Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Ελλάδα και Frontex ευθύνονται για τους θανάτους μεταναστών στο Αιγαίο - Απάνθρωπες πρακτικές

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Ελλάδα και Frontex ευθύνονται για τους θανάτους μεταναστών στο Αιγαίο - Απάνθρωπες πρακτικές
Cavusoglu: Η Frontex, άρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επίσης ευθύνη, ίσως και περισσότερο, γιατί ήταν μπροστά στα μάτια της και συμμετείχε στις απωθήσεις
Σχετικά Άρθρα

Δριμεία επίθεση εναντίον Frontex και Ελλάδας για «απάνθρωπες πρακτικές» στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu.
Η Frontex συμμετείχε σε απάνθρωπες πρακτικές. Η μη έγκριση του προϋπολογισμού δεν αθωώνει τη Frontex» ανέφερε ο Cavusoglu, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τη Λιβερία.
«Γιατί ένα μέρος αυτού του προϋπολογισμού χρησιμοποιήθηκε για να απωθήσει τους μετανάστες.
Η Frontex δεν το παρακολουθούσε απλώς. Η Frontex συμμετείχε σε αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές, όντας εκεί.
Η απόρριψη του προϋπολογισμού ή η αποχώρηση του εκτελεστικού διευθυντή δεν αθωώνει την Frontex» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Υπήρχαν άνθρωποι που πνίγηκαν επειδή τρυπούσαν τις βάρκες τους μεσοπέλαγα» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu.
«Και η Ελλάδα ευθύνεται για αυτούς τους θανάτους.
Η Frontex, άρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επίσης ευθύνη, ίσως και περισσότερο, γιατί ήταν μπροστά στα μάτια της και συμμετείχε στις απωθήσεις.
Επομένως, όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν με ανοιχτό και διαφανή τρόπο και οι υπεύθυνοι πρέπει να ερευνηθούν” ανέφερε ο Cavusoglu.
"Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα δικαστήρια είναι ειλικρινή, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί τους κάθε είδους πληροφορίες και έγγραφα” ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu.

Δείτε το βίντεο:



Δεν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

Παρά την παραίτηση πριν από λίγες ημέρες του επικεφαλής της Frontex το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε εκ νέου την έγκρισή απαλλαγής του διαχειριστικού απολογισμού του 2020 της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, ως αιτιολόγηση, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 492 ψήφους υπέρ, 145 κατά και 8 αποχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν τη μη τήρηση των προϋποθέσεων που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση απαλλαγής του Κοινοβουλίου, καθώς και την εν εξελίξει έρευνα του Οργανισμού Καταπολέμησης της απάτης OLAF της ΕΕ σχετικά με τα περιστατικά παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων (push backs) μεταναστών.
Ως εκ τούτο το Κοινοβούλιο δεν έχει δει την πλήρη έκθεση της έρευνας, δεν είναι σε θέση να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση σε αυτό το σημείο, η οποία όμως αναμένεται να ληφθεί το φθινόπωρο του 2022.
Από την άλλη η Ολομέλεια ενέκρινε την απαλλαγή χρήσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο με 333 υπέρ, 291 κατά και 8 αποχές. Ωστόσο, στο συνοδευτικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε το κοινοβούλιο ζητά από το Δικαστήριο να επιλύσει ορισμένα ζητήματα ηθικής και οικονομικής διαχείρισης που αφορούν τα μέλη και τον πρόεδρό του, τα οποία έχουν προκαλέσει βλάβη στη φήμη του Δικαστηρίου και έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αμεροληψία του.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης