Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Τουρκία απαγόρευσε στον Τζιτζικώστα να εισέλθει στη Σμύρνη - Οργισμένη ελληνική αντίδραση

H Τουρκία απαγόρευσε στον Τζιτζικώστα να εισέλθει στη Σμύρνη - Οργισμένη ελληνική αντίδραση
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετέβη στη Σμύρνη υπό την ιδιότητά του, τού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζει να προκαλεί με τις κινήσεις της η γειτονική Τουρκία, καθώς οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν το Σάββατο 5/11/2022 την είσοδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, χωρίς μάλιστα, έως αυτή την ώρα να αιτιολογήσουν τη στάση τους.
Ο κ.Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη περίπου στις 11.30 το πρωί προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Ο κ.Τζιτζικώστας είναι Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα.
 Έως το απόγευμα του Σαββάτου 5/11  οι τουρκικές αρχές δεν είχαν εξηγήσει την άρνησή τους, ενώ στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όργανο μετά την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο), όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αργότερα η Τουρκία, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ανέφερε ότι κ.Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη λόγω τεχνικού προβλήματος και της ομοιότητας του ονόματός του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.
Στη συνέχεια οι τουρκικές αρχές ήραν την απαγόρευση εισόδου αλλά ο κ. Τζιτζικώστας αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.


Τζιτζικώστας:  Επιστρέφω στην Ελλάδα

Την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα δημοσιοποιεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρά την άρση απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία.
«Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία.
Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα», έγραψε στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας.

Οργισμένη ελληνική αντίδραση

Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κράτηση και απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές.
Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά άμεσα εξηγήσεις για την «απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου» τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του Γενικού Προξενείου στη Σμύρνη.
Αναλυτικά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.
Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο Μπακογιάννης ακυρώνει την επίσκεψή του στην Τουρκία

Την καταδίκη του εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την αδιανόητη πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM).
Έχοντας στο πλευρό του τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem Immamoglu ο Δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη.
Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».
Μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση και συνολικά την επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Imamoglu: Σοβαρό περιστατικό

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, μιλώντας στο Open τόνισε τα εξής: «κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο (6/11) τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις».
Μάλιστα αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό»

Θεοδωρικάκος: Προκλητικότητα χωρίς όρια

Την έντονη αποδοκιμασία του για τη στάση των τουρκικών αρχών, που απαγόρευσαν την είσοδο στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές.
Είναι σαφές άτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε», σημειώνει ο κ. Θεοδωρικάκος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης