Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο στόχαστρο της Τουρκίας τα ελληνικά νησιά: «Αν χρειαστεί πόλεμος, ας γίνει» - Η απάντηση από Παναγιωτόπουλο

Στο στόχαστρο της Τουρκίας τα ελληνικά νησιά: «Αν χρειαστεί πόλεμος, ας γίνει» - Η απάντηση από Παναγιωτόπουλο
Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη για όλα τα σενάρια όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Πληθαίνουν εντός της Τουρκίας, οι φωνές για διεκδίκηση ελληνικών νησιών με πρόσχημα την παρουσία στρατού. Η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών παραμένει ψηλά στην ατζέντα του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
«Αν χρειαστεί και πόλεμος ας γίνει, ναι αν είναι να γίνει πόλεμος ας γίνει για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας από την συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο πρώην υπουργός της Τουρκίας, Masum Türker, ο οποίος πρότεινε το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας να επέμβει στα ελληνικά νησιά και να κάνει επιχείρηση εκκαθάρισης.
Κι αυτό την ίδια στιγμή που ο Erdogan δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνώντων της Τουρκίας, που «άφησαν» τα νησιά στην Ελλάδα, επέτρεψαν την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και επανένταξαν την Ελλάδα και τη Γαλλία στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έχει παρουσιάσει χάρτη «γκριζάροντας» όλο το ανατολικό Αιγαίο.
Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας»

Οι φωνές πολέμου

Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk και αναφερόμενος στην παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά, ο πρώην υπουργός Masum Turker, ζήτησε επιχείρηση εκκαθάρισης με παρέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τάχθηκε και υπέρ του πολέμου σε... περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
«Σε κάποια από αυτά τα νησιά (σσ. που κατά την Τουρκία θα έπρεπε να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς) πρέπει να κάνουμε επιχείρηση εκκαθάρισης. Το ναυτικό μας πρέπει να κάνει μια ενέργεια σε εκείνα τα νησιά του Αιγαίου που θα σταματήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σχολιάζοντας τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι αυτή η εξέλιξη ισοδυναμεί με πόλεμο, ο Turker απάντησε: «Δεν είναι πόλεμος, κύριε μου. Αλλά αν χρειαστεί και πόλεμος, ας γίνει. Ναι αν είναι να γίνει πόλεμος, ας γίνει για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας από την συνθήκη της Λωζάνης».

O χάρτης του Cavusoglu

Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, παρουσίασε χάρτη με τα 19 νησιά τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας με αφορμή την παρουσία στρατού. Ειδικότερα, πρόκειται για τα:

  1. Σαμοθράκη
  2. Λήμνος
  3. Λέσβος
  4. Ψαρά
  5. Χίος
  6. Σάμος
  7. Ικαρία
  8. Πάτμος
  9. Λέρος
  10. Κάλυμνος
  11. Κως
  12. Αστυπάλαια
  13. Νίσυρος
  14. Τήλος
  15. Σύμη
  16. Ρόδος
  17. Κάρπαθος
  18. Κάσος
  19. Καστελόριζο

Cavuso_1.webp
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση, τότε η Τουρκία θα θέσει θέμα ελληνικής κυρίαρχίας.

Έτοιμη για όλα, η Αθήνα

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα -παρακολουθώντας την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας- δηλώνει έτοιμη για όλα τα σενάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια, κυρίως στις περιοχές απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο, γεγονός το οποίο ευλόγως έχει θορυβήσει την ελληνική πλευρά. Πέρα από τις κινήσεις καταφθάνουν πληροφορίες σχετικά με την αυξανόμενη παρουσία και λέμβων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους μετανάστες που φθάνουν στα παράλια. Κατά συνέπεια, οι περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα ενισχύονται συνεχώς.
Οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποβίβασης μεταναστών σε κάποια βραχονησίδα ή σε κάποιο από τα νησιά που βρίσκονται στο τουρκικό στόχαστρο λόγω στρατιωτικοποιημένου καθεστώτος και της προσπάθειας διάσωσής τους από την τουρκική ακτοφυλακή υπό το πρόσχημα αρχικά της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης (που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκει στα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού έτσι κι αλλιώς).

Παναγιωτόπουλος: Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, στις τουρκικές υπερπτήσεις αλλά και στο casus belli που έχει εκδώσει η Τουρκία σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων.
«Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την Τουρκία, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC στη Μπρατισλάβα.
«Είναι περίεργο να έχεις έναν σύμμαχο που σε απειλεί με πόλεμο, εάν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους. Και δεν θέλω συμμάχους που κάνουν 40 και πλέον υπερπτήσεις την ημέρα. Κι όχι μόνο υπερπτήσεις αλλά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πετούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές, και μέσα στη νύχτα. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο».
Ο κ. Παναγιωτοπουλος αναφέρθηκε και στις τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά λέγοντας: «Είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει. Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας».

Οικονόμου: Δεν θα δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα μιλάμε στο εξωτερικό

Δίνοντας απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα όλες τις προκλήσεις. Η ουσία είναι ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Η χώρα μας επιδιώκει πάντα να έχει διαύλους επικοινωνίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα μιλάμε στο εξωτερικό».
Επίσης, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πρόθεση της Άγκυρας να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας φέτος προεδρεύει η χώρα μας, που θα γίνει την προσεχή Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης