφίξεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε:
«Αντί να κάνει αυτό η Τουρκία, κατασκευάζει εχθρούς από το Αιγαίο μέχρι τον Ατλαντικό δημιουργεί όξυνση προωθώντας πρωτοφανή σχέδια αναθεωρητισμού και επεκτατισμού και παραβιάζοντας κάθε μέρα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», έλεγε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Απειλές Erdogan

O Erdogan καταλόγισε την Κυριακή (18/12/2022) στην ελληνική πλευρά προκλήσεις στο Αιγαίο και προειδοποίησε: «Μην τα βάζετε μαζί μας.
Δεν έχουμε αντιπαράθεση μαζί σας στο Αιγαίο. Εάν η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο, η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειάζεται».
Και ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την μόνιμη προειδοποίησή του: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».
«Ξανάκαναν τρελά πράγματα στο Αιγαίο. Φυσικά, κάναμε επίσης ό,τι ήταν απαραίτητο», είπε ο Erdogan σε εκδήλωση στη νοτιοανατολική επαρχία Μαρντίν.
Τα σχόλιά του έγιναν αφότου ελληνικά αεροσκάφη – σύμφωνα με την Άγκυρα - προσπάθησαν να παρέμβουν σε εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης