Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Borrell (EE): Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν παράγει έννομες συνέπειες

Borrell (EE): Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν παράγει έννομες συνέπειες

O Josep Borrell απάντησε σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σχετικά Άρθρα
Για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών κάνει λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Josep Borrell, αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.
«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», αναφέρει ο Borrell. Ενώ για την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καλεί την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές», καταλήγει ο Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης