Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χαρδαλιάς: Ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού και η επιχειρησιακή αναβάθμιση των μονάδων του ενισχύει τη θέση μας στο Αιγαίο

Χαρδαλιάς: Ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού και η επιχειρησιακή αναβάθμιση των μονάδων του ενισχύει τη θέση μας στο Αιγαίο
"H πρόσφατη ανανέωση και σύναψη συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με ισχυρές φίλιες δυνάμεις, στην παρούσα συγκυρία, προσθέτει πολλαπλά οφέλη και στο Πολεμικό Ναυτικό", ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της ύπαρξης ενός σύγχρονου και ισχυρού Ναυτικού. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε συνεχώς με στόχο, τόσο την προμήθεια, υποστήριξη και αναβάθμιση μονάδων, συστημάτων και υποδομών όσο και την ανανέωση του προσωπικού μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και της πρόσληψης στρατιωτικού προσωπικού», τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας , Ν. Χαρδαλιάς.
«Ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού, και η επιχειρησιακή αναβάθμιση των μονάδων του, παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών και των μέσων Διοικητικής Μέριμνας, μέσω των συμβάσεων που υπεγράφησαν τη τελευταία διετία (αξίας πάνω από 5,5 δις συνολικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις), ενισχύει τη θέση μας στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος παρέστη την Παρασκευή 3/12 ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προκειμένου να τιμήσει τα στελέχη του και τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της 109ης επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως «παράγουμε έργο, για το οποίο επιδιώκουμε αφενός οι πολίτες να αισθάνονται υπερήφανοι και ασφαλείς, αφετέρου το Πολεμικό Ναυτικό να είναι επιχειρησιακά αποτελεσματικότερο, διατηρώντας την αποτρεπτική του ικανότητα και δυνάμενο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιβουλή».
Όπως είπε, «η πρόσφατη ανανέωση και σύναψη συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με ισχυρές φίλιες δυνάμεις, στην παρούσα συγκυρία, προσθέτει πολλαπλά οφέλη και στο Πολεμικό Ναυτικό, που ανέκαθεν συνεργαζόταν δυναμικά με τα πιο σημαντικά Ναυτικά Επιτελεία παγκοσμίως, απολαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση και σεβασμό!
Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο παραγόντων, δηλαδή ενός σύγχρονου και ισχυρού Ναυτικού και μιας ενεργής και αποτελεσματικής αμυντικής διπλωματίας, παράγουν απτά αποτελέσματα και είναι ικανά να εγγυηθούν την επίτευξη των εθνικών στόχων».
Υπογράμμισε ότι «κινητήριος μοχλός για το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί το προσωπικό του».
«Οι άνδρες και γυναίκες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό, αδιαμαρτύρητα συνεισφέρουν και καταφέρνουν επιτυχώς να διατηρήσουν το αξιόμαχο του Στόλου. Ένα έμψυχο δυναμικό, παράδειγμα για όλους μας, που αγωνίζεται στο όνομα της πατρίδας, εκπροσωπεί την Ελλάδα της προσήλωσης και του χρέους, λειτουργεί με σεβασμό στις δομές και τους θεσμούς και τελικά αναδεικνύει μια στάση ομοψυχίας και ευσυνειδησία», πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, «είναι τα στελέχη που το καλοκαίρι του 2020, και ενίοτε όταν απαιτήθηκε, βρέθηκαν και βρίσκονται για πολλές εβδομάδες μακριά από τα σπίτια και τους αγαπημένους τους. Άνθρωποι που ζουν στο «πετσί» τους πάνω στα πλοία, την κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όντας στο «κόκκινο» και λειτουργώντας με γενναιότητα και αυταπάρνηση. Αυταπάρνηση και σθένος που είναι χαρακτηριστικά όσων δεν αναζητούν άλλοθι σε συστημικές αρρυθμίες, «φυλάττουν θαλάσσιες Θερμοπύλες» και τους οφείλουμε εκτός από ένα μεγάλο «ευχαριστώ», έμπρακτη επαγγελματική, υλική και ηθική στήριξη, εξάλειψη των παθογενειών και ενίσχυση της αξιοκρατίας. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί και διαχρονικά, το Πολεμικό Ναυτικό γεννάει ηγέτες, οι οποίοι με τη σειρά τους τιμούν το όπλο, την πατρίδα και τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν».
Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο υγειονομικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και στην κοινωνική προσφορά του ΠΝ στην ίδια την κοινωνία.
xardalias2_1.JPG
Τι ανέφερε ο Πετράκης

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Στ. Πετράκης υπογράμμισε το πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο που επιτελεί σε κοινωνικό επίπεδο το Πολεμικό Ναυτικό. Ανέφερε πως το Πολεμικό Ναυτικό παρέχει «υπηρεσίες υγείας στα ακριτικά μας νησιά σε σταθερή βάση», διαθέτει «υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό στα εθνικά εμβολιαστικά κέντρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και προσωπικό και μέσα σε αποστολές δασοπυρόσβεσης». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μέσα και προσωπικό «για την υδροδότηση ακριτικών νησιών» αλλά και για τη συμβολή σε «αποστολές έρευνας και διάσωσης», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους τους ναυτικούς, στα στελέχη μας και τις οικογένειάς τους».
petrakis.JPG

Οι συμμετέχοντες

Στην εορταστική εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς, Ν. Μανωλάκος (ΝΔ) ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου , Π. Μηταράκης, ο Βουλευτής Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών, Δ. Χατζιδάκης (ΝΔ), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΘΑ, Α. Οικονόμου.
Παραβρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μ. Γεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γ. Δημόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, οι πρώην ΥΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης και ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανής, οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μ. Καραμαλάκης, του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στ. Κολοκούρης, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θ. Κλιάρης, καθώς και αντιπροσωπείες αξιωματικών, υπαξιωματικών και πολιτικών υπαλλήλων του ΓΕΝ.
Κατά την τελετή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τιμώντας τα πληρώματα και τα σκάφη που κατά το έτος 2020 πραγματοποίησαν τις περισσότερες ώρες σε αποστολή, απένειμε τιμητική πλακέτα στους κυβερνήτες οκτώ πολεμικών πλοίων διαφόρων τύπων.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τα πληρώματα τεσσάρων πολεμικών πλοίων που, την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
x3.JPG
x2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης