Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Ο μηχανισμός αποτροπής βοηθά να αποτραπούν περιστατικά και ατυχήματα στην Αν. Μεσόγειο

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Ο μηχανισμός αποτροπής βοηθά να αποτραπούν περιστατικά και ατυχήματα στην Αν. Μεσόγειο
Tη σημασία του μηχανισμού αποτροπής υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg

Tη σημασία του μηχανισμού αποτροπής υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το German Council on Foreign Relations και το Ινστιτούτο Brookings.
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος με βάση τη συμπεριφορά της, ο Stoltenbergκ σημείωσε ότι «οι σύμμαχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, και το έκανα και εγώ στην Άγκυρα, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί και τεθεί πολλές φορές στο ΝΑΤΟ» και συμπλήρωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα για ανοιχτές συζητήσεις όταν υπάρχουν διαφορές, όταν υπάρχουν ανησυχίες και καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι και με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο εκφράζουμε τις απόψεις μας και τις ανησυχίες μας επίσης, όταν έχουμε ανησυχίες».
Παράλληλα, έκανε λόγο για τον μηχανισμό αποτροπής τον οποίο δημιούργησε το ΝΑΤΟ και ο οποίος, όπως είπε ο κ. Stoltenberg, έχει δημιουργήσει τρόπους επικοινωνίας και κάποιες διαδικασίες που «βοηθούν να αποφευχθούν περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας επισήμανε ότι ο μηχανισμός βοήθησε στο να «στρωθεί ο δρόμος» για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.
Προσέθεσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι εντάσεις «μερικώς» γιατί ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες.
«Και μερικώς γιατί, για παράδειγμα, οι τουρκικές γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες σε διαφιλονικούμενα ύδατα έχουν ανασταλεί ή έχουν τελειώσει», συμπλήρωσε .
Αναφορικά με τη Συμμαχία, ο Stoltenbergκ ανέφερε ότι «δεν θα μιλάμε με μία φωνή σε όλα τα θέματα, όλες τις φορές, δεν θα συμβεί ποτέ κι αυτό αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα ότι είμαστε 30 διαφορετικά έθνη από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού με διαφορετική ιστορία, γεωγραφία, διαφορετικά πολιτικά κόμματα».
«Είναι σημαντικό να είμαστε μαζί στα βασικά μηνύματα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι όταν έχει να κάνει με την απάντηση σε ενέργειες από «απολυταρχικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, ή για παράδειγμα καταδικάζοντας την αισχρή αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Λευκορωσία».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «η Ρωσία δεν καταδίκασε (την αναγκαστική προσγείωση της Ryanair στο Μινσκ).
Η Ρωσία προσπάθησε να κάνει το αντίθετο, να συγχωρήσει και να εξηγήσει αυτή την αισχρή ενέργεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης