Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπόλογη η κυβέρνηση για την αποστολή S300 και TOR - M1 στην Ουκρανία - Προκαλούνται κενά στην ελληνική αεράμυνα;

Υπόλογη η κυβέρνηση για την αποστολή S300 και TOR - M1 στην Ουκρανία - Προκαλούνται κενά στην ελληνική αεράμυνα;
Δεν είναι ξεκάθαρο ποια συστήματα θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα στην Ελλάδα, που πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση, πως η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την αμερικανική πρόταση για την αποστολή των συστημάτων  S – 300 και Tor - M1 στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ, μία εξέλιξη που ταυτόχρονα πυροδοτεί μια ριζική αλλαγή στη δομή αεράμυνας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία καθίσταται κρίσιμη εν μέσω τουρκικών απειλών και της εις βάθος ενσωμάτωσης των drones σε τουρκικές επιθετικές ενέργειες.
Νωρίτερα, η πρόταση του ουκρανικού στρατού να αποκτήσουν ελληνικά συστήματα αεράμυνας με αντάλλαγμα τη συντήρησή τους σε ουκρανικές εγκαταστάσεις είχε απορριφθεί για δύο βασικούς λόγους, αναφέρει ο εξειδικευμένος σε στρατιωτικά θέματα ιστότοπος South Front.

Ο αμερικανικός ελιγμός

Πρώτον, επειδή η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί τη συμφωνία άδειας Τελικού Χρήστη
, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξάγει αυτό το βιομηχανικό προϊόν σε τρίτους χωρίς την άδεια της Μόσχας.
Επιπλέον, δεν είναι καθόλου σαφές εάν τα ουκρανικά εργοστάσια μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο.
Δεύτερον, η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει κενά στην αεράμυνα της, ειδικά αν δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασής τους.
Αυτά τα επιχειρήματα έχουν επίσης κατανοηθεί πλήρως από τους Αμερικανούς.
Μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου FMF (Foreign Military Financing), εκτός από αμερικανικά συστήματα που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά όπλα, ενδέχεται να ακολουθήσει και η σταδιακή ανανέωση του στόλου ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού εν μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, αναφέρουν ελληνικές πηγές.

Κενά στην ελληνική αεράμυνα;

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια συστήματα θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα στην Ελλάδα.
Η Αθήνα πιέζεται να απαλλαγεί από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας λόγω της αδυναμίας κανονικής συντήρησής τους υπό τις συνθήκες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Σοβιετικά και ρωσικά όπλα αγοράζονται ή ανταλλάσσονται με δυτικά συστήματα και τα αγορασμένα ρωσικά όπλα παραδίδονται στο Κίεβο.
Με μεγάλο βαθμό πιθανότητας, η συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα θα είναι επιτυχής, γιατί ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Αθήνα θα αποδεχτεί οποιουσδήποτε όρους θέσει η Ουάσιγκτον.

Νέα αποστολή όπλων

Yπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin, είχε προβεί στην αποκάλυψη ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που θα προχωρήσουν σε νέα αποστολή στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία
Ανάλογη αποκάλυψη είχε κάνει ο επικεφαλής του Πενταγώνου και ο γερμανός καγκελάριος Sholz τον Μάιο του 2022, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις, καθώς αυτό είχε συμβεί πάλι χωρίς επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.
Tότε η συμφωνία έλεγε για αποστολή τεθωρακισμένων ΒΜP 1 στην Ουκρανία και η Γερμανία θα έδινε στην Ελλάδα άλλα τα πιο σύγχρονα Marder.
Τα οποία κατευθύνθηκαν στον Έβρο και όχι στα νησιά.
Όταν, μάλιστα, είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι τέτοιες αποφάσεις χρήζουν διακομματικής απόφασης και όταν επίσης η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ενημερώνει πάντα τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως τις ενέργειες της Αθήνας, η ελληνική διπλωματία κινείται με μυστικό τρόπο.
Σε σημείο που υπάρχει σκέψη για να γίνει και πάλι επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή.

H εκπαίδευση Ουκρανών στην Ελλάδα μέσω των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου αναγνώρισε επίσης τη συμβολή των χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σημαντική εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού, στην οποία η Ελλάδα φέρεται επίσης συμμετέχει, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».

Τα 3 Κέντρα εκπαίδευσης

Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» πριν μία μέρα έγραφε συγκεκριμένα ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας»:

  1. Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής. Κλειδί είναι το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου» που περιλαμβάνει χώρους αστικού-ημιαστικού τοπίου και «εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων»
  2. Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Οι πηγές της εφημερίδας προσθέτουν ότι «υπάρχει υπο-σενάριο για "επισκέψεις" των Ουκρανών για εκπαίδευση και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εδρεύει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία».
  3. Θεσσαλία, όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Βόλο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.


Επιπρόσθετα, το δημοσίευμααναφέρει ότι «υπάρχει και η σκέψη οι εκπαιδευόμενοι Ουκρανοί να πάνε -υπό την επίβλεψη των Αμερικανών- στην Αλεξανδρούπολη, στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη ... και στο Στρατόπεδο Γιαννούλη», ενώ ως «πρόθυμη» να βοηθήσει περιγράφεται και η Κύπρος, ειδικά στο έργο της αποναρκοθέτησης στο οποίο είναι ιδιαίτερα έμπειρη η Εθνοφρουρά.
«Αυτές οι συνεισφορές θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Από την άποψη αυτή, ανέφερε τις επιτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη διεξαγωγή αντιεπιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Kharkov και στην Kherson.


greece_10.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης