Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Eνώ η Ελλάδα υπερχρεώνεται για να εξοπλιστεί, η Τουρκία προχωρά στην παραγωγή του δικού της, φθηνού F-35

Eνώ η Ελλάδα υπερχρεώνεται για να εξοπλιστεί, η Τουρκία προχωρά στην παραγωγή του δικού της, φθηνού F-35
Η Τουρκία θα αποκτήσει ένα τζετ πέμπτης γενιάς σε φθηνότερη τιμή, οπότε το αμερικανικό embargo δεν θα αποτελεί πρόβλημα

Είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, λόγω των όρων που ετέθησαν.
Από την άλλη, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να παρακάμψει την απόφαση των Αμερικανών νομοθετών,
Σε κάθε περίπτωση, τα F-16 δεν θα αγοραστούν από την Τουρκία - τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια.
Η Αμερική, που αρνήθηκε και τα F-35, είναι απρόθυμη να πουλήσει F-16, μετά από αίτημα ελληνικών, αρμενικών και άλλων λόμπι.
Επιπλέον, την ημέρα που ελήφθη αυτή η απόφαση, το Κογκρέσο αποφάσισε να παράσχει βοήθεια 187 εκατομμυρίων δολαρίων στο YPG, το συριακό παρακλάδι του PKK.
Ωστόσο, η Τουρκία μπορεί να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο…
Αν λοιπόν η Ελλάδα πιστεύει ότι θα ξεπεράσει εύκολα τη γείτονα στους αιθέρες, δεν πράττει σωστά…
Το πρώτο λάθος των Ελλήνων πολιτικών ήταν ότι αγόρασαν όπλα λόγω φόβου, σε καθεστώς πανικού και χωρίς σαφή προγραμματισμό.
Επομένως, θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι έχουμε το πάνω χέρι… δεδομένου ότι η τουρκική βιομηχανία εργάζεται για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος της.
Και η μέρα της πλήρους συναρμολόγησης φτάνει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρουν τα τουρκικά μίντια.
Έτσι, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα αγοράζει τζετ σε υψηλές τιμές, η Τουρκία θα έχει τα δικά της αεροσκάφη, με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Σημειώνεται πως η βρετανική Rolls Royce φαίνεται να έχει αποδεχθεί την παραγωγή κινητήρων για τα τουρκικά μαχητικά ενώ παράλληλα η BAE Systems έχει ήδη παράσχει υποστήριξη για τον σχεδιασμό.
Ενώ λοιπόν η Ελλάδα αναλώνεται να πείσει το Κογκρέσο, η Τουρκία συνεργάζεται με Βρετανούς κατασκευαστές αεροσκαφών και επενδύει στο μέλλον.
Φυσικά, υπάρχουν προβλήματα για την εύρεση ανταλλακτικών και των απαραίτητων εξαρτημάτων, αλλά το τρένο της παραγωγής έχει μπει στις ράγες - με μη αναστρέψιμο τρόπο.
Όπως λέγεται, η Baykar, η οποία παράγει τα Bayraktar UCAV, είναι στο project.
Επίσης, φιλικές στην Τουρκία χώρες όπως το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ, ετοιμάζονται να εμπλακούν…
Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία θα έχει ένα τζετ πέμπτης γενιάς σε φθηνότερη τιμή, οπότε το αμερικανικό embargo δεν θα αποτελεί πρόβλημα… 

Tο εθνικό μαχητικό της Τουρκίας


Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία επιταχύνει τη σχεδίαση του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους FX-1, που αποτελεί το μέγα σχέδιο των τελευταίων 10 χρόνων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο εθνικό μαχητικό της Τουρκίας που θα κατασκευασθεί υπο την πρωτοβουλία των Αεροπορικών Δυνάμεων και της TAİ (Τουρκική αεροδιαστημική εταιρία) θα είναι δικινητήριο και όπως αναφέρεται στο εξοπλιστικό του πρόγραμμα θα μεταφέρει όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι όπως το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της να «πετάξει» μέχρι το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης