Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θετικοί στη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου Akar – Δένδιας, παρά…την ανταλλαγή πυρών

Θετικοί στη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου Akar – Δένδιας, παρά…την ανταλλαγή πυρών
Ο διάλογος είναι το πλέον πρόσφορο μέσο για την επίλυση των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας συμφωνούν Νίκος Δένδιας και Hulusi Akar
Σχετικά Άρθρα

Θετικοί στη διεξαγωγή του διαλόγου με τη μορφή της συνέχισης των διερευνητικών επαφών εμφανίζονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όπως η εν λόγω πρόθεση γνωστοποιήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια το Σάββατο 6/3/2021.
Πάντως ουσιαστική απάντηση στην πρόσκληση της Αθήνας για τον 62ο γύρο των διερευνητικών δεν υπήρξε.
Η μόνη διαφορά στις τοποθετήσεις των δύο ανδρών ήταν οι εκατέρωθεν βολές για τακτική έντασης και προκλήσεων.
Παράλληλα η ελληνική διπλωματία διατηρεί τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου, αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Akar: Μέσω διαλόγου η επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα

Ο Akar, ο οποίος παρακολούθησε την τακτική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Γαλάζια Πατρίδα» τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω διαλόγου.
Η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των ζητημάτων μέσω διαλόγου και σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
«Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι ειρηνικοί τρόποι και διαδικασίες σε αυτό το πλαίσιο», είπε.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι, είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική πλευρά να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση της και να αποδεχθεί την τουρκική παρουσία στο νησί της Κύπρου.
«Παρά όλες αυτές τις θετικές προσεγγίσεις, δυστυχώς, προκλητικές ενέργειες, ανεύθυνες δηλώσεις, απειλητική ρητορική και παρόμοιες προσεγγίσεις από την Ελλάδα διαταράσσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Akar.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα λόγια και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση ενώ καταλόγισε στην Αθήνα σχέδιο να επηρεάσει αρνητικά την ΕΕ.

Δένδιας: Η Ελλάδα χαιρέτισε την έναρξη των διερευνητικών επαφών

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σε διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics τόνισε, πως η Ελλάδα
ευελπιστεί να λύσει την διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.
«Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα χαιρέτισε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως ο κ. Δένδιας αναφερόμενους στους τρεις μεταβλητούς παράγοντες, που επηρεάζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική ενέταξε σε αυτούς και την Τουρκία.
Όπως είπε οι τουρκικές ενέργειες προκαλούν αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία ευθύνονται κατά βάση οι τουρκικές ενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης