Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευρωπαϊκή κατακραυγή για το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο της «απαράδεκτης» απαγόρευσης εισόδου Τζιτζικώστα στην Τουρκία

Ευρωπαϊκή κατακραυγή για το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο της «απαράδεκτης» απαγόρευσης εισόδου Τζιτζικώστα στην Τουρκία
Στην Ελλάδα με κυβερνητικό αεροσκάφος μετά το μπλόκο των Τούρκων, επέστρεψε άμεσα ο κ. Τζιτζικώστας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Έντονες διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η ακραία πρόκληση η «απαράδεκτη και εντελώ καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη, που συνιστά σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο.
Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγω ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Vasko Alves Kordeiro σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη.
«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση - ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ.Κορντέιρο.
«Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη.
Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη.
Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε.

Τζιτζικώστας: Τουρκικές αστειότητες

Αστειότητες χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση του ονόματός του με κάποιο άλλο όνομα ατόμου στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με αφορμή το περιστατικό με την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία στις 5/11/2022, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα».
Παράλληλα ανέφερε: «οι Τουρκικές αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα.
Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες».

Σχολιάζοντας το επεισόδιο η κ. Σπυράκη σημείωσε: «Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν»

«Κατέθεσα απόψε (σ.σ. Σάββατο 5/11) επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν.
Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».
«Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση.
Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους».

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Τουρκία.
Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί (χθες, Σάββατο) την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης - Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πως σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές;
  2. Τί μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;»

Τι συνέβη

Υπενθυμίζεται πως το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Σμύρνη όταν έφτασε στο λιμάνι της πόλης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε χθες στις 11:30 το πρωί με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της οποίας είναι Α' Αντιπρόεδρος  και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα.
Ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε για 6 ώρες σε ένα γραφείο από τις Αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.
Έως το απόγευμα του Σαββάτου 5/11  οι τουρκικές αρχές δεν είχαν εξηγήσει την άρνησή τους, ενώ στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όργανο μετά την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο), όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Αργότερα η Τουρκία, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, «εξήγησε» ότι όλα έγιναν εξαιτίας της «ομοιότητας» του ονόματος του κ.Τζιτζικώστα με εκείνο προσώπου που είχε απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, όπως και ο χαρακτηρισμός της κράτησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ως «φιλοξενία» δεν έπεισαν κανέναν.
Ο κ.Τζιτζικώστας, που έφτασε στη Σμύρνη με το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής ARLEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ως προεδρεύων της ARLEM και με την ιδιότητά του του πρώτου αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, οδηγήθηκε από τις τουρκικές αρχές σε ένα δωμάτιο του τελωνείου της Σμύρνης και παρέμεινε εκεί, χωρίς να λάβει εξηγήσεις για τους λόγους, επί περίπου έξι ώρες.
Στη συνέχεια οι τουρκικές αρχές ήραν την απαγόρευση εισόδου αλλά ο κ. Τζιτζικώστας αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τζιτζικώστας:  Επέστρεψε στην Ελλάδα με κυβερνητικό αεροσκάφος και τη συνοδεία Δένδια

Κυριακή 6/11 το πρωί, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό μια φωτογραφία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, από τη στιγμή που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στη μία τα ξημερώματα, γράφοντας: Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας.
Τέλος καλό, όλα καλά».
Αμέσως μετά το επεισόδιο ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη με το κυβερνητικό αεροσκάφος να παραλάβει τον κ. Τζιτζικώστα.
0_23.JPG
«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.
d.PNG

Αργά χθες είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αναχωρίσει

Ο κ.Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο twitter επισήμανε ότι η άρση της απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική πλευρά.
Ο ίδιος, ωστόσο, αποφάσισε μετά από όλα όσα συνέβησαν να αποχωρήσει από την Τουρκία και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
«Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας.
Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία.
Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα», έγραψε στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας.
1_544.JPG
Οργισμένη ελληνική αντίδραση

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κράτηση και απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές.
Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε άμεσα εξηγήσεις για την «απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου» τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του Γενικού Προξενείου στη Σμύρνη.
Αναλυτικά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.
Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο Μπακογιάννης ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία

Την καταδίκη του εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την αδιανόητη πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM).

Έχοντας στο πλευρό του τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem Immamoglu ο Δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη.
Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ.
Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».
Μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση και συνολικά την επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Imamoglu: Σοβαρό περιστατικό

Οι «εξηγήσεις» της τουρκικής πλευράς περί τεχνικού προβλήματος, το οποίο όταν λύθηκε άνοιξε την πόρτα της Τουρκίας στον Έλληνα περιφερειάρχη, δεν έπεισαν ούτε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu ο οποίος δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το σοβαρό επεισόδιο.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu
, μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, μιλώντας στο Open τόνισε τα εξής: «κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη.
Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο (6/11) τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις».
Μάλιστα αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό»

Καταδίκη από το ΕΛΚ

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση» επισημαίνεται με ανάρτηση του στο τουίτερ για την απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Α'Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
«Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε εχθές και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τουρκικός Τύπος: «Προβοκάτορα Τζιτζικώστα»

«Προβοκάτορα» αποκαλούν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, μετά την κράτησή του και την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, γεγονός που έλαβε διαστάσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα Aksam με τίτλο "Υποστήριξε τον Έλληνα προβοκάτορα", επιτίθεται στον Ekrem Imamoglu όπως και η εφημερίδα Star, γιατί έκανε λόγο για «σοβαρό επεισόδιο» για το οποίο «θα ενημερώσει την κοινή γνώμη».
Πιο συγκεκριμένα αμφότερες αναφέρουν πως ο Ekrem İmamoğlu φρόντισε τον Έλληνα Πρόεδρο Τζιτζικώστα, ο οποίος αρνήθηκε να εισέλθει στην Τουρκία προκαλώντας,  όπως γράφουν, με το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε λόγω της ομοιότητας του ονόματος στα τελωνεία.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τζιτζικώστας επέστρεψε αμέσως στην Ελλάδα μετά το πρωτοφανές περιστατικό, καθώς τον παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το κυβερνητικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Θεοδωρικάκος: Προκλητικότητα χωρίς όρια

Την έντονη αποδοκιμασία του για τη στάση των τουρκικών αρχών, που απαγόρευσαν την είσοδο στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές.
Είναι σαφές άτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε», σημειώνει ο κ. Θεοδωρικάκος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης