Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα Πενταμερής για το Κυπριακό μετά το αδιέξοδο της Γενεύης - Guterres: Δεν τα παρατάω

Νέα Πενταμερής για το Κυπριακό μετά το αδιέξοδο της Γενεύης - Guterres: Δεν τα παρατάω
Ήταν δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Τη διεξαγωγή μιας νέας άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό εντός των επόμενων τριών μηνών ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres ύστερα από το νέο αδιέξοδο που καταγράφηκε το προηγούμενο τριήμερο στις συνομιλίες της Γενεύης.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας, στην οποία συμμετείχαν και τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ωστόσο, ο Guterres υποστήριξε πως δεν τα παρατάει και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως οι προσπάθειες του το επόμενο διάστημα, θα εστιάσουν στην επιτυχία της επόμενης Πενταμερούς.
«Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση.
Πραγματοποιήσαμε εντατικές διαβουλεύσεις, διμερείς και σε ολομέλεια».
Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευμάρεια των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Τους αξίζει να ζουν σε ειρήνη και ευμάρεια, μαζί» υποστήριξε ο Guterres.
Το αποτέλεσμα των επαφών αυτών είχε άλλωστε διαφανεί από τις συνομιλίες που είχε χθες Μ. Τετάρτη 27/4 ο Guterres με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar.
Για αυτό μάλιστα το λόγο και αντί για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε προγραμματίσει με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή και για μια τριμερή διαβούλευση (ΟΗΕ, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι) για σήμερα 29/4, τρίτη ημέρα της διάσκεψης, συγκάλεσε νωρίτερα σήμερα την Ολομέλεια των μερών που συμμετέχουν στην Πενταμερή προκειμένου όλοι να καταθέσουν τις τελικές θέσεις τους σε μια κοινή συνάντηση.

Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις

Όπως είπε ο Guterres οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση της περί της λύσης των δύο κρατών, με τις αναφορές στο κείμενο των έξι θέσεων που κατέθεσε, να έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αποφάσεων της ΕΕ και τη μέχρι σήμερα βάση λύσης του Κυπριακού.
Από την πλευρά τους οι Ελληνοκύπριοι, αφού εξέφρασαν διά στόματος του προέδρου Ν. Αναστασιάδη την απογοήτευση τους για την πρόταση Tatar, παρουσίασαν σε μια 13σελιδη επιστολή τις θέσεις τους, επιμένοντας στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε εναλλακτική λύση.
123_1.jpg
Αναστασιάδης: Εργαζόμαστε για την επανένωση του νησιού

Τη θέση πως η κυπριακή κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να εργάζεται για μια λύση επανένωσης του νησιού διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης στις δηλώσεις του μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
Ο κ.Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με απόλυτη συνέπεια στα όσα διακήρυττε, συνέβαλε ώστε να επιτευχθεί σωρεία συγκλίσεων, αναφέροντας πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres ήταν σαφής προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από κανέναν.
Όπως είπε ο κ.Αναστασιάδης «παρά την εμμονή της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς», δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια προκειμένου να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις έτσι ώστε να «πραγματοποιηθεί μια δεύτερη άτυπη Σύνοδος προκειμένου να συνεχίσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».
Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως «η συμπαράσταση και η στήριξη του Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση με τις δικές μας προσπάθειες», ενώ υποστήριξε πως «προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αγγλική πλευρά», τονίζοντας πως «σε καμία των τοποθετήσεων τους δεν ξέφευγαν από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση».
«Ταυτόχρονα θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα της στήριξης που τύχαμε από τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών.
Ήταν μια αποφασιστική και ενεργή ανταπόκριση» είπε ο κ.Αναστασιάδης.
«Το θέμα δεν είναι τι θέτεις ή τι διεκδικείς.
Είναι το πόσο είναι δυνατό να το επιτύχεις όταν έρχεσαι σε αντίθεση με διεθνή κοινότητα.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε Τουρκία και Τουρκοκυπρίους ήταν σαφείς» ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος αφού κάλεσε σε ενότητα τον κυπριακό λαό, είπε: «Ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται».

Δένδιας: Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τη θέση ότι η οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του με το πέρας της διάσκεψης στη Γενεύη.
«Η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Δείξαμε εποικοδομητική στάση.
Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς.
Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες.
Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του.
Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές» ανέφερε ο κ.Δένδιας.

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι κοινοτήτων

Τη θέση πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να γίνονται μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να φέρει νέο όραμα.
Επανέλαβε την παλιά του ρητορική σαν κολλημένο δίσκο.
Είπαμε ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων.
Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πολύ ισχυρή υποστήριξη στη λύση δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών που επιθυμεί η τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος στάθηκε και στη στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Η Ελλάδα υπερασπίστηκε το μοντέλο της Ομοσπονδίας που δεν είχε αποτελέσματα για 50 χρόνια
Η Βρετανία και ο ΟΗΕ αναζήτησαν έδαφος για ένα νέο μονοπάτι, αλλά δεν βρέθηκε νέο έδαφος.
Ο ΟΗΕ αγωνίζεται για άτυπες συναντήσεις» επεσήμανε ο Cavusoglu.

Tatar: Υπέροχη συνάντηση, κάναμε ιστορικό βήμα

Για μια υπέροχη συνάντηση και ένα ιστορικό βήμα έκανε λόγο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar αναφερόμενος στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.
«Ήταν μια υπέροχη συνάντηση και η συμβολή του κ. Çavuşoğlu έχει καταγραφεί στην ιστορία.
Κάναμε επίσης ένα ιστορικό βήμα εδώ.
Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών, καταγράψαμε ότι μπορεί να γίνει μόνιμη και σταθερή συμφωνία με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, με βάση την κυριαρχική ισότητα και αποδοχή της πολιτικής ισότητας.
Αυτό ήταν μια επιτυχία για εμάς» υποστήριξε ο Tatar, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Τουρκίας.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Çavuşoğlu για τη μεγάλη υποστήριξη, την εμπειρία και την τεράστια δύναμη του παρελθόντος έργου του, για το γεγονός ότι ο υπουργός μας βρίσκεται δίπλα μας στα δίκαια αιτήματα του τουρκοκυπριακού λαού.
Μόλις ενημέρωσα στο τηλέφωνο τον Rejep Tayip Erdogan» υποστήριξε ο Tatar.

Raab (ΥΠΕΞ Μ. Βρετανίας): Χαιρετίζω τη δέσμευση για μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό

Τη δέσμευση για μια νέα άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Dominic Raab μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Γενεύη.
«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για λύση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν.
Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζω τη δέσμευση από όλες τις πλευρές να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την αναζήτηση μίας δίκαιης και διαρκούς λύσης», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Τρεις προτάσεις στο τραπέζι

Νωρίτερα πληροφορίες ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, ανέφεραν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ κατά την χθεσινοβραδινή Ολομέλεια των εμπλεκόμενων ημερών φέρεται να πρότεινε τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου με συγκεκριμένη αποστολή την επανέναρξη των συνομιλιών.
Συγκεκριμένα, ο Guterres φέρεται να πρότεινε να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο του οποίου αποστολή θα είναι να προετοιμάσει το έδαφος με επαφές ούτως ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε 3 - 4 μήνες.
Βάσει της πρότασης αυτής, ο ειδικός αντιπρόσωπος θα συνεπικουρούνταν από πέντε εκπροσώπους των μερών στο Κυπριακό, δύο από τις κοινότητες και τρεις εκ μέρους των εγγυητριών δυνάμεων.
Ωστόσο, την πρόταση αυτή απέρριψε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar, ο οποίος επιμένει στην πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε στην Ολομέλεια.
Ο Guterres φέρεται να είχε επισημάνει στα εμπλεκόμενα μέρη πως στο τραπέζι υπήρχαν τρεις επιλογές:

  • Η πρόταση για ορισμό ειδικού αντιπροσώπου
  • Εάν υπάρξει αδιέξοδο, να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέους όρους εντολής
  • Να πραγματοποιηθεί νέα άτυπη πενταμερής σε δύο μήνες.

Δεδομένου ότι οι Τουρκοκύπριοι απέρριψαν τον ειδικό απεσταλμένο και ο Guterres δεν ήθελε να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκρίθηκε τελικά η τελευταία επιλογή για μια νέα Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη.

Tatar (Τουρκοκύπριοι): Πρόταση για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό

Έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας κατέθεσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ersin Tatar.
Μια απόφαση, σύμφωνα με την πρόταση Tatar, που θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στα «δύο υφιστάμενα κράτη».
Το έγγραφο του καταγράφει την πρότασή του για το πως θα δημιουργηθεί η "σχέση συνεργασίας" η οποία θα στηρίζεται σε έξι παραμέτρους.

Οι παράμετροι

  1. Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών.
    Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.
  2. Mόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.
  3. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.
  4. Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής.
  5. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.
  6. Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη

Άτυπη Πενταμερής: Ο Τατάρ κατέθεσε επίσημα έγγραφο που ζητά τη λύση δύο κρατών για την Κύπρο
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης