Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θέμα Τουρκίας θέτει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Πρώτο βήμα για ένταξη Ουκρανίας

Θέμα Τουρκίας θέτει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Πρώτο βήμα για ένταξη Ουκρανίας
Θα προηγηθεί σε κλίμα έντασης η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων
Σχετικά Άρθρα
(upd) Τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και επιθέσεις της Τουρκίας και του προέδρου Erdogan κατά της Ελλάδας, οι οποίες το τελευταίο διάστημα τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αναμένεται να θέσει στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (23 και 24 Ιουνίου) ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αφού θα παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, με αποκορύφωμα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας πολλών ελληνικών νησιών, θα καλέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να πάρουν σαφή θέση και να καταδικάσουν τη στάση της Άγκυρας.

Καταδίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Euractiv, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου περιλαμβάνεται η καταδίκη των Ευρωπαίων ηγετών για την επιθετική στάση της Τουρκίας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.
Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρει το κείμενο, το οποίο προσθέτει ότι «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας σε μια βιώσιμη τρόπος».

Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής πέρα από το ζήτημα της ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα βρεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στήριξη σε όλα τα επίπεδα του Κιέβου.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη στιγμή αναμένεται να είναι όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοινώσουν ότι καλωσορίζουν ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Πάντως, όλοι αναγνωρίζουν ότι για την ένταξη των κρατών στην ΕΕ θα απαιτηθούν ακόμα πολλά χρόνια ενώ δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι αυτές τελικά θα γίνουν μέλη της Ένωσης.
Άλλωστε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τουρκία.
«Με τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη, έχουμε λάβει πρωτοφανή δράση, προβάλλοντας τη γεωπολιτική επιρροή της ΕΕ.
Τώρα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου μας.
Αυτό θα είναι το επίκεντρο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας στις 23-24 Ιουνίου» αναφέρει στην επιστολή του για τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας και σήμερα πρώτη ημέρα των εργασιών στο επίκεντρο θα βρεθούν πέρα από την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και τις τουρκικές προκλήσεις, το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης και της κατάστασης της Ουκρανίας.
Αύριο Παρασκευή 24/6 θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.

Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Θα προηγηθεί στις 10:30 το πρωί η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.
«Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια» επισημαίνει ο Charles Michel, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι μια πολύ έντονη συνάντηση, ιδιαίτερα ύστερα από τις απειλές των ηγετών της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης τους.
Οι απειλές αυτές ήρθησαν την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας».
«Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο» αναφέρεται στο προσχέδιο.
Πάντως, θεωρείται απίθανο και σήμερα να υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας λόγω των αντιδράσεων της Βουλγαρίας.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέλη της ΕΕ

Την θέση πως η Ελλάδα θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέλη της ΕΕ διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
«Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη.
Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

«Είναι μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία.
Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη.
Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν.
Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
«Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται» είπε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης