Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μύδροι Εrdogan κατά Μητσοτάκη: Νομίζω ότι δεν ξέρει τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά θα τον κάνουμε να τη μάθει

Μύδροι Εrdogan κατά Μητσοτάκη: Νομίζω ότι δεν ξέρει τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά θα τον κάνουμε να τη μάθει
Erdogan μαινόμενος κατά ΗΠΑ και Μητσοτάκη...
Σχετικά Άρθρα

Νέα επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή την επέτειο από τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην οποία προβλέπεται η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών την οποία ζητά επισταμένως η Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την έντονη δυσαρέσκειά του για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, εκτοξεύοντας επίθεση προς το πρόσωπό του.
«Είπα, έλα ας φάμε μαζί.
Γευματίσαμε στο Αρχοντικό Vahdettin.
Του είπα, ας μην μπλέξουμε τρίτους, ας αποκτήσουμε μία απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε.
Πήγε εκεί (σ.σ. ο Μητσοτάκης) και έκανε ό,τι και στο Νταβός.
Μετά σηκώθηκε και σχολίασε, η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο…
Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αποκτήσουμε πολεμικά αεροπλάνα για την ασφάλειά μας.
Λένε, μην πουλήσετε αεροπλάνα στην Τουρκία.
Οι ενέργειες της Ελλάδας είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού.
Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Νομίζω όμως ότι θα το μάθει».

Πέραν αυτών, ο Erdogan αναφέρθηκε στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα:
«Μετά από αυτό, αποκλείεται να συναντηθώ ξανά με τον Μητσοτάκη.
Δεν είναι μόνο στα λόγια αυτό.
Υπάρχουν 9 (5+4) βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Υπήρχαν 5 από αυτές, 4 εξ αυτών είναι καινούργιες.
Γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθούν στα νησιά, λένε ότι είναι φτιαγμένες ενάντια στη Ρωσία.
Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας». 

«Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας»

Στις 24 Ιουλίου, ο πρόεδρος Εrdogan είχε εξαπολύσει και πάλι επίθεση κατά της Ελλάδας σε μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό με αφορμή τη συμπλήρωση των 99 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.
«Πρόσφατα, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδιαίτερα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή σκόπιμα υποβαθμίστηκαν από την Ελλάδα.
Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την τήρηση της Συνθήκης».
O Erdogan επικρίνει εκ νέου την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης, μια ρητορική που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Η αναφορά στην «τουρκική μειονότητα» της Θράκης έρχεται μια μέρα αφού η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα πως κλείνει μειονοτικά σχολεία.

Το μήνυμα Erdogan 

«Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Με τη Συνθήκη της Λοζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας.
Η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδιαίτερα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή σκόπιμα υποβαθμίστηκαν από την Ελλάδα.
Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την τήρηση της Συνθήκης.
Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους.
Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης και τη Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης