Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Όχι σε υπερπτήσεις σε εναέριο χώρο Νατοϊκών συμμάχων με φόντο τα F16

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Όχι σε υπερπτήσεις σε εναέριο χώρο Νατοϊκών συμμάχων με φόντο τα F16
Η πρόβλεψη αυτή σχετίζεται με την πρόθεση να δοθούν μαχητικά F-16 στην Άγκυρα
Σχετικά Άρθρα
Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο στέλνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο σε συνοδευτικό κείμενο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA - National Defense Authorization Act) του 2023, ζητά επί της ουσίας να σταματήσουν οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Συγκεκριμένα, το κείμενο υποστηρίζει πως «πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», διατύπωση που εκτιμάται πως σχετίζεται άμεσα και με τη διατυπωμένη πρόθεση του Λευκού Οίκου και του προέδρου Biden να πωλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Εντατικές διαπραγματεύσεις

Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη διατύπωση για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου
Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Chris Pappas, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.
Ωστόσο, στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Το veto του Menendez

Πέρα όμως από το συνοδευτικό κείμενο, επισημαίνεται πως ο γερουσιαστής Robert Menendez, ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα του veto όσον αφορά την υπόθεση της πώλησης ή της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.
Πολλές φορές κατά το παρελθόν, ο Αμερικάνος γερουσιαστής έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, εάν αυτή δεν αλλάξει τη στάση της στο Αιγαίο.
Μάλιστα ο Menendez υπογράμμισε πως δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από το Λευκό Οίκο για το αίτημα της Τουρκίας.
«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων.
Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση.
Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει.
Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες, να συμφωνήσω σε πωλήσεις F-16 στην Τουρκία» είχε αναφέρει ο Αμερικάνος γερουσιαστής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης