Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan απαξιώνει Menendez για F16: Η άρνηση του δεν είναι αρκετή για να αποτραπεί η συμφωνία - Αλλά υπάρχουν κι άλλες λύσεις

Erdogan απαξιώνει Menendez για F16: Η άρνηση του δεν είναι αρκετή για να αποτραπεί η συμφωνία - Αλλά υπάρχουν κι άλλες λύσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην... αμεροληψία του Jens Stoltenberg όσον αφορά το ελληνοτουρκικό

Σχετικά Άρθρα
Με αναφορές στην... αμεροληψία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επιχειρεί να υποβαθμίσει την άρνηση του Αμερικανού γερουσιαστή, Bob Menendez, να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία εάν η Τουρκία δεν σταματήσει πρώτα την επιθετική εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Ο ίδιος, δε, διεμήνυσε ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Τουρκία έχει κι άλλες λύσεις.
«Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες μας για τα F-16 άρχισαν πέρυσι και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή όπως είχε προγραμματιστεί.
Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι το υποστηρίζουν και ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά.
Προηγουμένως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, τρεις στην Τουρκία και μία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία συνεχίζεται» δήλωσε ο Erdogan κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν.
Αναφερόμενος, δε, στον Menendez, o Erdogan υποστήριξε πως αποτελούν προσωπική άποψη του γερουσιαστή. «Δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση μια θεσμική κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά, αν και σε άλλο σημείο των δηλώσεων του παραδέχθηκε ότι «η αντίθεση του Menendez από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, κάτι που δεν είναι η σημερινή ατμόσφαιρα. Οπότε δεν είναι ότι ένα άτομο είναι αντίθετο».
Παράλληλα, όμως, ο Erdogan υποστήριξε ότι «η διοίκηση κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα μερικές πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα επίσης γερουσιαστές που είπαν: "θα συναντηθώ προσωπικά με τον Menendez" και είδα ότι δεν δέχονταν αυτή την προσέγγιση του Menendez».

Ο... αμερόληπτος Stoltenberg

Στο σημείο αυτό, ο Erdogan έκανε ειδική αναφορά στον γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, εξυμνώτας την αμερόληπτη στάση του.
«Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόσφατα, ο ίδιος ο Stoltenberg εξέφρασε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αμεροληψία του σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ και ότι όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο πιο έτοιμη θα αυξάνεται η μέση αξία του ΝΑΤΟ με αυτόν τον τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν κι άλλες λύσεις»

Πάντως, ο Erdogan διεμήνυσε πως ακόμα και στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16, υπάρχουν κι άλλες λύσεις.
«Η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη διέξοδος. «Όταν είναι απαραίτητο, συζητάμε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και με τα S-400. Τέτοιες εναλλακτικές έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης