Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΝΑΤΟ: Ανάπτυξη στρατευμάτων στην Αν. Ευρώπη, αποστολές όπλων στην Ουκρανία - Τραγικό στρατηγικό λάθος η επίθεση Putin

ΝΑΤΟ: Ανάπτυξη στρατευμάτων στην Αν. Ευρώπη, αποστολές όπλων στην Ουκρανία - Τραγικό στρατηγικό λάθος η επίθεση Putin
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ακόμα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, η πρώτη ως επιτιθέμενη και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία - «Στόχος της Μόσχας είναι να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση στο Κίεβο» είπε ακόμη
Σχετικά Άρθρα

Κανείς δεν θα πρέπει να ξεγελιέται από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης, τονίζει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Συμμαχίας.
Όπως επισημαίνει η απόφαση του Putin να επιτεθεί στην Ουκρανία ήταν ένα «φριχτό στρατηγικό λάθος».
Το ΝΑΤΟ προχωρά σε επιπρόσθετη ανάπτυξη στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα και ξεκαθαρίζει ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες στρατιωτικές αναπτύξεις προκειμένου να εξασφαλίσει ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή.

Να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα

Την ίδια ώρα, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει διαταράξει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες διπλωματικής λύσης εδώ και μήνες, ο Stoltenberg είπε: «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την κατοχή».
Ο Stoltenberg επανέλαβε την υποστήριξη της Συμμαχίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική της δράση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ακόμα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, η πρώτη ως επιτιθέμενη και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία. «Στόχος της Μόσχας είναι να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση στο Κίεβο» είπε.
Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι' αυτό τον πόλεμο, ξεκαθάρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ούτε πιο ασφαλής ούτε πιο σεβαστή έπειτα από αυτή την πράξη.
Οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Stoltenberg, σημειώνοντας ότι η Συμμαχία των 30 χωρών θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της νατοϊκής επικράτειας, εάν αυτή προσβληθεί.
Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέσω ζωντανής σύνδεσης συμμετείχε ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.


Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στην οποία συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Σκοπός ήταν να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την ένοπλη, απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα, ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα, και των διεθνών υποχρεώσεων της ίδιας της Ρωσίας.
Εξέφρασαν την αταλάντευτη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Εξέτασαν τις επιπτώσεις από την απρόκλητη και παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποφάσισαν ότι θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία των Συμμάχων.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.


nato_tele.webp

Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Ο Πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη-μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμάχους δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και να συνδράμουν περισσότερο τη Συμμαχία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης