Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Hurriyet: Ο φόβος έχει κυριεύσει την καρδιά των Ελλήνων – Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος με την Τουρκία;

Hurriyet: Ο φόβος έχει κυριεύσει την καρδιά των Ελλήνων – Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος με την Τουρκία;
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου «Tayfun», του πρώτου εγχώριου και εθνικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς της Τουρκίας, έχει γίνει πρωτοσέλιδο των ελληνικών εφημερίδων

«Πανικόβλητοι μετά τη δοκιμαστική βολή του πρώτου τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς της Τουρκίας “Typhoon” είναι οι Έλληνες», σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet… παραθέτοντας σειρά δηλώσεων Ελλήνων αξιωματούχων και αναλυτών….
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου «Tayfun», του πρώτου εγχώριου και εθνικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς της Τουρκίας, έχει γίνει πρωτοσέλιδο των ελληνικών εφημερίδων εδώ και μέρες δημιουργώντας ατμόσφαιρα πανικού στην Αθήνα.
Πρόσθετη ανησυχία, λέει η Hurriyet, προκαλεί, η ρήση του προέδρου Erdogan «Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», προσθέτοντας: «Αν και οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν από καιρό με την πάροδο του χρόνου, το ενδεχόμενο πολέμου δεν ήταν στο τραπέζι μιας και τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ».
fdsa_5.JPG

Πάντως, όπως δήλωσε ο Erdogan, «Τώρα πια έχουμε και τον Τayfun.
Αυτά είναι σημάδια σε κάποια μέρη, που τα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τώρα, στόχος μας είναι να τα προχωρήσουμε περισσότερο στην επόμενη φάση».
Μάλιστα, όπως ανέφερε με νόημα, «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας σύμπαν, αντί να συμμετέχουμε σε κάποιο εικονικό σύμπαν, που άλλοι θέλουν να μας επιβάλλουν».

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά στο The New Arab, o Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εκτοξεύει συνεχώς απειλές κατά της Ελλάδας.
Μερικές φορές η απειλή είναι έμμεση, όπως όταν ο υπενθύμισε στην Αθήνα ότι ο ιδρυτής της Τουρκίας, Kemal Attaturk, νίκησε τον Ελληνικό Στρατό το 1922.
Άλλες φορές είναι πιο άμεσες.
«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είπε τον Οκτώβριο.
Επισήμως, οι εντάσεις συνεχίζουν να αφορούν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις σε θαλάσσιες περιοχές που, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα και η Κύπρος δικαιούνται ως αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ).
Η Ελλάδα προσφέρθηκε να διευθετήσει τη διαφορά για τις οικονομικές ζώνες από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η κυβέρνηση στην Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να το πράξει - πιθανώς λόγω ανησυχίας ότι μια διαιτητική απόφαση θα μπορούσε να είναι εις βάρος της.
Η αξία αυτών των περιοχών βασίζεται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επιπλέον, η Άγκυρα αμφισβήτησε πρόσφατα επίσης την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος και υποστηρίζει ότι η Αθήνα έχει αναπτύξει παράνομα τον στρατό, παραβιάζοντας τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και του Παρισιού (1947), οι οποίες εγγυώνται την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, έχει υποστηρίξει ότι ο στρατός αποτελεί μέρος του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα, δεδομένης της απειλής που συνιστά η Τουρκία.
Όπως έχει διδάξει επανειλημμένα η ιστορία, τέτοιες καταστάσεις και τα αποτελέσματά τους είναι ασταθή και ως εκ τούτου δύσκολο να προβλεφθούν.
Ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί.
Για παράδειγμα, ένα πιθανό αεροπορικό ατύχημα, βασισμένο σε ανθρώπινο λάθος ή μια απλή παρεξήγηση, θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. 
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα οποία αναχαιτίζονται από ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Η Άγκυρα, με τη σειρά της, κατηγόρησε την Ελλάδα για «εχθρική δράση» αφού «η Αθήνα κλείδωσε τουρκικά αεροσκάφη τον Αύγουστο με το πυραυλικό σύστημα S-300».

Οι δύο λόγοι

Ωστόσο, συντρέχουν δύο λόγοι που προσφέρουν μια κάποια ελπίδα ότι ο πόλεμος δεν είναι πραγματικά προς συζήτηση.
Πρώτον, ο Erdogan δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά έναν πόλεμο εναντίον του γείτονά του. Άλλωστε, ένας πόλεμος ενάντια στην Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα τελείωνε, τουλάχιστον, με κάποια μορφή διεθνούς απομόνωσης.
«Πράγματι, [είναι] σχεδόν αδύνατο να υπάρξει μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ και κανείς δεν θα προβεί σε αυτό το είδος παράλογης κίνησης», ο Erdi Ozturk, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και IR στο Λονδίνο.

Δεύτερον, μια ματιά στην Τουρκία εξηγεί γιατί τα βαριά λόγια είναι κυρίως για επίδειξη, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες εκλογές του επόμενου έτους.
«Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προετοιμάζονται για τις διπλές [κοινοβουλευτικές και προεδρικές] εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούνιο του 2023.
Αναμφισβήτητα, αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Το αποτέλεσμα θα καθορίσει την πορεία της Τουρκίας», σημείωσε ο Ozturk.
Τα ποσοστά αποδοχής για τον Erdogan και το κόμμα του δεν ήταν ποτέ χειρότερα κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Αιτία είναι η κακή οικονομική κατάσταση, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει ποσοστό πληθωρισμού 83%.
«Ο Εrdogan, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, δεν είναι σε καλή θέση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει τις εκλογές.
Ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που διαθέτει», είπε ο Ozturk.
«Σε αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται να εξασφαλίσει την ψήφο των εθνικιστικών και ισλαμιστικών ομάδων, και ως εκ τούτου ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα.
Επιπλέον, κάνοντάς το αυτό, εξασφάλισε ορισμένες από τις εθνικιστικές ομάδες εντός του κράτους, όπως π.χ. ως υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος MHP και των Ευρασιατών». 

Επιθετική ρητορική

Με την ολοένα και πιο επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, ο Εrdogan προσπαθεί λοιπόν να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση και να κινητοποιήσει τη βάση του.
Συνεπώς, το ενδιαφέρον του για μείωση της έντασης είναι ελάχιστο.
Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, είπε: «Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», αφού είχε ήδη διακόψει όλες τις πολιτικές επαφές με την Αθήνα την άνοιξη και δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρχε πια γι' αυτόν.
Εν τω μεταξύ, ούτε ο Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για ουσιαστικό διάλογο.
Γνωρίζει ότι το συντηρητικό κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία (Νέα Δημοκρατία), και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς.
Και η Ελλάδα, επίσης, θα κάνει βουλευτικές εκλογές το 2023.
Ακόμη πιο σημαντική είναι η μεσολάβηση διεθνών παραγόντων.
Κατά την κρίση των Ιμίων του 1996, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση.
Όμως, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτρέψει στη Συμμαχία να αντιμετωπίσει μια εσωτερική σύγκρουση που ξεφεύγει από τον έλεγχο μεταξύ δύο κρατών μελών με σκοπό την επιτυχία στις εσωτερικές εκλογές.
Προς το παρόν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερος στη σύγκρουση και αποφεύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι τάσσεται υπέρ ενός από τα δύο κράτη μέλη. Αλλά στο εσωτερικό της Συμμαχίας, η δυσαρέσκεια για την Τουρκία αυξάνεται.
Ο Εrdogan όχι μόνο εμποδίζει την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά σκέφτεται επίσης να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα είδος αντι-ΝΑΤΟ που περιλαμβάνει την Κίνα, όπως και τη Ρωσία και το Ιράν.
«Φαίνεται ότι η ένταση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο μέχρι τις τουρκικές εκλογές», δήλωσε ο Οzturk.
Πράγματι, φαίνεται ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να συνεχίσει την τρέχουσα στρατηγική της σκληρής ρητορικής του, χωρίς ποτέ να το παρατραβήξει, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την προεδρία το επόμενο έτος, καταλήγει το alaraby.co.uk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης