Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Bloomberg: Εκτός ορίων, ο Erdogan στο Αιγαίο, αλλά είναι... απαραίτητος - «Ας αφήσουμε στην άκρη τη βεντέτα με την Ελλάδα»

Bloomberg: Εκτός ορίων, ο Erdogan στο Αιγαίο, αλλά είναι... απαραίτητος - «Ας αφήσουμε στην άκρη τη βεντέτα με την Ελλάδα»

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι στρατηγικά απαραίτητη τόσο στρατιωτικά όσο και γεωπολιτικά

Σχετικά Άρθρα

«Το ταξίδι εγωισμού του Erdogan υπονομεύει το ΝΑΤΟ». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg σχετικά με την πολιτική του Τούρκου προέδρου με αφορμή και το μπλόκο της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Στο άρθρο αφού εκτοξεύονται πυρά για τη στάση του Recep Tayyip Erdogan, αφού ο Τούρκος πρόεδρος «κατηγορείται» ότι τα βάζει με φίλους και εχθρούς για να φανεί δυνατός στη χώρα του «χωρίς να τον ενδιαφέρει καθόλου το αν οι αηδίες του υπονομεύουν τη δυτική συνοχή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια γενικότερα», ο αρθρογράφος καταλήγει επισημαίνοντας τη στρατιωτική ισχύ και αλλά και γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας. Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με τον αρθρογράφο ωστόσο να σχολιάζει ότι «πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τη βεντέτα με την Ελλάδα».

O Erdogan και οι απειλές κατά της Ελλάδας

Ο αρθρογράφος του Bloomberg επισημαίνει ότι «εκεί όπου o Erdogan έχει ξεφύγει από τα όρια είναι το Αιγαίο Πέλαγος.
Η χειρότερη εσωτερική ένταση του ΝΑΤΟ είναι εδώ και δεκαετίες η εχθρότητα μεταξύ δύο ονομαστικών συμμάχων, της Τουρκίας και της Ελλάδας, που στην πραγματικότητα θεωρούν ο ένας τον άλλον εχθρό. Από τότε που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα δύο κράτη τσακώνονται για τα νησιά της Μεσογείου, τα δικαιώματα εξερεύνησης του θαλάσσιου βυθού για φυσικό αέριο και πολλά άλλα».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις «διαμαρτυρίες» των Ελλήνων για τις τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, αλλά και στις κατηγορίες των Τούρκων ότι οι Έλληνες «παρενόχλησαν τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια κοινής αποστολής του ΝΑΤΟ, και ακόμη ότι κλείδωσαν ένα αντιαεροπορικό σύστημα σε τουρκικά F-16 κοντά στην Κρήτη».
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «ο Erdogan απειλεί στην πραγματικότητα με πόλεμο μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ».
Ωστόσο, η συνέχεια του άρθρου παρουσιάζει... ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι τονίζεται ότι «η Τουρκία είναι στρατηγικά απαραίτητη. Διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ. Και χάρη στη γεωγραφία της, μπορεί να προβάλλει ισχύ στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.
Η προσπάθεια να καταλάβουν τι πραγματικά θέλει ο Erdogan έχει γίνει, επομένως, μια εμμονή στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ, δεύτερη μετά την ανάλυση του μυαλού του Putin. Μήπως ο Erdogan απλώς βροντοφωνάζει εν όψει των εκλογών; Μήπως προσπαθεί να πετύχει στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ; Θέλει πράγματι να ξαναχτίσει την Τουρκία κατ' εικόνα των Οθωμανών, όπως ο Putin φαντασιώνεται την αποκατάσταση της αυτοκρατορίας των Τσάρων; Πάνω απ' όλα, θα ήταν ο Erdogan ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε περίπτωση πολέμου;».
Και το άρθρο του Bloomberg καταλήγει ως εξής: «Η Δύση πρέπει να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή. Γι' αυτό, πρέπει να συσπειρωθούμε με τους Σκανδιναβούς και να αφήσουμε στην άκρη αρχαίες αλλά κενές βεντέτες όπως αυτή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ένας στόχος πρέπει να υπερισχύει όλων των άλλων: να αποτρέψουμε τον Putin από την κλιμάκωση και τη διεύρυνση του πολέμου του. Οι Τούρκοι πρέπει να υπενθυμίσουν στον πρόεδρό τους, πως αυτό είναι εξίσου προς το συμφέρον της Τουρκίας όσο και του ΝΑΤΟ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης