Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan: Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε τα «καυτά» ζητήματα του Αιγαίου και της μειονότητας – Η συμφωνία

Συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan: Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε τα «καυτά» ζητήματα του Αιγαίου και της μειονότητας –  Η συμφωνία
Ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε τη βεντάλια όλων των θεμάτων, που ενδιαφέρουν την αναβαθμισμένη Άγκυρα λόγω ουκρανικής κρίσης και ανέφερε τα βήματα της Τουρκίας με «στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις»
Σχετικά Άρθρα

Σε συμφωνία για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας κατέληξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Recep Tayyip Erdogan κατά τη συνάντηση, που είχαν την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε τη βεντάλια όλων των θεμάτων, που ενδιαφέρουν την αναβαθμισμένη Άγκυρα λόγω ουκρανικής κρίσης και ανέφερε τα βήματα της Τουρκίας με «στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις».
Επίσης ο Erdogan εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη προόδου σε θέματα, όπως οι διαφορές στο Αιγαίο, η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό.
Μάλιστα εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν περαιτέρω, όπως γράφει η Yeni Safak.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, καθώς και τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συνάντηση επικεντρώθηκε στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η εστίαση στη θετική ατζέντα.
Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Erdogan είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Να πέσουν οι τόνοι

Η συναντίληψη ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστίθενται προβλήματα και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας.

Συναίνεση Μητσοτάκη για ΜΟΕ

Τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.
Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ ( Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης )
και εφ όσον ευοδωθούν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Βάσει των ίδιων πηγών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Erdogan επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η 'Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.
Υπ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Erdogan αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.
Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της 'Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.
Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

Μητσοτάκης: Βάλαμε τα θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας επικέντρωσε η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στην Κωνσταντινούπολη (13/3/2022), όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπήκαν θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας ενώ αν όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο θα συγκληθεί στη χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν, είπε μεταξύ άλλων

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:


Ήταν μια συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα.
Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν.
Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις.
Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα

Και εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια.
Είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό. Με το καλό το φθινόπωρο.
Οπότε νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή.
Πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.
Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, στα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα.
Είδατε και σήμερα τις τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους.
Αυτά πρέπει να μας απασχολούν.

4_145.JPG

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Erdogan στην Κωνσταντινούπολη –  Επί τάπητος ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος της Τουρκίας

Οι διαφωνίες

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών αξιώσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, την Κύπρο και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως γράφει η Daily Sabah.
Μια διαφωνία για τα δικαιώματα γεώτρησης για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα οδήγησε σε τεταμένη αντιπαράθεση το καλοκαίρι του 2020.
Η Ελλάδα έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Αλλά οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης σε ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη. Ο αγωγός, που διασχίζει την Τουρκία και την Ελλάδα, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Η συνάντηση

Διάρκεια μιάμισης ώρας είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 14:30 και το κλίμα φαίνεται πως ήταν καλό στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Πριν από το γεύμα, οι δύο ηγέτες είχαν έναν μικρό διάλογο μπροστά στις κάμερες, με θέα τον Βόσπορο και τη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη.
Ο Erdogan ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά λέγοντας πως έχει ξαναβρεθεί πολλές φορές στην πόλη και πως του αρέσει πολύ.
Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε στον πρωθυπουργό τις γέφυρες του Βόσπορου και του μίλησε για το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει.
3_181.JPG
Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για το πλούσιο μενού που έχει προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης, σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας.
«Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα.
5_107.JPG

Οι προσδοκίες πριν από τη συνάντηση

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εν λόγω συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είχε ιδιαίτερη χρησιμότητα υπό τις παρούσες συνθήκες και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Σημειώνουν δε, πως στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Πάντως, περί αποτελεσμάτων αυτής, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πρόσφατα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί δεν υπάρχει προσδοκία ότι θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες με την Τουρκία.
Οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές, η Αθήνα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα, ενώ εξίσου γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, όπως δηλώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας πως «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα που μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών, ενώ οι κόκκινες γραμμές είναι αμετακίνητες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ένα 24ωρο νωρίτερα έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος μέσα σε αυτό που έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, πόσο σημαντική είναι όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά συνολικότερα για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η συζήτηση στην Τουρκία".
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, "η Ελλάδα πηγαίνει με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι τα τελευταία δύο χρόνια, το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεύτερον, διότι οι θέσεις της χώρας, ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο. Και τρίτον, διότι η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο υπό τη σκιά των όσων δραματικών συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά με όλο τον κόσμο να έχει τεθεί με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο στην καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, κάθε μορφής επεκτατισμού, απέναντι σε οτιδήποτε καταλύει τη διεθνή νομιμότητα".

Capture_171.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης