Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Θετικός ο Biden στην πώληση F- 16 στην Τουρκία - Δυσαρέσκεια με Macron για την ενίσχυση της Ελλάδας με όπλα

Erdogan: Θετικός ο Biden στην πώληση  F- 16 στην Τουρκία -  Δυσαρέσκεια με Macron για την ενίσχυση της Ελλάδας με όπλα
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προηγουμένως συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του ο οποίος είχε πει πως θα έχει καλές συζητήσεις με την πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία 
Σχετικά Άρθρα

Θετικός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, όσον αφορά στην αγορά και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F -16, όπως δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των G20 στη Ρώμη την Κυριακή (31/10/2021).
Ο Τούρκος ηγέτης, που είχε πολλές διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου, είχε συνομιλίες και με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, στον οποίο, όπως είπε, εξέφρασε την ανησυχία του για την πώληση όπλων στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προηγουμένως συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του ο οποίος είχε πει πως θα έχει καλές συζητήσεις με την πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία .
.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε στις επακόλουθες επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας ότι άρχισε να ανακάμπτει το 2021 αλλά ότι «οι οικονομίες μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις».
Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία, δηλαδή στους YPG, παρακλάδι του PKK, λέγοντας ότι έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

Δυσαρέσκεια με Macron

Όσο για την συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο τόνισε ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Λιβύη και στην διεθνή διάσκεψη που ετοιμάζεται να οργανώσει το Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση, παράλληλα, συζητήθηκε και η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Συρία.
«Εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πώληση των όπλων στην Ελλάδα. Μιλήσαμε ανοικτά, με μια ευρεία ατζέντα» υπογράμμισε ο Erdogan.
Αναφερόμενος εξάλλου στη διμερή του συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε:
«Μετά τις σημερινές συζητήσεις, θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία και στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών μας».
Ο Erdogan είχε επίσης συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και την πρόεδρο της Commission, Ursula von der Leyen.

 

Η συνάντηση με Biden

Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του στη Ρώμη στο περιθώριο της διήμερης συνόδου των ηγετών της G20, κατά την οποία οι δύο ηγέτες δήλωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των χωρών τους, των εμπορικών συναλλαγών και συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ατζέντα της συνάντησης

Ανακοινώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan και ο Αμερικανός ομόλογός του Joe Biden συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Καύκασος, καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη θέση των F-35.
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για θέματα όπως οι S400, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κατάσταση του κράτος δικαίου στην Τουρκία,.
Συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν αμοιβαία σύμφωνα με την κοινή προοπτική για αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών και τονίστηκε το έδαφος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο» φέρεται να είπε ο Joe Biden σε δημοσιογράφο σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ αμέσως μετά την συνάντηση.
Εκτός από τα διαπραγματευτικά βήματα που πρέπει να ληφθούν και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την κοινή τους προοπτική για αύξηση του όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών ανά αμοιβαία συμφωνηθέντες στόχους, τόνισαν τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τα βήματα της κάθε πλευράς σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Erdogan και Biden αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, η οποία ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη.
155923.jpg

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την συνάντηση:
"Ο Πρόεδρος Josef R. Biden Jr, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.
Ο Πρόεδρος Biden υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες μας.
Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.
Ο Πρόεδρος Biden επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία".
Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες δήλωσαν κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη Τουρκίας-ΗΠΑ. σχέσεις και συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινό μηχανισμό προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκτός από τα διαπραγματευτικά βήματα που πρέπει να ληφθούν και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την κοινή τους προοπτική για αύξηση του όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών ανά αμοιβαία συμφωνηθέντες στόχους, τόνισαν τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τα βήματα κάθε κόμματος σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
04_1.jpg
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. ( TCCB/Murat Çetinmühürdar - Anadolu Ajansı )

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης