Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα για «ενέργειες που απειλούν την ειρήνη» και εξέδωσε νέα NAVTEX για το Nautical Geo

Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα για «ενέργειες που απειλούν την ειρήνη» και εξέδωσε νέα NAVTEX για το Nautical Geo
To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για «μονομερείς και προκλητικές ενέργειες» που απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα
Σχετικά Άρθρα

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα, λίγες μέρες πριν από τον 63ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών με την Αθήνα (6/10) ενώ ταυτόχρονα προχωρεί σε νέα NAVTEX στην περιοχή έρευνας του Nautical Geo.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για «μονομερείς και προκλητικές ενέργειες» που απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα δικαιώματα τόσο τα δικά της όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, όπως γράφει η Daily Sabah.
«Η κύρια αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια ήταν οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις και οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το τουρκικό υπουργείο καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας «να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα και την προγραμματισμένη κίνηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης να ξεκινήσει ερευνητική δραστηριότητα στις 3 Οκτωβρίου με πλοίο ιταλικής ιδιοκτησίας και σημαίας Μάλτας».

«Μονομερείς ενέργειες»

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής Κύπρου και παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».
«Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τόσο στο έδαφος όσο και στο τραπέζι», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.
«Επίσης, γίνεται γνωστό σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να είναι μέρος αυτών των μονομερών ενέργειες», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ο Tayyip Erdogan κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκαλέσει μια «διάσκεψη χωρίς αποκλεισμούς» στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020.
Η ΤΔΒΚ έκανε επίσης μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά τον Ιούλιο του 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων, πρόσθεσε.
«Παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα μεταχειρισμένα Rafale

«Οι προσπάθειες γίνονται μέσω διπλωματικών διαύλων ενάντια στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας και η απαραίτητη απάντηση δίνεται στο πεδίο εντός του πεδίου της αμοιβαιότητας», σημειώνει η Άγκυρα.
Υπογραμμίζει επίσης ότι παρουσιάζεται αύξηση των εξοπλιστικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας πρόσφατα και κάνει λόγο για επιθετική στάση της Αθήνας.
Η τουρκική ηγεσία κάνει λόγο για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο αφού η Αθήνα και το Παρίσι κατέληξαν πρόσφατα σε αμυντική συμφωνία.
«Είναι μάταιο για την Ελλάδα να ελπίζει ότι μπορεί να κάνει την Τουρκία να αποδεχτεί αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, μέσω αντιτουρκικών στρατιωτικών συμμαχιών, πλήττοντας τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», ανέφερε το υπουργείο.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar σχολιάζοντας την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, είπε πως «δύο μεταχειρισμένα Rafale δεν μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στην περιοχή».

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Θα απαντήσουμε στις ελληνικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Την προκλητική της στάση διατηρεί η Τουρκίας η οποία προχώρησε σε απαράδεκτε απειλέςμ προαναγγέλλοντας θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νέα επίθεση στην Ελλάδα αφορά τη διενέργεια της άσκησης Παρμενίων η οποία διεξήχθη από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2021-10-03.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Pinar Kara δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει πρόκληση την άσκηση «Παρμενίωνας» στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra.

Έχουν δοθει εντολές…

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα «παράνομες, επιθετικές και προβοκατόρικες ενέργειες στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο» ενώ τόνισε ότι η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών από την Αθήνα έγινε για να εξισορροπηθεί η κατάσταση με την Τουρκία.
Η Τουρκάλα αξιωματούχος κατηγόρησε την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την άσκηση Παρμενίων στη Χίο ως «παράνομη και προβοκατόρικη» και σημείωσε ότι «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και της συμφέροντα της, και έχουν δοθεί εντολές στο ναυτικό στην αεροπορία και στο στρατό μας προς αυτή την κατεύθυνση».
Μάλιστα ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Όπως ανέφερε από τις αρχές του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί… 1.989 παραβιάσεις με εναέρια και πλωτά μέσα.
Σημειώνεται ότι για την διεξαγωγή της άσκησης Παρμενίων η Ελλάδα δέσμευσε το Αιγαίο από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο όπου έκανε και την εμφάνισή του το υποβρύχιο Παπανικολής.
Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έρχονται αμέσως μετά την έκδοση της νέας παράνομης και προκλητικής τουρκικής Navtex για την παρεμπόδιση των ερευνών του Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ.



Νέα NAVTEX

Η Άγκυρα την Κυριακή (3/10/2021) εξέδωσε νέα NAVTEX για την περιοχή έρευνας του πλοίου Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο όριό της με την – μη οριοθετημένη – ελληνική.
Η νέα NAVTEX εκδόθηκε όχι για έρευνες αλλά για ασκήσεις, γεγονός που προϊδεάζει για προσέγγιση πολεμικών σκαφών στην περιοχή.
navigantion.JPG
rafale.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης