Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H πρωτιά της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και η υπόσχεση Μητσοτάκη για αύξησή τους - Οι 2 λόγοι

H πρωτιά της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και η υπόσχεση Μητσοτάκη για αύξησή τους - Οι 2 λόγοι
Το 75,6% των συνολικών δαπανών της Ελλάδας πέρυσι αφορούσε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
Σχετικά Άρθρα
Από τη μία η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας, και από την άλλη η αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, έφεραν την Ελλάδα σε μία ιδιότυπη πρωτιά ανάμεσα στα κράτη - μέτλη του ΝΑΤΟ.
Στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι το κράτος που δαπανά τα περισσότερα για την αμυντική της θωράκιση, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η Siatista, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας φτάνουν το 3,82% ως ποσοστό του ΑΕΠ, έναντι 3,52% των ΗΠΑ.
Σε απόλυτα μεγέθη οι δαπάνες της Ελλάδας είναι χαμηλότερες, ωστόσο είναι κρίσιμο να λαμβάνονται υπόψιν και οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε μια εποχή μάλιστα που οι ανάγκες της χώρας λόγω της πανδημίας είναι τεράστιες.
Infographic: NATO Defense Expenditure | Statista
Ωστόσο, η χώρα μας έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό δαπανών για εξοπλισμούς – μόλις 12,1% των συνολικών αμυντικών δαπανών έναντι στόχου 20% που έχει τεθεί για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Μόνο δέκα άλλες χώρες δεν πέτυχαν τον στόχο αυτό το 2020.
Το 75,6% των συνολικών δαπανών της Ελλάδας πέρυσι αφορούσε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 30 μελών της Συμμαχίας.

Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για περαιτέρω αύξηση

Κι ενώ το 3,82% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικά φαίνεται τεράστιο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει.
Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσερχόμενος στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις.
«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες.
Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας.
Η παρούσα Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας.

Στο προσκήνιο και οι φρεγάτες

Πέρα από τα γαλλικά μαχητικά Rafale, σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα με τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί τους επόμενους μήνες να πάρει τις αποφάσεις της, αποτιμώντας τις προσφορές Γάλλων, Ολλανδών, Ιταλών, Άγγλων και Αμερικάνων.
Κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία έχουν καταστήσει σαφές πως πέρα από την αξιολόγηση των προτεινόμενων πλοίων, θα ληφθούν υπόψη και άλλες παραμέτροι, όπως η εμπλοκή των ναυπηγείων, αλλά και μεταχειρισμένα πλοία έτσι ώστε να επιτευχθεί άμεσα η ενίσχυση του ελληνικού στόλου.
Πάντως, οι χθεσινές επαφές του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και οι δηλώσεις για ένα ήσυχο καλοκαίρι συνιστούν μια "ανάσα" για τις δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, λήξη συναγερμού σε όλο το Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης