Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

To μυστικό project της Τουρκίας για κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων - Δοκιμή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα (18/10)

To μυστικό project της Τουρκίας για κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων - Δοκιμή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα (18/10)

Το απόρρητο σχέδιο για την κατασκευή πυραύλου με την ονομασία Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια

Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες που αποκαλύπτει το Bloomberg περί δοκιμής από την Τουρκία βαλλιστικού πυραύλου, που κατασκεύασε η ίδια.
«Η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός τοπικά κατασκευασμένου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη (18/10/2022), σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα» μεταδίδει το Bloomberg.
Ειδικότερα, μια κινητή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξευθεί ο πύραυλος από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη-λιμάνι του Rize γύρω στις 7 το πρωί τοπική ώρα, είπαν οι πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας διότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να σχολιάσουν. «Το βλήμα πέταξε 561 χιλιόμετρα και έπεσε ανοικτά του λιμανιού της Σινώπης» είπαν οι ίδιες «πηγές».

Το απόρρητο σχέδιο της Τουρκίας

Το μυστικό project κατασκευής πυραύλων που ονομάζεται Tayfun (δηλ. Τυφώνας) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη τοπικών όπλων, αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία.

Το Bloomberg θυμίζει ότι η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία αποκλείοντάς την από το πρόγραμμα των F-35.
Bloomb_1.JPG


Ο Tayfun έγινε ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς της Τουρκίας και το μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραυλικό σύστημα.
Αν και το βεληνεκές των πυραύλων αυτού του είδους ποικίλλει, το βεληνεκές δεν αναμένεται να είναι μικρότερο από 550 km. Αυτό το εύρος εξηγεί γιατί η δοκιμή διεξήχθη στα ανατολικά της χώρας. «Αν και η τοποθεσία μπορεί να ενοχλήσει την Αρμενία, οι εναλλακτικοί χώροι δοκιμών θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.
Τέτοιες λήψεις παρατήρησης γίνονται συνήθως προς τη θάλασσα. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται συνήθως στη Σινώπη, όπου υπάρχει εύρος δοκιμών. Ωστόσο, το βεληνεκές του πυραύλου φέρνει ένα νέο πρόβλημα γιατί θα έφτανε σε γειτονικές χώρες» μεταδίδει το TurDef.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης