Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αλλαγή σχεδίων σε Αίγυπτο - Νέος χάρτης για το W18 μετά την επίσκεψη Δένδια - «Το θέμα θεωρείται λήξαν», λέει η Αθήνα

Αλλαγή σχεδίων σε Αίγυπτο - Νέος χάρτης για το W18 μετά την επίσκεψη Δένδια - «Το θέμα θεωρείται λήξαν», λέει η Αθήνα
Η Αίγυπτος τροποποίησε το οικόπεδο W18 που πλέον σταματά στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία προχωρά η Αίγυπτος λίγες ώρες μετά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο, κι ενώ είχε μεσολαβήσει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel-Fattah al-Sisi.
Ειδικότερα, το υπουργείου Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου, W18.
«Το θέμα θεωρείται λήξαν» από την ελληνική πλευρά επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τις επαφές του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων σε περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, λίγο κάτω από το σημείο όπου η Τουρκία θεωρεί δικό της και φτάνουν τα όρια της -μη οριοθετημένης- ΑΟΖ της.
Το γεγονός είχε προκαλέσει πανηγύρια στην Άγκυρα που είχε σπεύσει να υπογραμμίσει ότι η Αίγυπτος «σεβάστηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Η αιτία είναι ότι η Αίγυπτος δημιουργούσε συνθήκες για πιθανή αναγνώριση της «γραμμής Ερτζιγές» που αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Πλέον, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει...

O νέος χάρτης


Μετά την επίσκεψη Δένδια, το οικόπεδο W18 τροποιήθηκε και όπως φαίνεται στον χάρτη, σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου.

Xartis.jpg

Xarthshss.jpg
Καμία συζήτηση για ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου

Διπλωματικές πηγές της Ελλάδας επισημαίνουν ότι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Sameh Shoukry, που έλαβε χώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Αιγύπτιου προέδρου, Abdel Fattah al Sisi, την περασμένη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών στο Κάιρο τέθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε, δίχως περιστροφές, ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας, χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση.
Επισημαίνεται ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στη χθεσινή του δήλωση από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά.

«Το θέμα θεωρείται λήξαν»

Σημειώνεται ότι όσον αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Abdel Fattah al Sisi, καθώς και της στενής προσωπικής σχέσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του, Sameh Shoukry, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλληλο-κατανόηση και την αποφυγή οποιονδήποτε ενδεχομένων παρεξηγήσεων που μπορεί ενδεχομένως να προκύπτουν.
Τέλος, επισημαίνεται το ενδιαφέρον για τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Κατά την εν λόγω συνάντηση ο Άραβας αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτεταμένα και άσκησε έντονη κριτική στη συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις Αραβικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Συρία, αλλά και το Ιράκ.
Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).

Η επίθεση Erdogan στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε τις πρόσφατες προσπάθειες της Βρετανίας σχετικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση των δύο κρατών θα δημιουργήσει μια win-win κατάσταση και για τα δύο μέρη στο νησί, καθώς και νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία για όλους τους άλλους.
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία διατηρεί εποικοδομητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και στην Κύπρο, και επανέλαβε τη δέσμευσή του για ηρεμία και για συνέχιση των διερευνητικών επαφών «παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης