Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Celik: Επιβεβαίωση για συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στις 13/3, με αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα

Celik: Επιβεβαίωση για συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στις 13/3, με αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα
Όπως ανέφερε ο Celik, για την Άγκυρα ο φάκελος της Ελλάδας «είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου»
Σχετικά Άρθρα

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Celik, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πληροφορίες που μετέδιδαν από το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί συνάντησης Μητσοτάκη- Erdogan την Κυριακή, αλλά την ίδια ώρα εμφανίστηκε προκλητικός με δηλώσεις περί Γαλάζιας Πατρίδας.
«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Erdogan, εννοώντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικά από τις έρευνες για το φυσικό αέριο μέχρι το θέμα του Αιγαίου.
Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό.
Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές.
Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της».
Και συνέχισε: «Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά.
Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.
Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια.
Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου.
Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα.
Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα.
Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».

«Απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική προοπτική»

Αν και όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Ουκρανία θα μονοπωλήσει τη συζήτηση Μητσοτάκη-Erdogan, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που θα μπορούσαν να προωθηθούν. «Μια πιο θετική ατζέντα που έχει να κάνει ενδεχομένως με την ενέργεια, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία.
Ο διάλογος είναι πάντοτε χρήσιμος, αλλά θα πρέπει να τηρείται πάντα η βασική προϋπόθεση κάθε καλόπιστου διεθνούς διαλόγου, που είναι η πίστη στη βάση του διεθνούς δικαίου και η παραίτηση από την οποιαδήποτε αναθεωρητική στρατηγική -κι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε ότι «η στάση της Ελλάδας προσδιορίζεται από το ότι εμείς στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική προοπτική στην Ευρώπη και ιδίως στη γειτονιά μας. Το διεθνές status quo είναι αυτό που διασφαλίζει την ειρήνηπαγκόσμια και περιφερειακή, αυτή είναι η βάση της συζήτησής μας.
Ο,τιδήποτε αναθεωρεί αυτό το από μακρού χρόνου πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας είναι επικίνδυνο για όλους μας».
Στην Αθήνα θεωρούν ότι η συνάντηση των δυο ηγετών θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να πέσουν οι τόνοι αλλά και για να σταματήσει η αναθεωρητική ρητορική. «Να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση», είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Alpha.

Η επικοινωνία Putin με Erdogan

Όσον αφορά την Ουκρανία, πάντως, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να διαδραματίσει ένα ρόλο διαμεσολαβητή, αποφεύγοντας να λάβει θέση κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, δε, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, διεμήνυσε στον Erdogan -κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας- ότι «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.
Στον αντίποδα, ο Erdogan -σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας- κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. «Ο πρόεδρος Erdogan ανανέωσε την έκκλησή του "ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί".
Ο Erdogan τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας», ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης