Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Times: Γεφυρώνοντας τον Κόλπο Γιατί η Ελλάδα κάνει νέους φίλους στη Μέση Ανατολή

Times: Γεφυρώνοντας τον Κόλπο Γιατί η Ελλάδα κάνει νέους φίλους στη Μέση Ανατολή
Times: Ο νέος γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Γεφυρώνοντας τον Κόλπο: γιατί η Ελλάδα κάνει νέους φίλους στη Μέση Ανατολή».
Times: Ο νέος γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Το νέο γεωπολιτικό τοπίο που σχηματίζεται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με την Ελλάδα να καταλαμβάνει χώρο που εγκαταλείπουν οι ΗΠΑ επιχειρεί να παρουσιάσει η βρετανική εφημερίδα Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Γεφυρώνοντας τον Κόλπο: γιατί η Ελλάδα κάνει νέους φίλους στη Μέση Ανατολή».
Αρχικά γίνεται αναφορά στις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, καθώς και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, που κορυφώθηκαν με τη συμβολική πτήση μαχητικών των τριών χωρών πάνω από την Ακρόπολη.
Με την επιβεβαίωση του δανεισμού του πυραυλικού συστήματος Patriot από την Αθήνα προς τη Σαουδική Αραβία, γράφουν οι Times, η Ελλάδα «στην ουσία αναλαμβάνει έναν αμυντικό ρόλο που συνήθως παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η Ελλάδα μέχρι πιο πρόσφατα ήταν ο βασικός ευρωπαϊκός υποστηρικτής του παλαιστινιακού σκοπού και ότι για το λόγο αυτό εξαιρέθηκε από το πετρελαϊκό μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ τη δεκαετία του 1970.

Nέα στρατηγική τάξη στην περιοχή

Πλέον, το γεγονός ότι και οι τρεις αυτές χώρες βρίσκονται στην ίδια μεριά με το Ισραήλ είναι μια ένδειξη του πώς διαμορφώνεται μια νέα στρατηγική τάξη στην περιοχή, καθώς διαδοχικοί Αμερικανοί πρόεδροι χάνουν το ενδιαφέρον τους και στρέφουν την προσοχή τους στο μέτωπο με την Κίνα.
Κοινός παρονομαστής των νέων σχέσεων που αναπτύσσει η Ελλάδα είναι οι διαφορές των ενδιαφερομένων χωρών με την Τουρκία.
Οι Σαουδάραβες βλέπουν την Άγκυρα ως αντίζηλο για την ηγεσία του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου.
Τα δε ΗΑΕ περιγράφονται ως η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις νέες στενές σχέσεις, λόγω της επιθετικής αντίθεσής τους στην τουρκική στήριξη του πολιτικού Ισλάμ και της προσπάθειάς τους να μειωθεί η εξάρτηση από την «ομπρέλα ασφαλείας» των ΗΠΑ.
Τα Εμιράτα, ως εκ τούτου, έχουν βρει εταίρους που ελπίζουν ότι είναι πιο αξιόπιστοι, δηλαδή το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος και η Σαουδική Αραβία υπό τον Mohammed bin Salman, σχολιάζει το άρθρο.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τη συμφωνία για τους Patriot, αλλά ως κυβέρνηση είχε υπογράψει τη δική του εξοπλιστική συμφωνία με το Ριάντ.

Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν ρόλο ασφαλείας με τις χώρες του Κόλπου

Οι Times επισημαίνουν, πάντως, πως Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν ρόλο ασφαλείας με τις χώρες του Κόλπου ενώ άλλες δυτικές χώρες αποτραβιούνται, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (ECFR) να συστήνει σε έκθεσή του προς τα κράτη μέλη της ΕΕ τον περασμένο μήνα αποφυγή εμπλοκής στην αντιπαλότητα για την περιφερειακή ηγεσία μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας.
Συντάκτρια της έκθεσης του ECFR δηλώνει στην εφημερίδα πως η Τουρκία αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και ως «προβληματικός» παίκτης, ενώ για τη Σαουδική Αραβία οι δεσμοί με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει πιο σημαντικοί υπό το φως των ψυχρότερων σχέσεων με τις ΗΠΑ με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης