Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με... ενεργειακό hub «απαντά» ο Erdogan στις βάσεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα - Συμμαχία με Putin και νέες πολεμικές απειλές

Με... ενεργειακό hub «απαντά» ο Erdogan στις βάσεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα - Συμμαχία με Putin και νέες πολεμικές απειλές
Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή του hub για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ισχυροποιείται η συμμαχία με Putin κατά της Δύσης
Σχετικά Άρθρα

Με την κατασκευή ενεργειακού hub για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη απαντά η Τουρκία στη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα.
Ισχυροποιώντας τη συμμαχία του με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έδωσε εντολή για να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή του ενεργειακού hub. Πρόκειται για μια εξέλιξη αποτελεί ακόμα ένα σημάδι για την ισχυροποίηση της συμμαχίας Τουρκίας και Ρωσίας σε μια περίοδο όπου η Τουρκία εκτοξεύει πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή, η Δύση έχει βυθιστεί σε ενεργειακή κρίση με τη Ρωσία να τροφοδοτεί με το σταγονόμετρο φυσικό αέριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, όπου συναντήθηκε με τον Putin, ο Erdogan έκανε αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, στην παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά και επανέλαβε το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».

Η εντολή Erdogan για το ενεργειακό hub

Πιο αναλυτικά, ο Erdogan έδωσε εντολή να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή στην Τουρκία του hub για το φυσικό αέριο, έδωσε ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin, την Πέμπτη (13/10/2022).
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Erdogan έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας να εργαστεί για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ενεργειακός κόμβος στη Θράκη.
«Μαζί με τον Putin δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν», είπε ο Erdogan και συμπλήρωσε «θα βρούμε το πιο κατάλληλο μέρος για αυτό το κέντρο διανομής και θα το φτιάξουμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το υπουργείο Ενέργειας και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, θα πραγματοποιήσουν πρώτα μια έκθεση σκοπιμότητας και θα την παρουσιάσουν στους ηγέτες, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν επίσης προφυλάξεις ασφαλείας για ένα τέτοιο κέντρο.
«Αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής», δήλωσε ο Erdogan στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του στο Καζακστάν, ενώ διεμήνυσε ότι «δεν χαθεί ούτε λεπτό της ώρας».

Η Αλεξανδρούπολη και ο στρατός στα ελληνικά νησιά

Παράλληλα, ο Erdogan εξέφρασε -για ακόμα μία φορά- την ενόχληση του για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά.
«Φυσικά, έχουμε προειδοποιήσει για αυτό το θέμα. Με την Αμερική επίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνάς μας συναντήθηκε με τον συνομιλητή του και συζήτησαν για αυτό το θέμα. Υπήρχε μάλιστα και συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τώρα.
Ο υπουργός μας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα με τους συνομιλητές του σε αυτές τις συναντήσεις. Το αποτέλεσμα θα το συζητήσουμε με τον Hulusi Akar, όταν επιστρέψει και συναντηθούμε.
Βλέπουμε βέβαια τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά. Από τη στιγμή που φορέσαμε την πανοπλία μας και πήραμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας τρομάζει τίποτα. Έχουμε λάβει μέτρα, όλα είναι έτοιμα. Επομένως, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν» είπε ερωτηθείς σχετικά.

Επιμένει ο Erdogan: Μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε για το «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο όριο, όπου εξαντλείται η υπομονή της Τουρκίας, ο Erdogan απάντησε σιβυλλικά: «Αυτή η δουλειά δεν έχει ημερομηνία. Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά, αυτό είναι ξέχωρο και θα καταγραφεί στην ιστορία. Αλλά εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία. Πού, τι θα συμβεί, πότε θα συμβεί, μπορεί να συζητηθεί;».

Ενοχλημένη η Τουρκία για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει την ενόχληση της για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.
«Έχουν εγκατασταθεί εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Ενάντια σε ποιους εγκαταστάθηκαν αυτές οι βάσεις; Η απάντησή τους είναι κατά της Ρωσίας... Δεν το καταπίνω αυτό το επιχείρημα» υποστήριξε τον Ιούνιο ο Erdogan.
Την ίδια στιγμή, Τούρκοι αναλυτές και απόστρατοι υποστηρίζουν πως στόχος της αμερικανικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη είναι να αποτρέψει επίθεση της Τουρκίας προς την Ελλάδα, μέσω του Έβρου, μετά από επεισόδιο στα νησιά.
«Σκοπός της αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη είναι με τις εκεί αμερικανικές μονάδες και τη βάση, να αποτρέψουν εκεί μία χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας μετά από τον πόλεμο στα νησιά. Η επίθεση της Τουρκίας λόγω της παρουσίας εκεί της αμερικανικής δύναμης δυσκολεύεται» έχει επισημάνει ο αναλυτής και απόστρατος Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, İsmail Hakkı Pekin, καταλήγοντας: «Σταματάνε δηλαδή την Τουρκία σε εκείνη την περιοχή. Αυτός είναι ο στόχος, να εμποδίσουν την Τουρκία να απαντήσει από την ξηρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης