Άμυνα – Διπλωματία

Τα σιτηρά φέρνουν πιο κοντά Erdogan, Biden - Συνάντηση στο G20 (15-16/11) - Kalin: Εντός 2 μηνών, οι ΗΠΑ εγκρίνουν F16 - Σχέδια για 2ο αγωγό στην Τουρκία

Τα σιτηρά φέρνουν πιο κοντά Erdogan, Biden - Συνάντηση στο G20 (15-16/11) - Kalin: Εντός 2 μηνών, οι ΗΠΑ εγκρίνουν F16 - Σχέδια για 2ο αγωγό στην Τουρκία
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας προανήγγειλε συνάντηση Erdogan με Biden στη συνεδρίαση του G20 στο Μπαλί (15-16/11/2022)
Σχετικά Άρθρα
Τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15-16 Νοεμβρίου 2022, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.
Πρόκειται για μια συνάντηση, που -αν... επιβεβαιωθεί ο Kalin- θα πραγματοποιηθεί στον απήχο της αναβίωσης της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, έπειτα από μεσολάβηση της Τουρκίας, αλλά και εν μέσω διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό και αγορά F-16.
Η σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας (υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μετατραπεί σε κόμβο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη) έχει δημιουργήσει ένα δίπολο Ρωσίας και Τουρκίας που προκαλεί έντονη ανησυχία στη Δύση σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει σε εξέλιξη.

Η συνάντηση Erdogan με Biden

Μιλώντας στο CNN Turk, o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, αφενός ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ θα συναντηθούν στο Μπαλί ενώ αφετέρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός δύο μηνών, οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
«Ο πρόεδρος μας και ο Biden θα συναντηθούν στο G-20. Πρόσωπο με πρόσωπο, ο Erdogan θα εξηγήσει τα πάντα (σχετικά με την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά)» δήλωσε ο Kalin.
Το Σάββατο (29/10/2022), η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά στον απόηχο της επίθεσης που δέχθηκαν τα πλοία της από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, την Τετάρτη (2/11/2022) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα επιστρέφει στη συμφωνία αφού έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία, μετά τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, «οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Erdogan πώς κατάφερε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι θα το πει πρώτα στον Biden». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά θα λήξει στις 19 Νοεμβρίου.
CNN_Turk_2.JPG

Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16

Όσον αφορά τα F-16, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας υποστήριξε ότι η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ, πηγαίνει καλά και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.
Σύμφωνα με το CNN Turk, o Kalin δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Joe Biden καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για το θέμα.
«Δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον επόμενο μήνα ή δύο», ανέφερε ο Kalin ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία.
«Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα των F-16, τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16, θα επιλυθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2021 για να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη, προκειμένου να αναβαθμίσει την πολεμική της αεροπορία, αφού η αγορά των F-35 έπεσε στο κενό.
Ωστόσο, το κλίμα προς την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αφότου η Άγκυρα απέκτησε ρωσικής κατασκευής αμυντικά πυραυλικά συστήματα, γεγονός που προκάλεσε αμερικανικές κυρώσεις και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Reuters_5.JPG
Πυρά Kalin κατά Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, ο Kalin ανέβασε περαιτέρω τους τόνους στο ελληνοτουρκικό.
Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη του στο CNN Turk επέμεινε στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία.
«Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Τουρκίας από τα νησιά και ότι η Τουρκία θα δώσει τις απαντήσεις σύμφωνα με το νόμο και σε όλους τους τομείς» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να σύρει την Τουρκία σε μία αντιπαράθεση, ενώ την κατηγόρησε ότι μπορεί να φτιάξει ένα αντιτουρκικό ρεύμα στη Δύση.
Ακόμα είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία και ότι δεν έχει τέτοια δύναμη.

Σχέδια για δεύτερο αγωγό στην Τουρκία

Στον απόηχο των δηλώσεων Putin, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν τεράστιο κόμβο φυσικού αερίου από το οποίο θα μπορούσε να προμηθεύεται αέριο και η Ευρώπη, εφόσον το επιθυμεί, ο Ibrahim Kalin, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Erdogan, υποστήριξε πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει και έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου για να ενισχύσει τη μεταφορική ικανότητα του υπάρχοντος αγωγού Turkish Stream.

«Με το να κάνει την πρόταση του να μετατραπεί η Τουρκία σε ένα μεγάλο κόμβο φυσικού αερίου ο Ρώσος πρόεδρος είδε ότι θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένας νέος ενεργειακός χάρτης σε αυτή την περιοχή σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Τουρκία είναι η κατάλληλη φυσική γεωγραφική τοποθεσία για αυτό το σκοπό» υπογράμμισε ο Kalin σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
Όπως είπε ο Kalin «αυτή τη στιγμή υπάρχει ο αγωγός Turkish Stream, ο οποίος θα μπορούσε να ενισχυθεί λίγο ακόμα, με την προσθήκη ενός άλλου αγωγού».
«Και τότε ένας τελείως νέος ενεργειακός χάρτης θα μπορούσε να εμφανιστεί, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, και από τα βόρεια προς τα νότια.
Δεν είναι κάτι απίθανο.
Σκεφτείτε την προοπτική αυτή σε 5 με 10 χρόνια.
Εάν αυτό συμβεί, τότε η Τουρκία θα γίνει όχι απλά μια χώρα transit για το φυσικό αέριο, αλλά θα εξελιχθεί σε μια χώρα όπου η αγορά αερίου θα λαμβάνει αποφάσεις και όπου θα καθορίζονται οι αγορές φυσικού αερίου» τόνισε ο Kalin.

Αποστάσεις Erdogan από τη Δύση

Και τη στιγμή, που οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αναβαθμίζονται διαρκώς, ο Erdogan τήρησε νέες αποστάσεις από τη Δύση. Ειδικότερα, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως είναι ντροπή η Δύση να δίνει μαθήματα ανθρωπιάς, τη στιγμή που αγνοεί τα προβλήματα λιμού που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη της Αφρικής, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση του να θέσει το θέμα της παροχής τροφίμων στα αφρικανικά κράτη κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία.
Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν εν πολλοίς με την κριτική που ασκεί εδώ και καιρό ο Putin, ο οποίος καυτηριάζει τη στάση της Δύσης σχετικά με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, μια και όπως λέει, μόλις το 2% με 3% της ποσότητας αυτής καταλήγει στα κράτη της Αφρικής και της Ασίας που έχουν απόλυτη ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις τρομερές ελλείψεις τροφίμων, με την υπόλοιπη ποσότητα να καταλήγει στα πλούσια κράτη της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης