Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα βρήκε ένα «σύμμαχο» απέναντι στην νέα μεταναστευτική κρίση… την Τουρκία που δεν θέλει Αφγανούς, έχει τείχος 295 km

Η Ελλάδα βρήκε ένα «σύμμαχο» απέναντι στην νέα μεταναστευτική κρίση… την Τουρκία που δεν θέλει Αφγανούς, έχει τείχος 295 km
Ο Erdogan και η Τουρκία θέλουν καλές σχέσεις με τους Taliban αλλά δεν θέλουν τους Αφγανούς μετανάστες, οπότε υπό μια έννοια η Ελλάδα βρήκε σύμμαχο την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Γνωρίζουμε ότι η μεταναστευτική κρίση του 2015 με 2017 ήταν χαοτική για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα, όπου η οικονομία της παραμένει θνησιγενής.
Η χώρα που διαδραμάτισε τον πιο κύριο ρόλο στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης κυρίως σύριων αλλά και άλλων μεταναστών ήταν η Τουρκία.
Η Τουρκία έχει στο έδαφος της περίπου 3,88 εκατ σύριους μετανάστες και παίζει ένα καλό χαρτί με διττό στόχο.
1)Από την μια χρησιμοποίησε του μετανάστες για να μπορέσει να κρατήσει επαφή με τα βόρια σύνορα της Συρίας με τα οποία συνορεύει.
Η κατάληψη των βόρειων συνόρων της Συρίας από τον Τουρκικό στρατό, οι επιδρομές κατά των Κούρδων ένα μόνιμο πρόβλημα της Τουρκίας και οι 3,88 εκατ πρόσφυγες σύριοι ήταν αλληλένδετοι.
2)Η Τουρκία βλέποντας ότι οι μετανάστες θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, το εκμεταλλεύτηκε.
Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε τα παζάρια κυρίως με την Merkel αλλά και άλλους ευρωπαίους για να πάρει χρήματα – πήρε τελικά 12 δισεκ. – και διάφορα άλλα οφέλη τα οποία μπορεί να μην ενθουσιάζουν τους τούρκους που λένε ότι έχουν δαπανήσει 70 δισεκ. για τους σύριους αλλά… ο Erdogan έπαιξε κακά το χαρτί της πίεσης…
Η μικρή Ελλάδα, είναι ανοχύρωτη χώρα λόγω της τοπογεωγραφίας της, καθώς από τα νησιά εμφανίζονταν συνεχώς βάρκες με μετανάστες.
Η παρελθούσα μεταναστευτική κρίση δοκίμασε τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και δοκίμασε και τις αντοχές της Ελλάδος που δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες.

Η νέα μεταναστευτική κρίση από το Αφγανιστάν… βρίσκει Τουρκία και Ελλάδα στο ίδιο στρατόπεδο

Η κατάρρευση του Αφγανιστάν και της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους τρομοκράτες Taliban αιφνιδίασε πολλούς στην Δύση, την CIA που περίμενε ότι η Καμπούλ θα πέσει σε 90 ημέρες και έπεσε σε 72 ώρες, το ΝΑΤΟ και την Γερμανία.
Ο Erdogan και η Τουρκία θέλουν καλές σχέσεις με τους Taliban αλλά δεν θέλουν τους Αφγανούς μετανάστες, οπότε υπό μια έννοια η Ελλάδα βρήκε σύμμαχο την Τουρκία απλά επειδή και οι δύο χώρες… δεν θέλουν τους Αφγανούς μετανάστες.
H Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας 295 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Ιράν και στόχος είναι να αποτραπεί η είσοδος Αφγανών στην Τουρκία.
Η Ελλάδα λοιπόν βρήκε ένα άτυπο σύμμαχο την Τουρκία που επίσης δεν θέλει τους Αφγανούς.
Κατά την επικοινωνία Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού και του Erdogan του Τούρκου Προέδρου συμφωνήθηκε ένα κοινό πλαίσιο δράσης και φάνηκε ότι υπάρχει σύμπλευση.
Οι Τούρκοι δεν θέλουν τους Αφγανούς αλλά ο Erdogan θέλει καλές σχέσεις με τους Taliban… για τα ευρύτερα περιφερειακά του σχέδια.

Πως κινείται η Τουρκία;

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις περιπολίες για να αποτρέψουν μια νέα εισροή παράνομων Αφγανών μεταναστών μετά την κατάληψη της χώρας από τους Taliban.
Τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν προστατεύονται από τα αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός αρθρωτού τείχους, θέσεων παρατήρησης και χαρακωμάτων, τα οποία υποστηρίζονται από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Έχει ξεκινήσει σχεδόν συνολική κινητοποίηση στα σύνορα με το Ιράν για να αποτραπεί η παράνομη διέλευση.
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK), που συνδέονται με το Υπουργείο Άμυνας, δεν επιτρέπουν κανένα παράνομο ξένο μετανάστη κοντά στην οριακή γραμμή, ενισχυμένο με το σύνθημα «τα σύνορα είναι τιμή».
Χιλιάδες αστυνομικές ειδικές επιχειρήσεις (PÖH) και ομάδες χωροφυλακής, που συνδέονται με το υπουργείο Εσωτερικών, περιπολούν επίσης ακριβώς πίσω από τα σύνορα.
Στην οριακή γραμμή, οι οχετοί και οι κοίτες των ποταμών όπου μπορούν να κρυφτούν παράνομοι μετανάστες ελέγχονται επίσης διεξοδικά.

Η Τουρκία έχει χτίσει τείχος ασφαλείας

Το τείχος ασφαλείας μεταξύ των ανατολικών επαρχιών Igdır και Agrı ολοκληρώθηκε για να αποτραπεί η παράνομη διέλευση.
H δημιουργία τοίχους στα σύνορα του Van με το Ιράν συνεχίζονται.
Όταν ολοκληρωθεί το τείχος, το οποίο θα επεκταθεί στη γραμμή Dogubayazıt του Agrı και στη γραμμή Yüksekova του Hakkari, θα υπάρχει ένα τείχος 295 χιλιομέτρων (183 μίλια) στα ιρανικά σύνορα του Van.
Οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες διατηρούν υπό έλεγχο την περιοχή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), και ελικόπτερα από τον αέρα, προσπαθούν να αποτρέψουν τις μεταναστευτικές κινήσεις μέσω των επιτυχημένων επιχειρήσεων τους.
Εννέα τάγματα της Διοίκησης της 6ης Συνοριακής Ταξιαρχίας και στρατιώτες που υπηρετούν σε 44 αστυνομικά τμήματα της περιοχής εργάζονται για την εξασφάλιση της ασφάλειας στα ιρανικά σύνορα
Teixos1.jpg

Teixos2.jpg
Erdogan: Η Τουρκία δεν έχει υποχρέωση απέναντι στους Αφγανούς πρόσφυγες

Ο Πρόεδρος Erdogan δήλωσε στις 19 Αυγούστους ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για Αφγανούς πρόσφυγες».
Ο Erdogan απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η Τουρκία φιλοξενεί 1,5 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες.
Όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες, ο Edogan τόνισε ότι τουλάχιστον 235.000 Αφγανοί έχουν σταλεί πίσω.
«Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους Τούρκους πολίτες να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους», επισήμανε.
Να σημειωθεί ότι 5.000 Τούρκοι πολίτες διαμένουν στο Αφγανιστάν για διάφορους λόγους, ο Erdogan είπε ότι 500 Τούρκοι πολίτες μαζί με 83 ξένους υπηκόους μεταφέρθηκαν στην Τουρκία κατόπιν αιτήματος.

Οι μετανάστες στην Τουρκία

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, η Τουρκία υιοθέτησε μια «πολιτική ανοιχτών θυρών» για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη σύγκρουση, δίνοντάς τους καθεστώς «προσωρινής παραμονής».

Οι Αφγανοί πιστεύεται ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προσφυγική κοινότητα στην Τουρκία μετά τους Σύριους.
Πολλοί από τους μετανάστες που φτάνουν μέσω Ιράν κατευθύνονται προς την Κωνσταντινούπολη για να βρουν δουλειά ή διέλευση σε άλλη παράκτια πόλη από την οποία θα ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα απελάσει Αφγανούς μετανάστες στην Τουρκία

Η Ελλάδα εξέφρασε την πρόθεσή της να απελάσει Αφγανούς μετανάστες στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τη γειτονική της χώρα «ασφαλή χώρα για τους Αφγανούς πολίτες», παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα φέρει το βάρος των μεταναστευτικών κρίσεων που συντελούνται σε άλλες χώρες.
Η χαοτική κατάσταση στο Αφγανιστάν αποκλείει την άμεση απέλαση των Αφγανών που αιτήθηκαν άσυλο, αλλά η Τουρκία παραμένει μια επιλογή.
Ο έλληνας υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκης τόνισε ότι ούτε έχουμε σαφή εικόνα για το ποιες συνθήκες θα επικρατήσουν στο Αφγανιστάν τους επόμενους μήνες μετά την επιστροφή των Taliban στην εξουσία , είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ακόμη νωρίς» να ειπωθεί εάν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Ναι, η Αμερική επέστρεψε προκαλώντας χάος και πολιτικούς πονοκεφάλους στους υποτιθέμενους Ευρωπαίους εταίρους...

Οι στρατιωτικές επεμβάσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία έχουν ήδη πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την μεταναστευτική κρίση που έφθασε στο αποκορύφωμα την περίοδο 2015-2016, όταν περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εισήλθαν στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Στη συνέχεια, η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel απάντησε με μια πολιτική ανοικτών θυρών για την αποδοχή αιτούντων άσυλο.
Αλλά αυτή η πολιτική επέφερε εκρηκτικές εντάσεις εντός και μεταξύ των κρατών μελών λόγω των ευρωπαϊκών εθνών που αντιλαμβάνονται ως πρόκληση για τα κοινωνικά τους συστήματα.
Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε τα κράτη της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορά τους παραβιάζοντας ολόκληρη την έννοια της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη έδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί νέα προσφυγική κρίση, οπότε οι φωτιές που άναψαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα δούμε πως θα σβήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης