Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κύπρος: Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει περισσότερα στρατεύματα και όπλα στα κατεχόμενα

Κύπρος:  Η Τουρκία σχεδιάζει  να στείλει περισσότερα στρατεύματα και όπλα στα κατεχόμενα
Η Τουρκία διαμηνύει τώρα ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα και όπλα στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της βόρειας Κύπρου
Σχετικά Άρθρα

Πριν από δύο εβδομάδες οι ΗΠΑ προχώρησαν στο ιστορικό βήμα άρσης των εμπορικών περιορισμών στον αμυντικό τομέα στην Κύπρο.
Αυτό θα τεθεί σε ισχύ για το οικονομικό έτος 2023 και η πολιτική θα τροποποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken.
Όπως και με την πρόσφατη μεταφορά των αμερικανικών F-16 στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη, καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της κατηγορίας της Άγκυρας ότι ο ελληνικός στρατός στρατιωτικοποιεί νησιά στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Erdogan: Στρατεύματα και όπλα

Η Τουρκία διαμηνύει τώρα ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα και όπλα στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της βόρειας Κύπρου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan επέκρινε την Τετάρτη (28/9/2022) την εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου, προειδοποιώντας ότι το άνοιγμα των μεταφορών όπλων από την Ουάσιγκτον θα προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών στο διαιρεμένο νησί.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδος που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, θα οδηγήσουν σε μια κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτό το βήμα», είπε ο Erdogan. Ο Τούρκος ηγέτης είπε περαιτέρω στο CNN Turk: «Θα παραμείνουμε στην άκρη; Δεν μπορούμε», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα τους ενισχύσει με χερσαία, ναυτικά και εναέρια όπλα, πυρομαχικά και οχήματα.

«Ανεξήγητη η απόφαση των ΗΠΑ»

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθούν κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».
Επιπλέον, χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης «ανεξήγητη ως προς το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα».
Ο εκπρόσωπος του State Department Ned Price ε
πιβεβαίωσε πρόσφατα ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας για να επιτρέψει την έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικών ειδών .
Αυτό ακολούθησε την επιτυχή εκπλήρωση της Κύπρου των υποχρεώσεών της βάσει του Νόμου Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου του 2019, ο οποίος είχε χορηγηθεί από τους γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio.
Όσο για την κατοχή της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία, κανείς άλλος στον κόσμο δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητά της εκτός από την Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης