Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan κατά Ελλάδας: Διαλύσαμε τα παιχνίδια τους, δεν θα καταπατήσουν τα δικαιώματά μας οι ληστές

Erdogan κατά Ελλάδας: Διαλύσαμε τα παιχνίδια τους, δεν θα καταπατήσουν τα δικαιώματά μας οι ληστές
«Ως μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από τρεις θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Αν. Μεσόγειο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Σε νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, κάνοντας λόγο για ληστές, ενώ θυμήθηκε πάλι τη Συνθήκη των Σεβρών και το 1922.
Ειδικότερα, όπως είπε, «Δεν επιτρέψαμε να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την χώρα όσοι ήταν ενθουσιασμένοι και ερωτευμένοι με τη Συνθήκη των Σεβρών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τελετή για τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
«Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους, μεγαλώσαμε τη χώρα μας, την κάναμε δυνατή και ανεξάρτητη.
Παλέψαμε με τη νοοτροπία που ήταν η αίτια η Τουρκία να παραμείνει έξω από την ομπρέλα ευημερίας και ασφάλειας, μετά τον Β᾽ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε.
Ο Τούρκος πρόεδρος όμως, άφησε εκ νέου αιχμές και κατά των ΗΠΑ:
«Με τις επιχειρήσεις στην Συρία χαλάσαμε τις προσπάθειες να περικυκλώσουν τη χώρα μας με ζώνη τρομοκρατών (σ.σ Κούρδοι)» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πέρα των συνόρων μας σε όσους μας λένε... τι κάνετε εκεί;
Απαντήσαμε ''ναι, όποιος και αν μας ενοχλεί πέρα των συνόρων μας, είμαστε έτοιμοι να πάμε και εκεί''» δήλωσε μάλιστα.
«Αποφασίσαμε το νέο μας γεωτρύπανο να το ονομάσουμε Σουλτάνος Abdul Hammit» ανακοίνωσε ακόμα ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Aυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης και γίνονται οι τεχνικές προεργασίες πριν τις γεωτρήσεις.
Με τη βοήθεια του Θεού με την έναρξη του έργου κι αυτού του πλοίου μας θα πραγματοποιήσουμε τις έρευνες μας πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και αποδοτικά» δήλωσε, χωρίς πάντως να διευκρινίζει πού θα κατευθυνθεί το πλοίο.
«Ως μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από τρεις θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Αν. Μεσόγειο.
Υποστηρίζουμε σε κάθε πλατφόρμα τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων» πρόσθεσε.

Ο Tayyip Erdogan έκανε δε λόγο για «ληστές»: «η στάση της χώρας μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και δίχως καμία αμφιβολία.
Εμείς δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας οι ληστές.
Δεν επιτρέπουμε με τίποτα με βία, με διάφορα κόλπα και με απειλές να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει».
«Όσο θα γίνεται αντιληπτή η αναντικατάστατη θέση της χώρας μας θα αλλάξουν την πολιτική τους κι αυτή που προτιμούν να μην συνεργαστούν μαζί μας για πολιτικούς λογούς» διεμήνυσε. 

Στα Κατεχόμενα ο Cavusoglu

Στη λύση των δύο κρατών επιμένει για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα.
«Η άρνηση των δικαιωμάτων της Βόρειας Κύπρου ισοδυναμεί με άρνηση της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων.
Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια, να χάσουμε» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και συμπλήρωσε «εάν είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις για τον Κυπριακό, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι δύο κοινοτήτων».
Τα βέλη του Cavusoglu δέχθηκε και η Ελλάδα...
«Η Ελλάδα που επιδίδεται σε δημαγωγία, ανέντιμη ρητορική, δεν μπορεί να δώσει νομική απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Το σημαντικό είναι να χαλάσουμε τα παιχνίδια που έχουν στήσει για την Κύπρο»

«Θα εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα.
Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ανασκευάσει και να πουλήσει ξανά τα θέματα που είχε φέρει και παλαιότερα στην ατζέντα και να υποβιβάσει τις διαπραγματεύσεις, με τη μορφή βημάτων ή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, αλλά πάντα μιλάμε, διαβουλευόμαστε και αποφασίζουμε μαζί», είπε και συνέχισε:
«Έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες πάντα με αλληλεγγύη και χέρι-χέρι. Και η Δημοκρατία της Τουρκίας και το τουρκικό έθνος δεν άφησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, θα τα ξεπεράσουμε, θα τα ξεπεράσουμε όλα.
Το σημαντικό είναι να χαλάσουμε τα παιχνίδια που έχουν στήσει για την Κύπρο.
Διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία εδώ και χρόνια, αλλά όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα μαζί σας, έτσι απέρριψαν όλα τα σχέδια, το σχέδιο Ανάν, όλα τα μοντέλα, όλες τις προτάσεις που αφορούν την ομοσπονδία.
Αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά και ήμουν εκεί.
Είπαμε ήδη πριν φύγουμε ότι είναι η τελευταία φορά που διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία.
Μετά από αυτό, υπάρχει κυριαρχική ισότητα, όχι πολιτική ισότητα. Η λύση των δύο κρατών επομένως.
Δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα-δίπλα μπορούν να συνεργαστούν με κάθε τρόπο μεταξύ τους.

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής και θέλει να δει τους Τουρκοκύπριους ως ίσους, θα αναγνωρίσει την πολιτική της κυριαρχία και θα συνεργαστούμε.
Για παράδειγμα, στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε αυτό το θέμα, αλλά όταν λέμε ‘ας συνεννοηθούμε’ για δίκαιη κατανομή, αρχίζει να λέει ‘ίσως αργότερα’ και δεν μιλάει καν για το είδος αυτής της συνεργασίας».

Διπλωματικές πηγές σε Cavusoglu: Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων

Με ψυχραιμία απαντά η Αθήνα στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας.
«Η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων.
Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων.
Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα» επεσήμαναν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει νομική απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας στον ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο Cavusoglu κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τη χώρα μας ισχυριζόμενος ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
«Η Ελλάδα που επιδίδεται σε δημαγωγία, ανέντιμη ρητορική, δεν μπορεί να δώσει νομική απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας» (σ.σ στον ΟΗΕ) υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

"H Ελλάδα κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα ότι θα της επιτεθούμε" ισχυρίστηκε.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει κάτι μέσω της εχθρότητας προς την Τουρκία και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να κάνει λόμπι στις ΗΠΑ για να μην δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία μαχητικά F-16.
"Δεν περιμένουμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ή οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πρωθυπουργό να μας επαινέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν έχουμε τέτοια προσδοκία.
Δεν είχαμε ποτέ λόμπι για την Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται να παρηγορούνται με τέτοιες ανοησίες" είπε και συμπλήρωσε "είμαστε υπέρ της συνεργασίας, όχι της έντασης.
Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην προστασία των δικαιωμάτων μας".

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης