Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενώ η Ελλάδα πληρώνει προκαταβολικά και πανάκριβα την ανούσια υποσχετική από Γαλλία…. Erdogan - Putin εξετάζουν νέους S-400

Ενώ η Ελλάδα πληρώνει προκαταβολικά και πανάκριβα την ανούσια υποσχετική από Γαλλία…. Erdogan - Putin εξετάζουν νέους S-400
Το πιο εντυπωσιακό η Γαλλία έδωσε υποσχετική και η Ελλάδα πληρώνει προκαταβολικά για μια ανούσια συμμαχία.
Σχετικά Άρθρα

Η αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία είναι μια ανούσια – επιμένουμε στον όρο – συναλλαγή, μια ανούσια υποσχετική για την Ελλάδα αλλά αρκετά επικερδής για την Γαλλία σχεδίν 5,5 δισεκ. 
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος E. Macron υπέγραψαν μια διττή συμφωνία στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.
Από την μια συμφωνήθηκε η αμυντική συμφωνία όπου η Γαλλία θα υποστηρίξει στρατιωτικά την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση και έναντι αυτής της θεωρητικής απειλής… η Ελλάδα εδώ και τώρα πληρώνει πανάκριβα αυτή την συμφωνία με τις 3 φρεγάτες Belharra, ενώ επίσης η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει και άλλα 6 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Ο Macron είναι ηγετίσκος της Ευρώπης και προσπαθεί να αντιδράσει μετά το φιάσκο και αποκλεισμό που υπέστη με την συμφωνία Aukus που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γαλλία απομονώθηκε και αυτό την ζημιώνει με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αφού η Αυστραλία δεν θα συνεργαστεί στρατιωτικά με την Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων.
Ο Macron ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να «σταματήσει είναι αφελής» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γαλλία αναθεωρεί τις παραδοσιακές συμμαχίες της και στοχεύει σε μια ευρωπαϊκήξ στρατηγική.
Ο Γάλλος Πρόεδρος τα κάνει όλα αυτά επειδή αποκλείστηκε από την συμμαχία Aukus και προσπαθεί να δημιουργήσει στρατιωτικούς και διπλωματικούς αντιπερισπασμούς.
Τα πολλά δισ που έχασε η Γαλλία από την Αυστραλία επιχειρεί να τα αναπληρώσει από την χρεοκοπημένη Ελλάδα και αυτό ονομάζεται σοβαρή συμμαχία, αλλά εκμετάλλευση με θύμα την Ελλάδα που πιστεύει ότι κέρδισε με την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία.

Γιατί αυτή η συμφωνία είναι στρατηγικά λάθος για την Ελλάδα;

Το bankingnews πήρε μια θέση και δέχθηκε κριτική.
Προφανώς και δεν θα εστιάσουμε σε όσους απλά μας κατηγορούν ότι οι αναλύσεις μας… προέρχονται από το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, είναι ένα ανόητο επιχείρημα που επικαλούνται φαιδροί άνθρωποι.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Ελλάδα πρωτίστως έπρεπε να επιλέξει αμερικανικά οπλικά συστήματα ειδικά της Lockheed Martin όπου τεχνολογικά είναι ανώτερα από τις γαλλικές φρεγάτες και τα γαλλικά Rafale.
H Ελλάδα, επέλεξε να εμβαθύνει την στρατιωτική συνεργασία με την Γαλλία υπογράφοντας μια θεωρητική αμυντική συμφωνία… η οποία είναι ανούσια…

1)Η Γαλλία θα παρέμβει στο Ανατολικό Αιγαίο ή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όταν δεν θεωρείται έδαφος της Ελλάδος;
Η Τουρκία το 2020 προκάλεσε την Ελλάδα αλλεπάλληλες φορές με το Oruc Reis το ερευνητικό σκάφος που παραβίασε δεκάδες φορές την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Που ήταν τότε το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό;
Προφανώς πουθενά, γιατί γνωρίζουν και οι Γάλλοι αλλά και οι Τούρκοι, ότι η βασική διαφορά εδράζεται στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Επίσης όπως οι τούρκοι επίσημα ανακοίνωσαν διεξήγαγαν έρευνες στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς αποτέλεσμα.
Το bankingnews, όσοι το παρακολουθούν σθενά, εδώ και πολλούς μήνες έχει αναλύσει ότι η Τουρκία πραγματοποίησε 11 έρευνες σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και τα κοιτάσματα που βρέθηκαν ήταν χωρίς πρακτική εκμετάλλευση.

2)Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος, πολεμική σύρραξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος;
Η πιθανότητα είναι μηδενική.
Τι θα συμβεί τότε σε ένα θεωρητικό σενάριο, το ΝΑΤΟ θα επισκιάσει τις εξελίξεις ή η παρέμβαση της Γαλλίας;
Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γαλλία και η Τουρκία είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και παρεμπιπτόντως η Τουρκία συμμετέχει με την περισσότερο στρατό… μετά τις ΗΠΑ στις Νατοϊκές παρεμβάσεις ανά τον κόσμο.

3)Η Γαλλία και ο πονηρός Macron υπέγραψαν μια στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.
Είναι μια συμφωνία εκ του ασφαλούς, μπορεί θεωρητικά να λειτουργεί προληπτικά, αλλά στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί.
Έναντι αυτής της υποσχετικής που έλαβε η Ελλάδα θα πληρώσει πανάκριβα και εμπροσθοβαρώς, φρεγάτες και αεροσκάφη.
Η Ελλάδα πληρώνει τώρα έναντι μιας υποσχετικής που δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ή υλοποιηθεί ποτέ.
Η Γαλλία ενδιαφέρεται να εφαρμόσει την Pax Mediterranean, κατά την αμερικανική Pax Americana… στην Ανατολική Μεσόγειο και στοχεύει στην Λιβύη που αποτελεί μείζονος σημασίας γεωστρατηγικό στόχο.
Απλώς η Ελλάδα είναι ο μηχανισμός νομιμοποίησης της Γαλλίας στο Ανατολικό Αιγαίο.

4)Για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη το forum της Μεσογείου ή MED7 των 7 Μεσογειακών Χωρών Ελλάδος, Ιταλίας, Κύπρου, Ισπανίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Γαλλίας… και εξαιρώντας την Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, ποια άλλη χώρα στάθηκε δίπλα στις ελληνικές θέσεις;
Η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν θετικά διακείμενες στην Τουρκία και υποστήριξαν την συνεργασία ΕΕ με Τουρκία….πάντα για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη.

Η Τουρκία αναβαθμίζεται σχεδιάζει την αγορά νέας συστοιχίας S-400

O Τούρκος Πρόεδρος Erdogan θα συναντηθεί με τον Putin τον Ρώσο Πρόεδρο για να εξετάσουν δύο βασικά θέματα την εκεχειρία στην Συρία καθώς και την αγορά νέων S-400 το αντιαεροπορικό σύστημα της Τουρκίας.
Ήδη η Τουρκία κατέχει συστοιχίες S-400 και σχεδιάζει να αγοράσει επιπρόσθετες μονάδες.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι ο Edogan το αποκάλυψε στις ΗΠΑ όταν πρόσφατα επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό.
Ενώ ο Erdogan προκαλεί τις ΗΠΑ… εντός έδρας αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Biden στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου κορυφής της G-20 στη Ρώμη.
Η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 30-31 Οκτωβρίου.
Με βάση την Rosoboronexport που είναι ο κρατικός εξαγωγέας όπλων θα πουλήσει νέες μονάδες S-400 στην Τουρκία και αναμένεται να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα.
Εν τω μεταξύ ορισμένοι αμερικανοί γερουσιαστές επαναφέρουν το ζήτημα των κυρώσεων εάν η Τουρκία αγοράσει νέους S-400.
Ήδη έχει υποστεί κυρώσεις η Τουρκία με βάση την διαδικασία CAATSA 231 αλλά επί της ουσίας θεωρούνται ασήμαντες.

Η Τουρκία συνομιλεί με Ρωσία και ΗΠΑ και διαμορφώνει την στρατηγική έχοντας καταστεί ως μια περιφερειακή δύναμη και η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron που προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα αλλά τα γαλλικά συμφέροντα στην Μεσόγειο.
Είναι στρατηγικά λάθος να ποντάρει η Ελλάδα… στην Γαλλία όχι γιατί δεν θα συνδράμει, αλλά γιατί δεν θα χρειαστεί να συνδράμει.
Το πιο εντυπωσιακό η Γαλλία έδωσε υποσχετική και η Ελλάδα πληρώνει προκαταβολικά για μια ανούσια συμμαχία.

Υποσημείωση

Μετά την αποχώρηση της Merkel από την εξουσία στην Γερμανία, ο Macron στην Γαλλία νομίζει ή προσπαθεί να αναλάβει τα ηνία... της ηγεσίας της Ευρώπης.
Ωστόσο από την μέχρι τώρα πολιτική που έχει υιοθετήσει είναι πολύ λίγος ως πολιτικός και η Γαλλία όχι τόσο ισχυρή ώστε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.
Μετά τις δηλώσεις του περί κλινικά νεκρού ΝΑΤΟ, ο Macron δεν έχει τόσους συμμάχους και δεν έχει ισχυρά πολιτικά ερείσματα στην Ευρώπη, πολλές χώρες δεν βλέπουν θετικά τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας.
Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως μαριονέτα και για αυτό τον ρόλο κομπάρσου χρειάζεται να πληρώσουμε πανάκριβα την Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης