Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan στις 14/6 - Το παρασκήνιο των επαφών Cavusoglu στην Αθήνα

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan στις 14/6 - Το παρασκήνιο των επαφών Cavusoglu στην Αθήνα
Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου
Σχετικά Άρθρα
Τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ (14/6/2021) ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Mevlut Cavusoglu στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.
Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κράτησαν χαμηλούς τόνους, ενώ το κλίμα δεν θύμιζε σε τίποτα τον επεισοδιακό μεταξύ τους διάλογο στην Άγκυρα, όταν ο Νίκος Δένδιας απάντησε με σαφή επιχειρήματα σε όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και προκλήσεις.
Οι δηλώσεις των δύο υπουργών ήταν ιδιαίτερα σύντομες, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων ενώ και οι δύο πλευρές περιορίστηκαν στα τυπικά, δείχνοντας ότι υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον... φίλο του -όπως συχνά τον αποκαλεί- για την επιτυχία της Αναντολού Εφές, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Ιδιαίτερα... λιτός ήταν στις δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ειδικότερα, ο Cavusoglu αρκέστηκε να αναφερθεί στη συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan, ενώ επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί η θετική ατζέντα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα, Ανατολική Μεσόγειο, μεταναστευτικό ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση του Νίκου Δένδια και τελικά μια επανάληψη ενός διαλόγου που θα άφηνε έκθετη την τουρκική πλευρά, όπως συνέβη και στην Άγκυρα τον Απρίλιο.
Άλλωστε, ο Νίκος Δένδιας ήταν έτοιμος να αντικρούσε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.

Δένδιας: Συμφωνήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογο του, μετά τη συνάντησή τους.
Όπως ανέφερε, συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας.
Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Cavusoglu: Θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους


Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός και... μετρημένος στις δηλώσεις τους, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει την απάντηση από τον Έλληνα ομόλογο του.
«Αποφασίσαμε αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει με άλλες χώρες με Ρουμανία, Σερβία κλπ.
Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό» δήλωσε αρχικά.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας πως θα διεξαχθεί μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Cavusoglu αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan στις 14 Ιουνίου, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν επίλυσης».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική συνεργασία.
Ευχαριστώ Νίκο Δένδια θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε διάφορα φόρουμ.
Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σε ξαναδώ».

Τηρήθηκε το... σενάριο

Το κλίμα κατά τις κοινές δηλώσεις Δένδια - Cavusoglu απέδειξε ότι τηρήθηκε το... σενάριο, με την τουρκική πλευρά να μην κάνει κάποια αναφορά που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το κλίμα.
Άλλωστε, ο Erdogan έχει αρκετά μέτωπα ανοιχτά στο εσωτερικό της χώρας, ενώ βρίσκεται εν αναμονή και της συνάντησης του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στον Mevlut Cavusoglu.
Λίγες ημέρες, δε, αργότερα (και συγκεκριμένα στις 24-25 Ιουνίου) θα διεξαχθεί η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου στο τραπέζι θα τεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Εντός του αναμενόμενου πλαισίου κινήθηκε και η επίσκεψη Cavusoglu στη Θράκη, καθώς οι αναφορές περί «τουρκικής» μειονότητας ήταν αναμενόμενες.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Cavusoglu

Της συνάντησης Δένδια - Cavusoglu στο υπουργείο Εξωτερικών, προηγήθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη - Cavusoglu στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του κ. Δένδια.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ενώ όπως προκύπτει το θέμα που κυριάρχησε ήταν επικείμενη συνάντηση του Μητσοτάκη με Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

Η άφιξη του Cavusoglu στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για την υποδοχή του Cavusoglu, βρισκόταν ο Νίκος Δένδιας.

Η Αθήνα κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους κατά τη διήμερη επίσκεψη Cavusoglu στην Ελλάδα, καθώς αφενός δεν περιμένει κάποια θεαματική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ αφετέρου ευελπιστεί σε ένα λιγότερο θερμό καλοκαίρι από το περσινό.
Cavus_2.jpgΗ δήλωση Μητσοτάκη για συνάντηση με Erdogan

Η τουρκική πλευρά έβλεπε τη συνάντηση Δένδια με Cavusoglu ως «προπαρασκευαστική» της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan, στo περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ μιας συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα τέλη Απριλίου, είχε δηλώσει πως «έχει νόημα και θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο», προσθέτοντας -τότε- πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε», αλλά «δεν θα αργήσει ιδιαίτερα».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει, όπως έχει πει και στο παρελθόν, πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια τέτοια συνάντηση, αν και αντιλαμβάνεται πως αποτελεί στην παρούσα φάση, λόγω της έντασης που προηγήθηκε όλο το 2020.
«Σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησης μας με τον κ. Μητσοτάκη. Έχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών
μας.
Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν.
Είπαμε επίσης πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα.
Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση» είχε δηλώσει τότε ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης