Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan ζητά τριμερή με Συρία και Ρωσία: Το πρότεινα στον Putin και ήταν θετικός - Απαξίωση του Borrell (ΕΕ)

O Erdogan ζητά τριμερή με Συρία και Ρωσία: Το πρότεινα στον Putin και ήταν θετικός - Απαξίωση του Borrell (ΕΕ)
Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε απαξιωτικές δηλώσεις για τον ύπατο εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell
Σχετικά Άρθρα
Τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης με Ρωσία και Συρία επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με στόχο -όπως είπε- την επιτάχυνση της διπλωματίας μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού και την επανεξέταση των τεταμένων σχέσεων.
«Πρώτα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, μετά οι υπουργοί Άμυνας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών (των τριών χωρών) θα μπορούσαν να συναντηθούν. Μετά τις συναντήσεις τους, εμείς ως ηγέτες μπορεί να συναντηθούμε. Το πρότεινα στον (πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir) Putin και έχει θετική άποψη για αυτό», φέρεται να είπε o Erdogan σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής του από το Τουρκμενιστάν.

Απαξίωση του Borrell

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη και σε απαξιωτικές δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Josep Borrell, για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία.
«Δεν θεωρώ τον Borrell ισάξιο συνομιλητή μου. Δεν μπορεί παρά να είναι συνομιλητής του Mevlut Cavusoglu. Η εξήγησή του δεν είναι καθόλου κομψή. Με άλλα λόγια, ο Borrell δεν μπορεί να διορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα. Πολύ άσχημη εξήγηση.
Πώς μπορείτε να σηκωθείτε και να αξιολογήσετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων. Από πού λοιπόν προέρχεται το 44% των σιτηρών που αντλεί αυτή τη στιγμή η Ευρώπη; Προέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ποιος είναι ο μεσάζων; Η Τουρκία. "Ευχαριστώ" για αυτό; Όχι. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ευχαριστούν, αλλά εσείς σηκώνεστε και κάνετε μια τέτοια δήλωση. Επιπλέον, τώρα το θέμα των λιπασμάτων και της αμμωνίας θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη σχετικά με τη Ρωσία» υποστήριξε ο Erdogan.

Η Τουρκία ενδιάμεσος στη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη

Εξάλλου, ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ένας κόμβος για τη μεταφορά του αερίου από το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη.
«Φυσικά, οι σχέσεις του Putin με το Τουρκμενιστάν ήταν σε πολύ προχωρημένη θέση. Επωφελήθηκε επίσης από το αέριο του Τουρκμενιστάν. Φυσικά, τώρα έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Σε αυτή τη νέα διαδικασία, ο Putin δεν αισθάνεται άνετα να πουλάει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Επί του παρόντος, το Τουρκμενιστάν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά όταν εξετάζουμε αν το Τουρκμενιστάν έχει την ευκαιρία να πουλήσει απευθείας αυτό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη ή όχι, φυσικά, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός κόμβος όσον αφορά την πώληση φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη» επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης