Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan «διαφημίζει» στο AKP τη συμφωνία με Putin για το ενεργειακό hub - «Η Ευρώπη ψάχνει φυσικό αέριο»

O Erdogan «διαφημίζει» στο AKP τη συμφωνία με Putin για το ενεργειακό hub - «Η Ευρώπη ψάχνει φυσικό αέριο»

Ο Τούρκος πρόεδρος «διαφήμισε» στο AKP τη συμφωνία με Putin για τη δημιουργία hub φυσικού αερίου

Σχετικά Άρθρα
Τη συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, για τη δημιουργία ενεργειακού hub που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, «διαφήμισε» στο ΑΚΡ ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Στο πλαίσιο ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ο Erdogan σχολίασε σκωπτικά ότι η Ευρώπη ψάχνει να βρει φυσικό αέριο. Στον αντίποδα, η Τουρκία -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.
«Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη αναζητά φυσικό αέριο. Η Τουρκία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.
Η Τουρκία θα έχει επίσης αγωγό για φυσικό αέριο.
Στην τελευταία μας συνάντηση συμφωνήσαμε με τον Putin να δημιουργήσουμε ένα hub» είπε ο Erdogan και επανέλαβε τη φράση του Putin ότι «η Τουρκία θα μπορεί να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη».


Στην ανατολική Θράκη το hub της Τουρκίας

Πριν λίγα 24ωρα άλλωστε, ο Erdogan είχε δηλώσει ότι έδωσε εντολή για να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή του ενεργειακού hub, επιδεικνύοντας τη συνεργασία του με τη Ρωσία. Κι αυτό σε μια περίοδο όπου η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα ψάχνει να βρει το βηματισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι κυρώσεις στη Ρωσία.
«Μαζί με τον Putin δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν», είχε πει ο Erdogan την Παρασκευή (14/10/2022) και συμπλήρωσε «θα βρούμε το πιο κατάλληλο μέρος για αυτό το κέντρο διανομής και θα το φτιάξουμε». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το hub αναμένεται να κατασκευαστεί στην ανατολική Θράκη.

Η πρόταση του Putin στον Erdogan

Όλα άρχισαν από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου οι Putin και Erdogan συναντήθηκαν την Πέμπτη (13/10/2022). Εκεί, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργηθεί στην Τουρκία ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος που θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη.
«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη» ήταν η ακριβής φράση του Putin.
Είναι προφανές ότι η συμφωνία Putin με Erdogan εξυπηρετεί δύο στόχους. Πρώτον, ο Putin ασκεί πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανησυχούν για την ενεργειακή τους επάρκεια ενόψει του χειμώνα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες διαρροές φυσικού αερίου που έβγαλαν εκτός λειτουργίας τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2, στη Βαλτική.
Την ίδια στιγμή, όμως, κι ο Erdogan απευθύνει και ένα σαφές μήνυμα προς την ΕΕ (και την Ελλάδα), αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς η συμμαχία Ρωσία και Τουρκίας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, δεδομένου ότι πρόκειται για... απρόβλεπτους ηγέτες. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας. Όσον αφορά τις ΗΠΑ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο προμήθειας νέων F16, με τις συζητήσεις των δυο πλευρών να συνεχίζονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης