Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χαρδαλιάς: Κάθε κρίση πρέπει να αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή

Χαρδαλιάς: Κάθε κρίση πρέπει να αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή
Εργαζόμαστε μεθοδικά για την παροχή του απαραίτητου γνωσιακού υποβάθρου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της Διαχείρισης Κρίσεων και απειλών, τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς

Την άποψή του ότι κάθε κρίση πρέπει να αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ευκαιρία για το Κράτος, για την Πατρίδα, μέσα από συνέργειες, παρά ως απειλή, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς κήρυξε σήμερα, Τετάρτη 23/11, την έναρξη των εργασιών της 2ης Συνάντησης Εργασίας Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Διαχείριση Διακρατικών Κρίσεων & Διεθνείς Ένοπλες Συγκρούσεις / Ανάλυση - Επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», η οποία διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όλες οι κρίσεις στον πυρήνα τους εμπεριέχουν το αίσθημα του επείγοντος, η στενότητα χρόνου αποτελεί δομικό στοιχείο μιας κρίσης και αυτή η επίκληση για άμεση δράση προσδίδει στα φαινόμενα των κρίσεων τον δραματικό τους χαρακτήρα.
Αφού σημείωσε πως «η εμπειρική παρατήρηση, στο ρου της ιστορίας, απέδειξε ότι, η έλλειψη συντονισμού, ως απόρροια κατά κύριο λόγο της απουσίας ενός ενιαίου σχεδίου, οδηγεί σε αποσπασματικές μη αμοιβαία υποστηριζόμενες κινήσεις και το κυριότερο είναι ότι μειώνει δραστικά την ενότητα δράσης και κατ’ επέκταση, την αποτελεσματικότητα του τρόπου, της διαχείρισης της κρίσης», υπογράμμισε πως είναι «αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης, μιας κοινής κουλτούρας μεταξύ των στελεχών του κρατικού μηχανισμού, καθώς και η ανάπτυξη συνεργειών, τόσο σε διυπουργικό αλλά κυρίως σε «διυπηρεσιακό» επίπεδο».
Ανέφερε ως παράδειγμα πως «η Ελληνική Κυβέρνηση, με παρακαταθήκη, για παράδειγμα, την αποκτηθείσα εμπειρία από την επιτυχή αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής που αντιμετώπισε το 2020, κατάφερε να μετατρέψει την απειλή σε ευκαιρία. Η κρίση λειτούργησε ως εφαλτήριο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και οδήγησε στην ανάπτυξη μιας μορφής ολιστικής προσέγγισης, όχι υπό την στενή της έννοια, αλλά μιας μορφής ολιστικής διακυβερνητικής προσέγγισης, που καλύπτει όλα τα στάδια του κύκλου μιας κρίσης».

Η διαχείριση κρίσεων μια συνεχής διεργασία

«Ζούμε σε μια εποχή όπου, δυνάμεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο αμφισβητούν και αποστασιοποιούνται από την υφιστάμενη διεθνή τάξη πραγμάτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν και ηγεμονικές βλέψεις. Για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το φαινόμενο του πολέμου ενυπάρχει στον πυρήνα του ιδεολογικο-πολιτικού τους κώδικα.
Μέσα σε αυτό το εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η διαχείριση κρίσεων είναι μια δυναμική αλλά κυρίως είναι μια συνεχής διεργασία. Καθώς ετοιμαζόμαστε για την επόμενη κρίση, η προηγούμενη συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης ώστε να μπορέσουμε να διδαχθούμε μεταξύ άλλων και από τα λάθη µας, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν υψηλό κόστος», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Κλείνοντας, έκανε αναφορά στον Θουκυδίδη, λέγοντας πως «υποστήριζε ότι, για τον χειρισμό μιας κρίσης ο ηγέτης πρέπει να διαθέτει διορατικότητα και ικανότητα πρόβλεψης, ταχύτητα κατά τη λήψη και υλοποίηση μιας απόφασης, κατάρτιση και ικανότητες για την πρόσβαση σε πληροφορίες και τη διαχείρισή τους» και πρόσθεσε πως «είναι απόλυτη πεποίθησή μας ότι, αυτές οι ικανότητες παραμένουν περισσότερο από ποτέ επίκαιρες και όπως υποστήριζε ο Αριστοτέλης, διδάσκονται και καλλιεργούνται και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν θείο δώρο ούτε είναι έμφυτες στον άνθρωπο.
Στην κατεύθυνση αυτή, εργαζόμαστε μεθοδικά για την παροχή του απαραίτητου γνωσιακού υποβάθρου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της Διαχείρισης Κρίσεων και απειλών», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο έναρξης των εργασιών της Συνάντησης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιω. Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κ. Μπαλωμένος, ενώ την εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Sergil Shutenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης