Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πού θα σταματήσει ο Erdogan; - «Ακυρώνει» Μητσοτάκη, προκαλεί σε Αλεξανδρούπολη, Έβρο και Αιγαίο

Πού θα σταματήσει ο Erdogan; - «Ακυρώνει» Μητσοτάκη, προκαλεί σε Αλεξανδρούπολη, Έβρο και Αιγαίο
O Erdogan απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Το... σκηνικό για ένα θερμό καλοκαίρι που θα μπορούσε να θυμίζει και το 2020 -όταν το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έκανε «βόλτες» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στα σύνορα του Έβρου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες για να περάσουν στην Ελλάδα- στήνει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.

Σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε ακόμα ένα παραλήρημα κατά της Ελλάδας με ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας «ταφόπλακα» σε οποιοδήποτε σενάριο συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο. «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ παράλληλα ακύρωσε τη Συνάντηση Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα.
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan έχει αρχίσει να βλέπει επίμονα προς την Αλεξανδρούπολη, που έχει εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς δυνάμεων ενίσχυσης του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τουρκικά F-16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και πέταξαν πάνω από θαλάσσιο χώρο σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.
Και, όπως είναι αναμενόμενο, ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε να χρησιμοποιεί και το... χαρτί του μεταναστευτικού. Οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο είναι ασυνήθιστα αυξημένες με τους συνοριοφύλακες να αναμένουν ένα θερμό καλοκαίρι, ενώ εννέα ιστιοφόρα με 600 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.
Κι όλα αυτά στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της επίμονης άρνησης της Τουρκίας να συνταχθεί με τη στάση του ΝΑΤΟ, όπου είναι και μέλος.

Αυξημένες ροές μεταναστών

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ελληνικές Αρχές στον Έβρο καθώς παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αυξημένη κινητικότητα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.
Οι διακινητές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πολύ χαμηλό επίπεδο της στάθμης των νερών του ποταμού ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ThessToday.gr το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς, τη στιγμή που πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 200-300 αποτροπές μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.
Εξάλλου, συναγερμός σήμανε στο ελληνικό Λιμενικό Σώμα, όταν το πρωί της Δευτέρας (24/5/2022), μεταξύ Σάμου και Χίου, ένα ιστιοφόρο με παράτυπους μετανάστες επιχείρησε να εισέλθει στην Ελλάδα με την ελληνική πλευρά να απαντά άμεσα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τα ξημερώματα μέχρι τις 11 το πρωί, 5 ιστιοφόρα και 4 φουσκωτά με τουλάχιστον 600 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα με το Λιμενικό να βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να κάνει ασφαλείς αποτροπές αυτών των σκαφών.

Αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε Αιγαίο και τελευταία έβαλε στο στόχαστρο και την Αλεξανδρούπολη.
Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν σε -σχεδόν- καθημερινή βάση υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε σχηματισμό αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο βορειοανατολικό Αιγαίο ανεβάζοντας σε 41 τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τη Δευτέρα και σε 5 τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Την περασμένη εβδομάδα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Αλεξανδρούπολη και σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων. Για διπλωματικούς και στρατιωτικούς παράγοντες, μάλιστα, η επιλογή της Αγκυρας να προχωρήσει στην εν λόγω παραβίαση, η οποία προστίθεται στα διαρκή μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο και στα νησιά, θα μπορούσε να αποτελεί και βήμα προς ένα «θερμό καλοκαίρι», που μπορεί να «κάψει» το μορατόριουμ Μητσοτάκη – Erdogan.
Τα μηνύματα της Αγκυρας ωστόσο δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, αλλά και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς δυνάμεων ενίσχυσης της Συμμαχίας, αλλά και ενεργειακό κόμβο της Βαλκανικής, με την Τουρκία να καταγγέλλει τα σχέδια αναβάθμισής της ήδη από το 2021.

Το παζάρι για το ΝΑΤΟ

Σε μία περίοδο που η τουρκική πλευρά παίζει ένα επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι εκβιασμού προς τη Δύση, με αιχμή την άρνησή της για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες διεκδικήσεις από τις εκκρεμότητες στην ατζέντα της, εντάσσει σε αυτές και τα ελληνοτουρκικά.
Μάλιστα, στην προσωπική επίθεση Erdogan στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται και δημοσίευμα του Bloomberg. Η Τουρκία θέλει να αγοράσει δεκάδες F-16 και κιτ αναβάθμισης από τις ΗΠΑ για τον υπάρχοντα στόλο της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα παραμένει επίσης ανήσυχη για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει ανώτερα αεροσκάφη F-35, τα οποία οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στην Άγκυρα να αγοράσει με το σκεπτικό ότι τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών για το αεροσκάφη αυτά.
«Η αναζωπύρωση των εντάσεων έρχεται καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ξεπεράσει την αντίθεση της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία λόγω της φερόμενης υποστήριξής τους σε Κούρδους μαχητές που επιδιώκουν αυτονομία και μάχονται εδώ και χρόνια με την Τουρκία» επισημαίνει το Bloomberg.

Θερμό καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο;

Στην ομιλία Erdogan που ισοδυναμεί με ραγδαία κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διαμάχης, αναφέρεται και η Deutsche Welle, σε δημοσίευμα με τίτλο «Θερμό καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο;».
Όπως αναφέρεται «στην ομιλία αυτή ο Erdogan κατέστησε σαφές ότι η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία θεωρεί απειλή τις βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Η στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Άγκυρα, με την αιτιολογία της στήριξης στην τρομοκρατία, λέει σε κάθε τόνο και με κάθε αφορμή, ότι θα ασκήσει βέτο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία, επισημαίνοντας ότι απαιτεί και την άρση των περιορισμών σε εξαγωγή όπλων προς την Τουρκία απο αυτές τις χώρες.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα δεν είναι αν πρόκειται για μέρος ανατολίτικου παζαριού εν όψει της ένταξης αυτών των χωρών για να καμφθεί η αντίσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA (νόμος του 2017 Countering America's Adversaries Through Sanctions που προβλέπει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον ορισμένων χωρών). Αλλά πως μπορεί να μαζευτεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και να ικανοποιηθούν κάποια ή και όλα τα αιτήματα της Άγκυρας. Πόσο μάλλον αν δεν αποδώσει κάτι το ανατολίτικο παζάρι».

Δένδιας: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με υπερπτήσεις

«Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος προεδρος προς την ελληνική πλευρά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε χθες από ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων» επεσήμανε μιλώντας στον Σκάι 100,3 και συμπλήρωσε «εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει».
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηριώση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης