Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εμπρηστικές δηλώσεις Cavusoglu: Οι Έλληνες έχουν κόμπλεξ - Δεν λέμε αερολογίες, κάνουμε πράξεις

Εμπρηστικές δηλώσεις Cavusoglu: Οι Έλληνες έχουν κόμπλεξ - Δεν λέμε αερολογίες, κάνουμε πράξεις
Η Τουρκία πυροδοτεί το κλίμα λίγα 24ωρα πριν τον 63ο διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα
Σχετικά Άρθρα

Σε εμπρηστικές δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδας προχώρσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, πυροδοτώντας το κλίμα λίγα 24ωρα πριν τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα την Τετάρτη (6/10/2021).
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει... κόμπλεξ, τα οποία μάλιστα δεν μπορεί να ξεπεράσει, ενώ προανήγγειλε και... επιστροφή στο πεδίο.
«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, "η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς".
Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις» δήλωσε ο Cavusoglu.

Οι έρευνες του Nautical Geo και οι απειλές της Τουρκίας

Η Τουρκία φανερά ενοχλημένη από τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας και κυρίως από την ελληνογαλλική συμφωνία, έχει προχωρήσει σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας.
Μάλιστα, με αφορμή την άσκηση Παρμενίων -που διεξήχθη από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου- το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για προβοκάτσια.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα «παράνομες, επιθετικές και προβοκατόρικες ενέργειες στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο» ενώ τόνισε ότι η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών από την Αθήνα έγινε για να εξισορροπηθεί η κατάσταση με την Τουρκία.
Παράλληλα, η ίδια κατηγόρησε την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την άσκηση Παρμενίων στη Χίο ως «παράνομη και προβοκατόρικη» και σημείωσε ότι «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και της συμφέροντα της, και έχουν δοθεί εντολές στο ναυτικό στην αεροπορία και στο στρατό μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Το επεισόδιο στην Ικαρία

Ωστόσο, οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν περιοριστεί μόνο σε λεκτικό επίπεδο, αλλά έχουν επεκταθεί και σε επιχειρησιακό.
Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο της Πέμπτης στην Ικαρία, κατά τη διάρκεια της άσκησης Παρμενίων, όταν με ευθύνη της Τουρκίας φτάσαμε μια ανάσα από ατύχημα ανάλογο των Ιμίων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των αερομαχιών Τούρκος πιλότος μαχητικού προχώρησε σε επικίνδυνη διασταύρωση με ελληνικό F-16 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.
Συνολικά 8 τουρκικά F-16 σε σχηματισμό τεσσάρων ζευγαριών, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανάμεσα από Χίο – Σάμο. Οχτώ ελληνικά μαχητικά -όλα οπλισμένα- που βρίσκονταν στον αέρα ξεκίνησαν τις διαδικασίες αναχαίτισης.
Την Πέμπτη το πρωί, μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο ένα ζευγάρι τούρκικων μαχητικών, ενώ την ίδια ώρα απογειώθηκε ένα αντίστοιχο ελληνικό ζευγάρι μαχητικών F-16. Τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τούρκικα. Ωστόσο, τα τούρκικα μαχητικά δεν υπάκουσαν στις εντολές με αποτέλεσμα να γίνει εμπλοκή. Οι δύο πλευρές προέβησαν σε αερομαχίες, ωστόσο το ένα τούρκικο μαχητικό έκανε μία απότομη κίνηση, και πέρασε μπροστά από το ελληνικό πρόλαβε τα χειρότερα.

Σκληρό μήνυμα από Δένδια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε σκληρό μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή πρόσφατη επιστολή που έστειλε ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, όπου διαμαρτύρονταν για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις να προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα των διερευνητικών επαφών πριν αυτές καν λάβουν χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Θα ήθελα να πως η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Διαμαρτύρεται για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από αυτά τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει ακάλυπτα τα νησιά σε κάθε εξωτερική απειλή».
Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας «απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες, που εκτοξεύει κατά ριπάς η Τουρκία, απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης