Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Συμφωνήσαμε με τον Μητσοτάκη να εντείνουμε τις μεταξύ μας επαφές - To NATO δεν επιβιώνει χωρίς εμάς

Erdogan: Συμφωνήσαμε με τον Μητσοτάκη να εντείνουμε τις μεταξύ μας επαφές - To NATO δεν επιβιώνει χωρίς εμάς
Στις επαφές που είχε με τους δυτικούς ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan
Σχετικά Άρθρα

«Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις άμεσες επαφές μας με τον Μacron, τον Μητσοτάκη και τον Biden.
Εκφράσαμε αμοιβαία επιθυμία για την εξεύρεση λύσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια δηλώσεων στις οποίες προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουνίου 2021, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που κράτησε σχεδόν 3,5 ώρες. 
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, «στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαμ εκτενείς συζητήσεις με τους ηγέτες διαφόρων χωρών.
Στις 14 Ιουνίου, την ημέρα της συνόδου κορυφής, συναντηθήκαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Johnson, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden.
Συναντηθήκαμε επίσης με εκπροσώπους πολλών άλλων χωρών.
Με τον κ. Macron, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Biden συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις άμεσες επαφές μας.
Εκφράσαμε αμοιβαία επιθυμία μας για την εξεύρεση λύσεων.
Η συνάντηση με τον Biden ήταν πολύ σημαντική, διότι ήταν η πρώτη συνάντηση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο.
Σε αυτήν τη συνάντηση, ειπώθηκαν τα γνωστά προβλήματα μεταξύ των χωρών μας και τα θέσαμε ξανά.
Επίσης, ανταλλάξαμε απόψεις στο πλαίσιο της επικείμενης συνεργασίας μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτό το όμορφο κλίμα, το οποίο υπήρχε στη συνάντηση με τον κ. Biden, για χάρη των χωρών μας.
Πιστεύουμε ότι θα επιλύσουμε τα ζητήματα μεταξύ μας κάνοντας αμοιβαίους συμβιβασμούς.
Υπό αυτήν την προϋπόθεση, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και με κάθε άλλη χώρα.
Πιστεύουμε ότι έχουμε ανοίξει την πόρτα σε μια νέα εποχή με τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Erdogan. 

«Το NATO δύσκολο να επιβιώσει χωρίς εμάς»

Αναφορικά με τo NATO, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα και περιφερειακές κρίσεις μετά τον ψυχρό πόλεμο και φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, εντούτοις στη Συρία, στην Παλαιστίνη και στη Λιβύη, η Συμμαχία έχει εγκλωβιστεί σε μια οδυνηρή κατάσταση, που είχε ως αποτέλεσμα να αποτύχει να αποδείξει την αναμενόμενη ισχυρή βούληση της. Στη συνέχεια ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θεωρεί σημαντική τη στρατηγική «NATO 2030», που αποτελεί τον χάρτη της Συμμαχίας για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ ακόμα υπογράμμισε τη στάση και την δράση της χώρας του απέναντι στο Daesh και στο πλαίσιο αυτό άφησε «αιχμές» για το ρόλο της Τουρκίας εντός NATO:
«Εξηγήσαμε στους Συμμάχους μας ότι αναμένουμε μια πιο ειλικρινή και ισχυρή συμβολή σε αυτό το θέμα [ενάντια στο PKK] και διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά ότι είναι δύσκολο για το NATO να επιβιώσει χωρίς την Τουρκία. Αν και η Τουρκία έμεινε μόνη όταν χρειαζόταν περισσότερη υποστήριξη, ωστόσο αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης του NATO και με αυτήν την κατανόηση, θα συνεχίσουμε και στην προσεχή περίοδο, θα συνεργαστούμε πιο στενά και θετικά με τους συμμάχους μας».

«Aίρουμε τα lockdown»

Πέρα από τα παραπάνω, ο πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω κορωνοϊού και ανακοίνωσε επιστροφή στην κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης