Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πολεμικό σκηνικό στην κυπριακή ΑΟΖ - Τουρκικά πολεμικά πλοία μπλοκάρουν το Nautical Geo - Στην περιοχή και το Oruc Reis

Πολεμικό σκηνικό στην κυπριακή ΑΟΖ - Τουρκικά πολεμικά πλοία μπλοκάρουν το Nautical Geo - Στην περιοχή και το Oruc Reis
Εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία
Σχετικά Άρθρα

(upd) Επικίνδυνο είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Με στόχο να τορπιλίσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία (επικαλούμενη σχετική Navtex) προκειμένου να μπλοκάρουν το Nautical Geo, ενώ στο σημείο βρέθηκε και το Oruc Reis πραγματοποιώντας... βόλτες για δύο ημέρες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάνω από την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την τουρκική Navtex, πέταξαν γαλλικά μαχητικά που βρίσκονταν στην περιοχή στο πλαίσιο της άσκησης «Ευνομία».

Πολεμικό σκηνικό στήνει η Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΣΙΓΜΑ, στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονταν τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει. Ως αποτέλεσμα, το Nautical Geo βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας.
Την ίδια ώρα, στην περιοχή όπου μέχρι πρότινος εκτελούσε μελέτες για τον EastMed, βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα. Για όλα αυτά, η Τουρκία επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.
Μάλιστα η πληροφόρηση καταδεικνύει ότι ως απάντηση την Τρίτη, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής Navtex.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.
Στις 2 Οκτωβρίου, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μαζί με τουρκικά πολεμικά. Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.
Συνεπώς, από τις δύο του μήνα μέχρι την επομένη ημέρα, την Κυριακή, το Oruc Reis έκοβε βόλτες ανενόχλητο.
Η τελευταία πληροφόρηση, καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία υπονομεύει για ακόμη μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Την κοινή τους προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου-Πολωνίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αναφερόμενος στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας με την παρενόχληση, όπως είπε χαρακτηριστικά, από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας ερευνητικού σκάφους για ένα έργο κοινής ωφελείας της Ένωσης (EastMed Pipeline), ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κίνηση ως «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμη μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «ενημέρωσα για τη στάση της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη που με τις αξιώσεις που προβάλλουν αποτρέπουν την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών».
«Αυτό που επαναβεβαίωσα τον φίλο Πρόεδρο είναι πως παρά τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και εντάσεις που δημιουργεί, αμετάκλητη παραμένει η αποφασιστικότητα μας για επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου. Ενός διαλόγου που θα οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δημιουργώντας συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και πραγματικής προοπτικής για το μέλλον Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στη βάση πάντοτε του αλληλοσεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πολωνίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «το διεθνές δίκαιο πρέπει πάντοτε να είναι σεβαστό. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δείχνουν ποια λύση είναι κατάλληλη για την Κύπρο. Σας διαβεβαιώ ότι η Πολωνία στηρίζει αυτή τη θέση και δεν την αλλάζει».
Προσέθεσε ότι «θα δεχθούμε μόνο την απόφαση που θα προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών και πιστεύω ότι θα υπάρχει μια καλή διευθέτηση του προβλήματος. Θα είναι μια λύση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους να κτίσουν το μέλλον τους χωρίς συγκρούσεις και πιστεύω αυτό είναι το σημαντικότερο. Όλοι θέλουμε την ειρήνη, την ανάπτυξη, έχουμε δύσκολες στιγμές, υπάρχουν πολλές προκλήσεις και η μεγαλύτερη είναι η πανδημία του κορωνοϊού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης