Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο νεο-οθωμανισμός της Τουρκίας, το γκριζάρισμα στο Αιγαίο και η Ελλάδα… ασθμαίνουσα

Ο νεο-οθωμανισμός της Τουρκίας, το γκριζάρισμα στο Αιγαίο και η Ελλάδα… ασθμαίνουσα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε στην τουρκική διπλωματία τη δυνατότητα να αναδείξει για μια ακόμη φορά τον αναντικατάστατο ρόλο της στην περιοχή
Σχετικά Άρθρα

Η επιθετική στάση της Τουρκίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, δεν είναι τυχαία.
Με συνέπεια η Τουρκία εδώ και δεκαετίες – και ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνά- υπηρετεί τον ίδιο στόχο:
«Γκριζάρισμα» στο Αιγαίο - Από τα Ίμια στις σημερινές απειλές του Cavusoglu που γκριζάρει πλέον όλα τα νησιά!
«Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  και απείλησε την Ελλάδα πως θα την... κυνηγήσει, αν συνεχίσει τον εξοπλισμό των… ελληνικών νησιών….

Τι επιδιώκει η Άγκυρα;

Είναι φυσικά η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου  και φυσικού αερίου, είναι όμως και η ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης γενικότερα.
Κάποιοι θα βάφτιζαν αυτή την πολιτική «νεο-οθωμανικές επιδιώξεις».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε στην τουρκική διπλωματία τη δυνατότητα να αναδείξει για μια ακόμη φορά τον αναντικατάστατο ρόλο της στην περιοχή.
Κανείς δεν  θεωρεί δεδομένη τη στάση της – σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι η πιο… προβλέψιμη χώρα .
Προφανώς και δεν είναι τυχαία η χαλαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των ΗΠΑ στις τελευταίες προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και στις απειλές για τα ελληνικά νησιά.
Η Κομισιόν με καθυστέρηση σχολίασε δια μέσω ενός… γραφειοκράτη των Βρυξελλών, ενώ ο τόνος των δηλώσεων από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν ήταν κατηγορηματικός…
Ας μην ξεχνάμε και το τουρκικό «παιγνίδι» με την απειλή οριστικού veto στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη σ’ αυτό της Σουηδίας και της Φινλανδίας... Προφανώς κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Erdogan πάλι κέρδισε πόντους στη διπλωματική σκακιέρα.
Αν βάλουμε λοιπόν στη ζυγαριά τα… όπλα και τις οβίδες που η Ελλάδα έστειλε στους Ουκρανούς μαζί με τα άλλα μέτρα κατά της Ρωσίας και από την άλλη μεριά την τουρκική «πονηριά» και την…. φιλία της και με την Ρωσία και με την Ουκρανία, ποιος λοιπόν έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος;
Οι ΗΠΑ δεν απομόνωσαν την Τουρκία και σύντομα πολλά θα έρθουν στο φως.
Ας ελπίσουμε ότι δεν υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία κάτω από το τραπέζι για το Αιγαίο.

Αν.Π.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης