Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης - Macron: Ιστορική αμυντική συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή - Η Ελλάδα αποκτά 3+1 φρεγάτες Belharra

Μητσοτάκης - Macron: Ιστορική αμυντική συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή - Η Ελλάδα αποκτά 3+1 φρεγάτες Belharra
Νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας
Σχετικά Άρθρα
Για μία ιστορική μέρα με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, έκαναν λόγο από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
«Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας - Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας
υμβάλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία.
Μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί εάν δράσουμε μαζί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
O Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσει ακόμα μία.

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, προβλέπει ότι η χώρας μας θα αποκτήσει 3+1 φρεγάτες Belharra, 3+1 κορβέτες Gowind, καθώς και την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και το αντίστροφο, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμα και αν είναι σύμμαχος.france1.JPG

Macron: Στρατηγικής σημασίας συμφωνία

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.
Ο κ. Μacron τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων».
Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».
Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.
«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

H κρίση με τις ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι μια χειρονομία για να καταλαγιάσει την κρίση με της ΗΠΑ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι "αυτό που υπογράφουμε είναι μια στρατηγική συμφωνία δική μας. Μίλησα με τον κ. Biden και εκφράστηκα επ αυτού σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο.
Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή, και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση.
Έχουμε πολλούς Γάλλους στην περιοχή, και επίσης 8 χιλιάδες στρατιώτες.
Η επιλογή της Αυστραλίας με κάποιες συνέπειες που θα δούμε τις εβδομάδα που ακολουθούν, δεν έχει αντίκτυπο στην Ινδοειρηνική στρατηγική της Γαλλίας.
Αυτή η στρατηγική εκφράστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η σύμβαση με την Αυστραλία ήταν μια εμπορική συμφωνία που ανήκε στους επικεφαλής των αντίστοιχων υπουργείων, υπήρχε όμως η κατασκευή υποβρυχίων στην Αυστραλία για τους Αυστραλούς.
Οι επιπτώσεις για τη Γαλλία περιορίζονται σε κάποιες εκατοντάδες θέσεις μηχανικών».
Ο κ. Macron ανέφερε ακόμη ότι ανεξάρτητα από αυτό το θέμα «αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία που είναι σε απόλυτη συνοχή με αυτό που είμαστε».
macron_kyriakos1.JPG
Μητσοτάκης: Ιστορική μέρα

«Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία.
Με τον πρόεδρο Macron αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας
», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση
Η συμφωνία αυτή οδηγεί το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή.
Αποκτούμε και τρεις γαλλικές φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσουμε ακόμα μια.
Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά την αγορά των 24 Rafale», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκης, αποκτά πραγματικό περιεχόμενο η συζήτηση για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού στρατού.
«Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της.
Μπορεί να το κάνει μόνο αν μπορεί να επιχειρεί χωρίς τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

«Μάλιστα οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος αλλά δεν εξαντλούν σε καμία περίπτωση αυτή τη συνεργασία… Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στο ευαίσθητο οικοσύστημα της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν δεσμούς τους οποίους διαπερνούν κοινές αξίες.
Η πίστη στην ελευθερία στη δημοκρατία, στο κράτος δίκαιου στα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και ιδίως της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτή την κοινή συνετή πορεία. Αποτελεί όμως και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας.
Γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Με τον Πρόεδρο Macron έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης