Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αρχίζουν οι έρευνες σε Κρήτη, Πελοπόννησο - Εκδόθηκε η NAVTEX για το πλοίο Nanco Swift - Η αντίδραση της Τουρκίας

Αρχίζουν οι έρευνες σε Κρήτη, Πελοπόννησο - Εκδόθηκε η NAVTEX για το πλοίο Nanco Swift - Η αντίδραση της Τουρκίας
Το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε τη NAVTEX για τις έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο - Η περιοχή δεσμεύεται από σήμερα (8/11/2022) μέχρι νεοτέρας
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο, στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου όπως προκύπτει υπό παρακολούθηση ήταν επιχειρηματίες, πολιτικοί, βουλευτές αλλά οι σύζυγοι του.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις έρευνες, το Πολεμικό Ναυτικό -και συγκεκριμένα ο σταθμός Ηρακλείου- εξέδωσε τη σχετική NAVTEX που προβλέπει ότι από σήμερα (8/11/2022) και μέχρι νεοτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.
navtex.png

Τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).
Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Την προαναγγελία των ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας, ασχέτως της προσήλωσης που έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Ant1.

Υποσχόμενη περιοχή

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.
Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, που σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.
Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».
Την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.
oikopeda.jpg

Κοιτάσματα της τάξης των 250 δισ. ευρώ

«Θα έχουμε την ευκαιρία να εκτελούμε έρευνες ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της χώρας μας. Η περιοχή η οποία έχει και τη μέγιστη σημασία και ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι τα δύο μπλοκ που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου» επισήμανε, από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος.
«Μιλάμε για κάτι ανάλογο (σ.σ. με τα μεγάλα κοιτάσματα “Ζορ” και “Λεβιάθαν“). Σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει, έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις. Επειδή τα νούμερα μπορεί πολύ εύκολα να φτάσουν σε δυσθεώρητα μεγέθη, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι γιατί προέχει να γίνει όλη η δουλειά μεθοδικά, συστηματικά, να δούμε αν οι επενδυτές μας θα αποφασίσουν να αναλάβουν και την επένδυση, το κόστος των γεωτρήσεων για να το αποδείξουμε. Από εκεί και πέρα εμείς σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισ.. Ξέρω ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, ξενίζουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν έχουμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλες τις περιοχές που δουλεύουμε τότε πράγματι θα μπορούσαμε να μιλάμε για τέτοια νούμερα».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο φαίνεται πως αιφνιδίασαν την τουρκική πλευρά. «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει "η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας". Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε "ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες"» ανάφερε ο αρθρογράφος της Milliyet, Ozay Sendir.
Το CNN Turk ανέφερε ότι «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τη Λιβύη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης