Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χαρδαλιάς: Ορθώς επενδύσαμε στους εξοπλισμούς - Βασική προτεραιότητα η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας

Χαρδαλιάς: Ορθώς επενδύσαμε στους εξοπλισμούς - Βασική προτεραιότητα η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας
«Ως Ελλάδα, διαχρονικά επιθυμούμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη και θέλουμε την Τουρκία φίλη και σύμμαχο, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία θα είναι συμβατή με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και την κατίσχυση των Διεθνών Συνθηκών», ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς

«Οι τελευταίες εξελίξεις (στην Ουκρανία) επιβεβαιώνουν με ξεκάθαρο και ανάγλυφο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, μέσω παρεμβάσεων που στοχεύουν τόσο στην εξασφάλιση της επάρκειας του υφιστάμενου αμυντικού εξοπλισμού, όσο και στην απόκτηση νέων δυνατοτήτων που βρίσκονται στην αιχμή της υπάρχουσας τεχνολογίας», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελπίδα δεν είναι στρατηγική, η διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και η ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής μας ικανότητας πρέπει να αποτελούν τον μόνιμο και ουσιαστικό πυρήνα σε όλα τα επίπεδα στρατηγικής σκέψης και σχεδίασης», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς σε συνέντευξή στο «Πρώτο Θέμα».
Υπογράμμισε ότι «το σύγχρονο στρατηγικό περιβάλλον επιτάσσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν από κοινού σε όλες τις διαστάσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι, όσο κι αν η στρατηγική και η τεχνολογία εξελιχθούν, η στρατιωτική εφοδιαστική αλυσίδα θα διατηρεί πάντα τη θεμελιακή της αξία στην πολεμική τέχνη».

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι η αμυντική μας βιομηχανία απαξιώθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες για λόγους που σε γενικές γραμμές είναι ευρέως γνωστοί», τόνισε ότι κατά τα τελευταία τρία χρόνια καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για την αντιστροφή της κατάστασης.
« Για αυτό άλλωστε επιμείναμε, κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της υπογραφής της πρόσφατης ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, στη συμπερίληψη ενός άρθρου ειδικά για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Γαλλίας.
Επιπλέον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους χώρες της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), μέσω των οποίων ελληνικές εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών υλικών», πρόσθεσε.
«Είναι σαφές ότι για την κυβέρνησή μας η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί βασική προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την απόκτηση των τεσσάρων νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό

Σχετικά με την απόκτηση των τεσσάρων νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, ανέφερε ότι «το προσεχές χρονικό διάστημα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας και τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, πάντα σε συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία κι αφού ληφθεί υπόψη η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού».
Σημείωσε ότι «τα προαναφερόμενα προγράμματα έχουν κοστολογηθεί και ενταχθεί στο δημοσιονομικό μας σχεδιασμό. Η ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση που επικρατούσε για πάρα πολλά χρόνια στα ελληνικά ναυπηγεία, δείχνει να φτάνει στη λύση της και ασφαλώς αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό ναυπήγησης των νέων σκαφών. Το θέμα είναι όχι μόνο να σου αναθέτουν έργο, αλλά και αυτό να υλοποιείται εντός του χρονοδιαγράμματος που δεσμεύεσαι».

Ο Στρατός Ξηράς δεν μένει πίσω

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «ο Στρατός Ξηράς δεν μένει πίσω στα δικά του εξοπλιστικά προγράμματα», καθώς έχουν ήδη «ενεργοποιηθεί προγράμματα υποστήριξης για όλα τα πτητικά μέσα (CH-47D και NH-90), ενώ προχωρά και η ένταξη στις δομές του, 1.200 τεθωρακισμένων Μ-1117, που παραχωρήθηκαν από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της ρητορική

Για τα ελληνοτουρκικά, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι «ως Ελλάδα, διαχρονικά επιθυμούμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη και θέλουμε την Τουρκία φίλη και σύμμαχο, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία θα είναι συμβατή με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και την κατίσχυση των Διεθνών Συνθηκών».
«Στις τελευταίες συναντήσεις τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργού όσο και σε υπουργικό επίπεδο, το κλίμα έδειξε ότι ήταν θετικό στην κατεύθυνση της μείωσης των εντάσεων μεταξύ μας. Και οι δύο πλευρές φάνηκε να συμφωνούν για ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο. Δυστυχώς, από εκεί και πέρα η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της ρητορική και τη συνήθη συμπεριφορά της και πρακτική. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι ξεκάθαρο στους γείτονες μας ότι επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεννόηση, αλλά απέναντι σε πρακτικές «τρομοκράτη» της ευρύτερης περιοχής θα προβάλλουμε την αποτρεπτική μας ετοιμότητα, το υψηλό ηθικό και αίσθημα καθήκοντος των στελεχών μας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας αντιληφθούν όλοι, σύμμαχοι και μη, ότι για εμάς κάθε νησί, κάθε μικρόνησος, κάθε βραχονησίδα μας είναι και μία πατρίδα και έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε ακέραια, όποτε και αν χρειαστεί.», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης