Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλές Erdogan κατά Κύπρου και Ελλάδας: Αν χρειαστεί θα επέμβουμε - Συνάντηση με Δένδια εκτός προγράμματος

Απειλές Erdogan κατά Κύπρου και Ελλάδας:  Αν χρειαστεί θα επέμβουμε - Συνάντηση με Δένδια εκτός προγράμματος
Σε πολύ σκληρή γραμμή κινήθηκε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας- Σχεδιάζει έρευνες στην περιοχή του παράνομου «τουρκολιβυκού μνημονίου»
Σχετικά Άρθρα

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί εκτός προγράμματος, ο Τ. Erdogan έσπευσε να ανεβάσει τους τόνους γιά την ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του «τουρκολιβυκού μνημονίου».
«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη.
Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων.
Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις.
Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία.
Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους.
Σε ό,τι τις διαμαρτυρίες της Κύπρου για τις πολύμηνες έρευνες με γεωτρύπανα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Erdogan ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου.
Αν χρειαστεί θα επέμβουμε.
Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν.
Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν.
Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Συνάντηση με Δένδια

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αναμένεται να έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αύριο Πέμπτη 15 Απριλίου στην Άγκυρα, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.
Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας».
Στις 7 θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.
Ενα ταξίδι που επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση της έντασης στο Ουκρανικό.

Γιατί μετατέθηκε η συνάντηση Δένδια με Cavusoglu

Υπενθυμίζεται πως, παρά τις προβοκάτσιες και προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Τουρκία και η συνάντηση του με τον Mevlut Cavusoglu. 
Ωστόσο, η συνάντηση αν και ήταν προγραμματισμένη για σήμερα (14/4/2021), τελικά θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη (15/4/2021). 
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αιτία ήταν η έκτακτη διυπουργική τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ για τον Αφγανιστάν. 
Κατά συνέπεια, ο Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα (14/4/2021) στην Κωνσταντινούπολη όπου και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Επίσης, σήμερα το απόγευμα, θα συμμετέχει, από την Αθήνα, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ και τελικά αύριο (15/4/2021) θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του κ. Δένδια αποφασίστηκαν έπειτα από αρκετά τηλεφωνήματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. 
Ωστόσο, δεδομένου ότι η προσοχή στραμμένη στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε τελικά, ο κ. Δένδιας να ταξιδέψει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, να επιστρέψει στην Αθήνα και αύριο να μεταβεί στην Άγκυρα. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης