Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Γερμανία και άλλα κράτη… συναινούν στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Βόρειας Κύπρου – Το σχέδιο Erdogan

Η Γερμανία και άλλα κράτη… συναινούν στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Βόρειας Κύπρου – Το σχέδιο Erdogan
Η Merkel δεν θέλει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά πολύ στενή συνεργασία, νέα τελωνειακή ένωση και περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό 
Σχετικά Άρθρα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan σε συνεργασία με την Γερμανία και άλλα κράτη, κόντρα στον ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας… εκπονούν σχέδιο ώστε να αναγνωριστεί ανεξάρτητο κράτος της Βόρειας Κύπρου.
Η Γερμανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναγνωρίσει ένα τέτοιο κράτος και ειδικά μάλιστα όπως έχει δημιουργηθεί μέσω στρατιωτικής κατοχής, αλλά αντιμετωπίζει θετικά την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή η ελληνική και κυπριακή διπλωματία δίνει μάχες οπισθοφυλακής και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαία η στρατηγική του Erdogan ο οποίος συνοδευόμενος από μια πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε την Βόρεια Κύπρο.
Όλα τα μηνύματα που θα έρθουν από τη διήμερη επίσκεψη υπογράμμισαν ότι ο τουρκικός λαός δεν θα περιμένει άλλα 50 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα ισότιμο και κυρίαρχο τουρκικό κράτος ανέφερε ο Erdogan.
«Κανείς από εμάς δεν πρέπει να περιμένει μια επιστροφή από εκεί που ξεκινήσαμε.
Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να αξιολογούμε αναποτελεσματικές λύσεις.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη αντέδρασαν καταδικάζοντας τις αναφορές Erdogan και τα σχέδια του τούρκου προέδρου να προχωρήσει ένα ανεξάρτητο κράτος της Βόρειας Κύπρου.
Η Τουρκία έχει εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες στη διεθνή σκηνή ώστε να πετύχει την ανεξαρτησία της Βόρειας Κύπρου.
Στη Γενεύη και στις διαπραγματεύσεις που υπήρξαν με εμπλοκή της Ελλάδος, της Τουρκίας, της Κύπρου… η τουρκική αντιπροσωπεία είπε σε όλα τα μέρη ότι το μόνο ειρηνευτικό σχέδιο που θα δεχόταν η Τουρκία ήταν η Βόρεια Κύπρος να γίνει ένα πλήρως ανεξάρτητο κράτος με ίσια δικαιώματα στο νησί.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει προσεγγίσει τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, ιδίως στο Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, ώστε να αναγνωρίσουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Πως αξιολογεί τα δεδομένα η Τουρκική πλευρά;

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις για το Κυπριακό καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Το 2017, τα εμπλεκόμενα μέρη συναντήθηκαν στο Crans Montana της Ελβετίας, όπου μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τις συζητήσεις.
Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί λύσεις τύπου ομοσπονδίας για λύση από τη δεκαετία του 1960, ενώ οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ το 2004.
Η ένταξη της Ελληνικής Κύπρου στην ΕΕ θεωρείται η μεγαλύτερη αδικία για τους Τουρκοκύπριους.
Για την Τουρκία η ΕΕ, εμπόδισε στην πραγματικότητα μια ομοσπονδιακή λύση στο νησί με αυτήν την απόφαση.
Από την μια η Νότια Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και από την άλλη η Βόρεια Κύπρος τελεί σε καθεστώς εμπάργκο.

Γιατί θέλουν ανεξάρτητο κράτος;

Για την Τουρκία ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος τα δικαιώματά της είναι να γίνει ανεξάρτητο κράτος, καθώς οι ομοσπονδιακές λύσεις δεν είναι πλέον εφικτές.
Κατά την Τουρκία, για πολλά χρόνια, η Ελλάδα απορρίπτει κάθε δυνατή και δίκαιη λύση, προσπάθησε να μετατρέψει τον Τουρκοκύπριο λαό σε μια μειονότητα στο νησί.

Αντιδράσεις για τα Βαρώσια

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, μάλιστα υπήρξε καταδίκη για τα Βαρώσια, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στις κινήσεις της Τουρκίας στην πόλη των Βαρωσίων.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τουρκία ότι άλλαξε μονομερώς το καθεστώς της πόλης των Βαρωσίων.
Η Τουρκία αντέδρασε σε αυτές τις επικρίσεις και κατηγορίες.
Τον Οκτώβριο του περασμένου 2020, μετά από 46 χρόνια αναμονής, ορισμένα τμήματα της παράκτιας περιοχής της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, στο ανατολικό τμήμα της Αμμοχώστου στη βόρεια τουρκική πλευρά της Κύπρου άνοιξε.
Η πόλη των Βαρωσίων, η οποία αναφέρεται ως πόλη-φάντασμα, έκλεισε κατά την επιχείρηση της Τουρκίας το 1974, αλλά ήταν προηγουμένως το σημαντικότερο τουριστικό και ψυχαγωγικό κέντρο του νησιού.
Το 1974, περίπου 15.000 Έλληνες που ζούσαν στην πόλη εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προτού η περιοχή κλείσει με συρματοπλέγματα και κηρυχθεί στρατιωτική ζώνη.
Με βάση τον σχεδιασμό της Τουρκίας αρχικά θα ανοίξει πολιτικά μια περιοχή, που αντιστοιχεί στο 3,5% της πόλης.

Η Merkel δεν θέλει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά πολύ στενή συνεργασία, νέα τελωνειακή ένωση και περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό 

Η Γερμανία Καγκελάριος Α. Μerkel για πολλοστή φορά έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υποστηρίζει τους στενότερους δεσμούς με την Άγκυρα μέσω μιας νέας συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και μια βασική συμφωνία για τους πρόσφυγες.
«Η πολιτική μου άποψη σχετικά με αυτό είναι πολύ γνωστή.
Δεν πίστευα ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και ακόμα δεν το βλέπω να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ωστόσο, παρόλα αυτά, θέλω να έχω πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία» τόνισε η Merkel.
H Merkel τόνισε ότι έχει καταβάλει ισχυρές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για να βελτιώσει τους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, και ανέφερε επίσης πώς τον περασμένο μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για να ανοίξουν το δρόμο για στενότερη συνεργασία.
Η ΕΕ πρέπει να εκσυγχρονίσει την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία που διαρκεί 25 χρόνια και να ανανεώσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες του 2016, η οποία στοχεύει στην παροχή στήριξης στους Σύριους πρόσφυγες.
«Η Τουρκία κάνει εξαιρετική δουλειά για τη φροντίδα των σύριων προσφύγων.
Παρέχουμε υποστήριξη στην Τουρκία, αλλά φυσικά, αυτό ήταν ένα μικρό ποσό» αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα στην Τουρκία.
Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους, έχει τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο.
Η Τουρκία έχει μέχρι τώρα δαπανήσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την προσφυγική κρίση.
Η Τουρκία θα ήθελε να πάρει από την ΕΕ μια οικονομική υποστήριξη 15 με 18 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης